Denník N

Vedecké granty: na smiech či do plaču?

Čiarka za účasť v grantovom projekte je dôležitejšia ako jeho výsledky

Dominika Fričová dala svojmu blogu príznačný a sympatický názov Skoro všetko, čo ste chceli vedieť o VEGA grantoch, ale báli ste sa opýtať. Príznačný je preto, lebo kompletnú informáciu o slovenských grantoch sa ešte nikdy nikomu nepodarilo získať a asi ani nikdy nepodarí. Sympatický je preto, že znova otvára tému prideľovania grantov – Pandorinu skrinku slovenskej vedy. Každá z nich (KEGA, VEGA aj APVV) si zaslúži samostatnú tému, ale všetky majú svoj rub.

Najvýraznejšie udrie do očí rádový rozdiel vo výške financií, ktoré vďaka nim možno získať. Kým pri KEGA a VEGA ide o tisíce eur, pri APVV o státisíce. Poviete si, má zmysel podávať žiadosti o prvé dva? Má, Hoci cifra je často taká nízka, že riešiteľovi by bola na smiech, keby mu pri pohľade na ňu nebolo do plaču. Lenže… Ku každému pedagogickému či vedeckému postupu potrebujete mať v príslušnej rubrike čiarku. Preto sa do tejto dadaistickej hry zapájajú aj tí, ktorí by inak toto absurdné divadlo ignorovali. Napríklad preto, lebo rovnaké zdroje si vedia zohnať rýchlejšie a jednoduchšie. Ušetrený čas by venovali výskumu.

Nemôžu. Z grantov sa stal fetiš. Keby totiž spomínanú čiarku nemali, akreditačné, habilitačné a inauguračné komisie by ich snahu a dosiahnuté výsledky ignorovali. „Mať grant“ je v ich očiach synonymom pre „mať vedecké výsledky“. Vzhľadom na rozsiahlu administratívu (pred i po) sa tradičné „Publikuj alebo zhyň“ mení na „Dobrý vedec je predovšetkým schopný byrokrat“. Kvôli uvedenej čiarke existujú granty na dvetisíc eur s desiatkami riešiteľov. Niektorí z nich nemajú z grantu ani vedecký výstup – hlavné je, že boli medzi riešiteľmi. (Ak treba, nie je problém pripísať ich do záhlavia článku.)

Znie to šialene? Tak sa zamyslite nad tým, čo všetko sa asi deje kvôli grantom APVV, ktoré sú stonásobné väčšie.

Teraz najčítanejšie