Denník N

Veronika v krajine Matovičovych zázrakov.

Objavujú sa názory, že Igor Matovič je za hranicami Slovenska slabý. Otázka znie, z ktorej strany hraníc? Jarmočná politika, ktorá sa obracia proti … jarmočníkom. Ak sa premiér cíti, že zvládol testovanie poslušnosti národa na koronavírus, séria testov (zo strany národa) na chápanie dynamiky doby nemusí mať taký pokojný priebeh. Najmä ak účinná protilátka už existuje a v najkoncentrovanejšej podobe sa volá predčasné voľby.

Ak doteraz pôsobil Matovič ako politický vírus, ktorý najskôr (spolu)poslal do karantény Radičovú, aby rozvinul svoju silu na voličských kmeňoch Ficovych vlád, posledná mutácia na predsedu vlády z neho tak ľahko dobrý vírus neurobí. Ak doteraz budil dojem aktivistu odhaľujúceho korupciu a hľadajúceho ideál spravodlivosti, dnes je z neho človek moci, presadzujúci vlastný pohľad na právo a spravodlivosť. Dnes nevyvoláva cielené emócie, dnes mocensky presadzuje vlastnú verziu videnia sveta. Dnes spoznávame iného Matoviča, ktorý neváha darovať diabetikovi Zemanovi bazový? sirup domácej výroby, ktorý tára tam, kde je vhodné inteligentne mlčať a začína pripomínať herca, ktorý čaká na potlesk … a ten akosi neprichádza. Zatiaľ je hľadisko plné, ale konkurenčná scéna Pellegrini hlási prvých permanentkárov. Bokom zostáva bábkoherečka Veronika, ktorá je s autorským predstavením “Krabičky jednej babičky“ skôr sústom pre recenzentov a kritikov.

Demokracia hrá s Matovičom (Remišovou) vlastné predstavenie. Niečo ako povolebná rotácia kádrov v parlamente, pri ktorej by finanční delfíni radi podrástli do kategórie žralokov, žraloci do kategórie oligarchov … a očakávaním obyčajných ľudí je kompenzácia vo forme “záchranných dáždnikov“ zo strany štátu. Že budú deravé a do pekného počasia komentujú ekonomickí meteorológovia zatiaľ veľmi opatrne a hmlisto.

Dnes sa dá kúpiť zrejme všetko, vrátane pocitu istoty a ilúzie blahobytu. Nakoniec “mýliť sa je ľudské, klamať demokratické“. Prikrášľujeme si skutočnosť, ratujeme analógovú minulosť dúfajúc, že štát sa postará. Zotrvačne sa podieľame na “stavbe najväčšieho priemyselného múzea na svete“. Nakoniec ani jedna z 20-ich najväčších technologických firiem nemá dnes (údajne) sídlo v Európe. Niekde som zachytil úvahu, že Nemecko je momentálne najväčším exportérom skladových ležiakov na svete …

P.S. §1) Veronika má vždy pravdu. §2) Ak Veronika pravdu nemá, platí §1.

Teraz najčítanejšie