Denník N

Slováci sa v Chorvátsku dovolenkovať nechystajú, prepad turizmu môžu zmierniť Česi

Chorvátsko očakáva pokles príjmov z cestovného ruchu na úrovni 75 %. Pre chorvátsky turizmus bude rozhodujúce, kde sa rozhodnú tráviť dovolenku Nemci, Slovinci, Rakúšania a Česi.

Ekonomické dopady pandémie nového koronavírusu sa prejavujú predovšetkým v odvetví cestovného ruchu. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol, že pandémia stojí európsky turizmus 1 miliardu eur mesačne (Zdroj). Krajiny, ktorých podstatnú časť HDP tvorí práve cestovný ruch, môžu byť aktuálnou situáciou postihnuté najvýraznejšie. Pozrime sa, ako sa vyvíja situácia v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov a Čechov – v Chorvátsku.

Chorvátsko čaká drastický prepad príjmu z cestovného ruchu

Segment cestovného ruchu, ktorý tvorí v Chorvátsku až 20 % HDP, tento rok očakáva drastický prepad príjmov o 75 %.  Na porovnanie, v minulom roku prekročili príjmy od zahraničných turistov hranicu 10 miliárd eur. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila Chorvátska obchodná komora v polovici apríla, cestovné agentúry a spoločnosti poskytujúce ubytovanie a stravovanie zaznamenali najväčšie straty. Až 92 % z nich uviedlo, že očakávajú dlhodobý negatívny vplyv na svoje podnikanie.

Vzhľadom na súčasnú situáciu bude nádej na akékoľvek oživenie turistickej sezóny závisieť od okolitých krajín, ako aj od tradičných návštevníkov – Nemcov, Slovincov, Čechov a Slovákov.

Česi sa masovo chystajú do Chorvátska, Slováci nie

Istá nádej prišla z Česka. Priaznivý epidemiologický vývoj ide ruka v ruke so zvyšovaním dôvery v cestovanie. Železničný prepravca RegioJet informoval, že o vlakové spojenie medzi Prahou a chorvátskou Rijekou je obrovský záujem. Ihneď po zverejnení novej linky musel rezervačný systém spoločnosti spracovať historický objem objednávok – behom jedného dňa sa predalo až 4 000 lístkov. (Zdroj)

Odlišná je situácia na Slovensku. Pred vypuknutím pandémie patrilo Chorvátsko medzi najpreferovanejšie destinácie Slovákov. Momentálne sa dovolenkovať pri Jadrane chystá iba 6 % slovenských turistov. (Zdroj: Go4insight) Uvoľňovanie opatrení a postupné otváranie hraníc môžu tento trend ešte na poslednú chvíľu zvrátiť.

Súčasná hospodárska situácia sa však nedá porovnávať dokonca ani s vojnou, ktorú Chorvátsko zažilo na začiatku 90. rokov. Je preto zložité predpovedať, ako bude tohtoročná turistická sezóna vyzerať. Všetci dúfame, že vývoj bude aj naďalej priaznivý a že sa chorvátske hospodárstvo z tejto situácie poučí do budúcnosti.

 

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.