Denník N

Prečo musí druhá vlna Covid-19 nevyhnutne prísť?

#ruskoniejehanba

Pokúsim sa na túto otázku odpovedať jednoducho a zrozumiteľne.

Pred tým, aby došlo k rozvoju klinických prejavov vírusovej infekcie, nás prirodzene chráni imunita. Proces tvorby tejto imunity tiež voláme imunizácia. K imunizácii môže dôjsť pasívne alebo aktívne, prirodzene alebo umelo. Z pohľadu infekcie Covid-19 nás zaujíma najmä aktívna tvorba imunity. Tá teda môže byť umelá alebo prirodzená. Prirodzeným spôsobom dochádza k vzniku imunity tak, že je naše telo vystavené infekcii, teda ochorieme, následkom čoho si vlastnou cestou vytvoríme protilátky, ktoré pri ďalšom kontakte s vírusom, tento okamžite napádajú. Ľudí, ktorí si vytvorili prirodzenú imunitu, vypátrame tak, že im vyšetríme krv, v ktorej nájdeme protilátky, tzv. IgG, ktoré hovoria o prekonanej infekcii. Títo by druhou vlnou infekcie nemali byť ohrození. Na Slovensku je takýchto ľudí veľmi, veľmi málo.

Druhým spôsobom, ako možno získať imunitu, je aktívna, umelo vzniknutá imunita. Tou je vakcinácia, teda očkovanie. Vakcíny proti Covid-19 sa testujú, s ich aktívnym použitím v praxi, na Slovensku, môžeme rátať najskôr za niekoľko mesiacov, predpokladám, že najskôr na budúci rok.

Čo to znamená? Veľmi dobrými preventívnymi opatreniami, nosením rúšok, zvýšenou hygienou, ochranou hraníc, karanténou, zakázaním hromadných podujatí a rešpektovaním ďalších nariadení hlavného hygienika (nie vlády, tá skôr nemala inú možnosť ako rešpektovať rady múdrejších), sa nám podarilo izolovať nakazených, vyliečiť ich (respektíve si ich telo poradilo s infekciou samo) a zastaviť šírenie Covid-19 najmä na ohrozené skupiny, čím sme zachránili život tisíckam našich spoluobčanov. Znižujúci sa počet novonakazených potvrdil správny výber našej cesty, komunitné šírenie vo vnútri krajiny sme zastavili. Po tento bod bolo všetko výborne manažované. Ako vieme, zvyšok sveta tak úspešne s koronavírusom nebojuje a tento sa šíri svetom i naďalej. To, že na Slovensku sme už nemali takmer žiadne nové prípady neznamená, že Covid už neexistuje.

Otvorením hraníc a ukončením karanténnych opatrení sme “pustili psa z reťaze”, alebo ak chcete, otvorili Pandorinu skrinku. Keďže nemáme vytvorenú komunitnú imunitu, s ktorou nám nepomôže ani stále neexistujúca aktívna vakcinácia, sme jednoducho odsúdení na druhú vlnu infekcie, ktorú nám prinesú naši spoluobčania zo zahraničia. Tá už pomaly prichádza, je to fakt a realita, ktorej sa nevyhneme. Naviac som toho názoru, že bude horšia, ako tá predchádzajúca. Dôvody sú viaceré.

Občania už neveria nebezpečenstvu, ktorému sa už raz vyhli. Ochota byť zodpovedný vyprchala s absenciou osobnej skúsenosti s ochorením, keď väčšina obyvateľov buď priamo, alebo cez nejakú blízku osobu nebola konfrontovaná s ťažkým priebehom infekcie. Slovák je neveriaci Tomáš, čo som nevidel, to neexistuje.

Problém je aj rozvoj existenčných, finančných problémov. Mnohí prišli alebo prichádzajú o prácu, znižuje sa kvalita života, komfort. To sú faktory, ktoré aktivujú zvieracie pudy a ak sme boli na začiatku pandémie empatickí, teraz nám čoraz menej budú prekážať straty na ľudských životoch, do popredia sa bude tlačiť osobné blaho a minimalizácia ekonomických strát. Ovplyvní to makroekonomické (štát) aj mikroekonomické (občan) rozhodnutia.

Faktorov, ktoré môžu priebeh druhej vlny pandémie ovplyvniť, pozitívne alebo negatívne, je veľa. Budú iste dôvodom celospoločenskej diskusie. Stále sa však môže každý jeden z nás podieľať na tom, aby bol dopad infekcie čo najmenej bolestivý.

Nevyhadzujte rúška, nakupujte na Slovensku, ak nemusíte, necestujte do pohraničia len kvôli nákupom či zábave, dovolenkujte doma, more nezmizne, bude tu aj o rok. Ak sa zo zahraničia vrátite, izolujte sa. Upozornite na to, že ste cestovali, ľudí, s ktorými budete v kontakte, aby v prípade, že sa u nich prejaví infekcia, mohli o tom informovať lekárov. Nie je nič horšie, ako zbytočné zatajovanie dôležitých informácii, ktoré môžu viesť k ohrozeniu tých, ktorí s koronavírusom nedokážu bojovať.

Nepokazme si to podceňovaním aktuálnej situácie…

Teraz najčítanejšie