Denník N

Vecobranie

Recenzia knihy – Vecobranie Forma interakcie učiteľka – žiak

Recenzia knihy – Vecobranie Forma interakcie učiteľka – žiak, na ktorej pracovala skupina autorov Dr. Miro Broniš, CSc., Ing. Mgr. Mária Kováčová, Mgr. Miroslava Zemanová, Mgr. Věra Hubková, Mgr. Mária Kovácsová, Ing. Lucia Divinská a PaedDr. Silvia Mináriková, PhD.
Vlastne ani nepôjde ani tak o recenziu, kedže som recenziu nikdy nepísal. Skôr ako o nejaké hodnotenie pôjde viac o nejaké zvýšenie povedomia a rozobratie zachytených poznatkov. Vlastne ako by som ja aj mohol niečo hodnotiť.

Táto kniha si ku mne našla cestu veľmi zaujímavým spôsobom. Poslal mi ju jeden z jej autorov, po tom čo si prečítal môj blog s názvom Právomoc učiteľa a sila školského poriadku.  Pri prvom pohľade som mal veľmi zmiešané pocity. Moc sa mi do toho ísť nechcelo, ale povedal som si, že tomu dám šancu a prečítam si pár strán. Napriek tomu, že čítam extrémne pomaly, k čomu napomáhajú moje „dysco“ poruchy, tak som sa do nej zahryzol a nepustil som ju dokým som ju neprečítal.

Už z názvu je hádam jasné, že nejde o žiaden román. Ide o publikáciu zameranú na interakciu učiteľa/ky so žiakom, špecificky na odoberanie predmetov žiakom. Je v nej rozobraté, či je to správne riešenie, čo mu má predchádzať, a ako toto konanie obmedziť. Bolo to veľmi zaujímavé čítanie, pri ktorom som aj trochu porozumel pohľadu učiteľa na túto problematiku, ale aj ma to utvrdilo v názore, že niektorí učitelia sú proste neschopní a vzhľadom na svoju profesiu si nedokážu vytvoriť autoritu medzi žiakmi, a preto sa musia schyľovať k takýmto hraničným riešeniam. Kniha ma motivovala k tomu, aby som sa o problematiku školstva zaujímal viac. V knihe má svoj priestor aj vecobranie z právneho hľadiska, alebo vecobranie v materskej škole. Myslím si, že knihu by si mal prečítať každý učiteľ a každý kto sa chce stať učiteľom, alebo každý kto sa venuje tejto problematike. Kniha sa nerozoberá čisto len vecobraním, ale aj samotnou interakciou učiteľa so žiakmi, ako robiť vyučovanie zábavné, a ako si vybudovať učiteľskú autoritu. V skratke. Čítanie to bolo veľmi zaujímavé a prínosné. Celé je to postavené na názoroch autorov, pri ktorých je vidieť, že vedia o čom píšu. Menší spoiler na závar. Odobranie veci žiakovi má skôr negatívne ako pozitívne následky.

Kniha sa dá objednať na:
[email protected]
[email protected]

Teraz najčítanejšie

Lukáš Lipiansky

Som mladý chalan z Prievidze, ktorého baví písať. Baví ma cestovať, čítať knihy a počúvať zaujímave podcasty. Študujem na Obchodnej akadémii v Prievidzi. Ak ma chceš finančne podporiť, môžeš tak urobiť na mojom patreone: https://www.patreon.com/lukaslipiansky