Denník N

Nová splnomocnenkyňa vlády Krištúfková dovolenkovala na Kočnerovej jachte

Kočnerova jachta Pegas Zdroj: Kočnerova knižnica, OCCRP
Kočnerova jachta Pegas Zdroj: Kočnerova knižnica, OCCRP

Novinárom tvrdila, že nemala kontakty s Marianom Kočnerom. V skutočnosti ho sama žiadala o schôdzku a dovolenkovala na jeho jachte. Nadácia Zastavme korupciu vyzýva vládu Igora Matoviča, aby stiahla novú splnomocnenkyňu pre rodinu Petru Krištúfkovú.

,,Nie, nestretávali sme sa. Myslím si, že tak ako keď vy ste ho stretli niekde v Bratislave v meste, tak som ho stretla aj ja,” odpovedala na otázku o podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi po svojom vymenovaní nová splnomocnenkyňa pre rodinu Petra Krištúfková (Sme rodina).

Telefóny Kočnera a jeho dcéry, ktoré polícia zaistila v rámci vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice, však dokazujú niečo iné. Krištúfková ho sama žiadala o stretnutie a Kočnerova dcéra mala zasa uložené jej fotografie z dovolenky v Chorvátsku v rodinnom albume.

Dáta získala Nadácia Zastavme korupciu vďaka medzinárodnej investigatívnej sieti OCCRP a projektu Kočnerova knižnica, ktorého je súčasťou.

Schôdzka v obľúbenom hoteli

,,Ahoj, chcela by som ťa poprosiť, či by si si nenašiel čas na stretnutie,” pýta sa Kočnera v januári 2015 Krištúfková. Komunikovali spolu cez aplikáciu Viber a Kočner jej schôdzku potvrdil, ako miesto navrhol bratislavský hotel Crown Plaza, kam zvykol chodievať. Udalosť si následne poznačil aj do kalendára s poznámkou, že ide o pracovnú vec.

Zdroj: Kočnerova knižnica, OCCRP

Krištúfková neodpovedala na mailovú otázku OCCRP, prečo tvrdila, že sa s Kočnerom nestretávala, keď správa svedčí o opaku. Viacerým členom tímu Kočnerovej knižnice nedvíhala telefón. Rozhovor napokon poskytla jednému z nich, reportérovi Nového Času. Vraví, že v roku 2015 s Kočnerom v Crown Plaza napokon nebola. ,,Nie, nepamätám si, že by som ho posledných päť až šesť rokov vôbec niekde videla,” povedala. Prečo mu vlastne písala, zrozumiteľne nevysvetlila. Podľa nej chcela riešiť situáciu bývalého partnera, ktorého Kočner neustále kontaktoval a on si to neželal. O koho išlo, uviesť nechcela.

Nejde však o jedinú zmienku, ktorá dokazuje, že nová splnomocnenkyňa mala s Kočnerovcami bližší vzťah, hoci pred rokmi. Kočnerova dcéra mala uložené jej dovolenkové fotografie v dvoch súboroch, nazvala ich “Chorvátsko, Petra a deti 2009” a “Chorvátsko, naši a Petra, Zuza.”

Krištúfková na jednej nastupuje do podobného súkromného lietadla, akým cestovali Kočnerovci. Na ďalšej stojí mladá žena na člne, ktorý vidno na iných ich rodinných fotkách.

Zdroj: Kočnerova knižnica, OCCRP
Zdroj: Kočnerova knižnica, OCCRP

Medzi snímkami je tiež jachta Pegas. Takto nazval svoju jachtu v Chorvátsku Kočner. Na mnohých fotografiách sú s deťmi. Napríklad na tej, ktorá vyzerá ako kajuta a pri Krištúfkovej je dospelá žena podobná Kočnerovej bývalej manželke Karolíne. Z exportovaných dát vyplýva, že snímky vznikli, respektíve boli uložené krátko po sebe.

Problém v tom nevidí. ,,Pozvala ma manželka”

Krištúfková potvrdila, že v roku 2009 bola spolu so svojimi dcérami na Kočnerovej jachte, podľa nej to bolo jediný raz. Problém v tom nevidí, lebo ju pozvala Kočnerova exmanželka, nie podnikateľ. Karolína Kočnerová platila aj cestu súkromným lietadlom.

,,Ten vzťah bol ja a jeho bývalá manželka,” tvrdila o kamarátstve Krištúfková. Kočner sa s manželkou pred rokmi rozviedol, ale naďalej spolu bývali.

Splnomocnenkyňa Krištúfková pripustila, že aj Kočner bol s nimi na jachte. ,,To, že sa on zastaví za svojou bývalou manželkou, tak prepáčte, za to nemôžem. On sa ukázal aj na plese, ale to neznamená, že tí ľudia sú teraz toxickí,” dodala. Pokračovala, že ak je ,,na plese pozvaných 400 ľudí a on sa zastaví pri nejakých skupinkách, tak oni za to teda nemôžu.”

Podľa nej v tej dobe nikto netušil, že sa z Kočnera vykľuje kriminálnik. Kritizovala médiá, ktoré z neho podľa Krištúfkovej spravili celebritu.

Kočner už dovolenku spomínal

Kočner mal pred rokmi tlačovú besedu, kde opisoval, kedy sa pokazil jeho vzťah s Borisom Kollárom, v súčasnosti lídrom Sme rodina a predsedom parlamentu. Spomenul dve situácie, keď vzal Kollár auto Krištúfkovej, ktorá bola v tom čase jeho partnerka. Podľa Kočnera manželka Karolína požičala kamarátke vlastné, čo sa Kollárovi nepáčilo.

Druhýkrát mal ísť Kollár s Krištúfkovou a deťmi na dovolenku na jachtu, ale napokon nešli. ,,Povedal som im, ja vás vezmem na dovolenku ku mne,” dodal. Podľa neho boli na jeho jachte asi desať dní.

Krištúfková tento týždeň poprela výpožičku auta.

Urobila tak potom, čo sa v stredu stala novou splnomocnenkyňou pre rodinu. Na vláde za ňu nehlasovali dve ministerky zo strany Za ľudí, zdržali sa. Okrem odbornej spôsobilosti (vyštudovala za bakalárku na vysokej škole v Skalici) ju médiá spochybňovali pre jej minulé vzťahy s mafiánmi. Ona sama vraví, že to bolo pred vyše dvadsiatimi rokmi, odvtedy sa zmenila a v sociálnej oblasti bola aktívna, predložila viacero návrhov zákonov.

Krištúfkovej podnikanie

Ako poslankyňa Národnej rady pôsobí Krištúfková od parlamentných volieb v roku 2016. Predtým podľa životopisu roky podnikala.

Pri pohľade do obchodného registra možno s jej menom nájsť štyri firmy, z toho dve sú už dlhšie vymazané. Vo firme Prima Real orientovanej na reality pôsobila ešte nedávno, aj keď len ako spoluvlastníčka. Z aktívneho riadenia odišla na jeseň 2016, keďže ako poslankyňa nemôže figurovať v riadiacich orgánoch. No táto firma dlhodobo v rozpore s legislatívou nezverejňuje údaje o svojom hospodárení, čiže nie je známe, ako sa spoločnosti vlastne darilo. Navyše, firma zrejme už niekoľko rokov nemala vôbec fungovať, keďže absencia účtovných závierok je dôvodom na zrušenie firmy.

Druhou firmou, v ktorej Krištúfková stále figuruje, je eseročka Espada. Jej hlavný predmet podnikania tiež súvisí s realitami a Krištúfková v nej je uvedená ako spoluvlastníčka z titulu zákonného zástupcu svojej dcéry.

Okrem nej sú vo firme osoby s priezviskom Dinič a Ivičič. Firmu v roku 1996 zakladali Róbert a Eduard Diničovci spájaní s bratislavským podsvetím, ktorých neskôr zavraždili. Rovnaký osud stretol aj Romana Deáka, tretieho spoluzakladateľa tejto firmy.

Firma podľa údajov za rok 2018 vlastní pozemky a stavby za milión eur.

Výzva Nadácie

Fotografie z Kočnerovej knižnice sú staré 11 rokov, konverzácia s Kočnerom päť. V tom čase ešte nebol Kočner trestne stíhaný a skutky, pre ktoré je v súčasnosti obvinený, spáchal až neskôr. Ak by Krištúfková pravdivo odpovedala na otázku, či sa s ním stretávala, nebol by to problém. Aj po konfrontácii s fotografiami z Kočnerovej knižnice sa však bráni tým, že neklamala, lebo ju na jachtu pozvala podnikateľova exmanželka a nie on.

Pobyt na jachte s Kočnerom však nie je to isté, ako náhodné stretnutie na ulici v Bratislave. A to ani v prípade, ak sa tam Kočner len “zastaví.”

Skutočnosť, že pravdivo nevysvetlila kontakty s Kočnerom, by ju spolu s chýbajúcou odbornosťou a porušením zákona jej firmou mala podľa Nadácie diskvalifikovať na akúkoľvek funkciu vo vláde Igora Matoviča, ktorý sľuboval, že vymetie s kočnerovskou chobotnicou usadenou v štáte. Nadácia Zastavme korupciu preto premiéra vyzýva, aby v prípade splnomocnenkyne konal.

Zuzana Petková, Xenia Makarová
Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.