Denník N

Porovnanie pôžičiek: Ktorá sa pre vás oplatí najviac?

Porovnanie pôžičiek je veľmi dobrým nástrojom pri výbere vhodnej pôžičky presne pre vaše individuálne potreby. Pokiaľ si vyberáte pôžičku, tento článok vám prinesie základné informácie o rôznych druhoch pôžičiek a rovnako aj tipy na uľahčenie výberu. 

Pôžička predstavuje záväzný právny vzťah medzi veriteľom a dlžníkom. Všetky podrobnosti ohľadom konkrétnej pôžičky sú založené na dohode medzi obidvoma účastníkmi. Pri pôžičke sa uzatvára zmluva, ktorá je overená a platná v plnom rozsahu.

Typy pôžičiek

Rýchla pôžička

Prvým typom pôžičky je rýchla pôžička, ktorá sa vyznačuje svojou jednoduchosťou a rýchlym vybavením. Obmedzením v rámci tohto typu pôžičky je najmä maximálna možná suma, ktorá sa pohybuje do maximálnej výšky okolo 1000€. Viac sa  v rámci tohto rýchleho spôsobu požičiavania nedá požičať a na splatenie máte k dispozícii od 11 do 30 dní.

Táto forma pôžičky je výbornou alternatívou na krátkodobú výpomoc pri nedostatku financií. Ide vlastne o typ bežného spotrebiteľského úveru, ktorý môžete uplatniť na čokoľvek. Využiť ju môžete napríklad na pokazenú práčku, opravu auta, či iné nečakané výdavky. Okrem bežných bankových spoločností môžete na Slovensku získať rýchlu pôžičku aj od nebankových spoločností.

Spotrebný úver

Spotrebný úver sa vyznačuje výhodou najmä v tom, že sa dá prakticky uplatniť na čokoľvek. Cenové rozpätie takýchto pôžičiek sa pohybuje v rozmedzí od 200 až do 50 000€. Splatnosť takéhoto typu pôžičky sa potom pohybuje v rozsahu jedného až ôsmich rokov.

Ročná úroková sadzba sa pri spotrebiteľských úveroch pohybuje v rozmedzí od 4,70% až do 32,40%. Aj z dôvodu je širokého rozpätia úrokových sadzieb je vhodné porovnanie pôžičiek a až ich následný výber. Do spotrebiteľského úveru môžeme zaradiť viaceré typy úverov, predovšetkým podnikateľský úver, revolvingový úver, kontokorentný úver, či úver na auto. Pre získanie spotrebného úveru musíte splňať niekoľko podmienok:

  • 18 rokov
  • trvalý pobyt na Slovensku
  • stabilný príjem

Hypotéka

Hypotéka je typom pôžičky, ktorý je zabezpečený záložným právom, to znamená, že dlžník dostane len pod podmienkou založenia nehnuteľnosti. Vyznačuje sa predovšetkým nízkym úrokom a hypotéka má veľmi široké cenové rozpätie.

Vo všeobecnosti sa na najčastejšie využíva na kúpu nehnuteľností. Splatnosť je väčšinou ohraničená dlhším časovým úsekom. V súčasnosti sú banky ochotné financovať približne 80% z nehnuteľnosti a zvyšok si doplácate vlastnými zdrojmi.

Hypotéku je zároveň možné splácať viacerými spôsobmi. Najbežnejšie používaným je anuitný spôsob, kedy splácate rovnakú sumu každý mesiac. Degresívny spôsob splácania sa vyznačuje tým, že v prvej polovici splácania platíte vyššie sumy, čím sa zároveň skracuje doba splácania.Progresívny spôsob splácania je opakom degresívneho, teda zo začiatku platíte nižšie splátky, ktoré sa neskôr navyšujú.

Úver na konkrétnu vec

Medzi úvery, ktoré sa berú len na určitú konkrétnu vec patrí napríklad úver na auto, či na podnikanie. Vo všeobecnosti ide o spotrebné úvery, ktoré môžete využiť len na konkrétny účel a nie na čokoľvek.

Úver na auto

Úver na auto predstavuje vlastne formu spotrebného úveru, ktorý sa ukladá priamo na úžitkové alebo iné vozidlo. Aj  všetky podmienky sú v súlade so spotrebným úverom, avšak beriete si ho priamo na stanovený účel.

Získať úver, či leasing na auto je možné aj bez toho, aby ste dokladovali svoj príjem. Platí to len pre ľudí, ktorí sú zamestnaní u slovenského zamestnávateľa a teda si poskytovateľ vie zistiť váš príjem.

Výhoda úveru na auto oproti obyčajnému spotrebiteľskému úveru je predovšetkým v možnosti získania výhodnejšieho úroku. Pokiaľ sa rozhodnete, že nechcete ďalej splácať, auto môžete predať a zvyšok pôžičky doplatiť.

Úver na podnikanie

Úver na podnikanie predstavuje štartovaciu čiaru pre vaše podnikanie, ktorá sa môže pohybovať v rôznom rozpätí. Veľmi dobrou alternatívou sú aj bankové účty špeciálne pre podnikateľov s mimoriadnymi funkciami.

Pre štart vášho podnikania je nesmierne dôležité aby ste mali dostatok finančných zdrojov. Pokiaľ túto možnosť nemáte, je dobré riešiť to napríklad úverom s dobrou úrokovou sadzbou. Porovnať si jednotlivé úroky na podnikanie môžete prostredníctvom porovnania pôžičiek.

Podnikateľský úver môžu získať začínajúci podnikatelia, rovnako ako aj už stabilnejšie spoločnosti. Výška úveru je ovplyvnená predovšetkým oblasťou a odvetvím vášho podnikania. Pri získavaní podnikateľského úveru často banky požadujú uviesť históriu firmy, čo je znevýhodnenie pre začínajúcich podnikateľov. Ak ale žiadate o podnikateľský úver ako začiatočník mali by ste určite pridať podnikateľský zámer a finančný plán.

Ako si vybrať?

Teraz ste už zrejme spozorovali, aké sú medzi jednotlivými typmi pôžičiek rozdiely. Výber však stále nemusí byť jednoduchý. Preto vám prinášame šikovný tip na porovnanie pôžičiek. Stačí si len vybrať výšku pôžičky a dostanete sa priamo k ponukám, ktoré sú dokonca hodnotené, pre lepšiu prehľadnosť a dôveryhodnosť.

Výber správnej pôžičky tak nemusí byť náročný a dokonca môže byť pre vás prehľadný aj bez toho aby ste museli navštíviť jednotlivé spoločnosti a získavať od nich informácie. Pôžička dnes nepredstavuje nič zakázané a je niekedy veľmi dôležitá k urýchleniu dosiahnutia vášho cieľa. Nemusíte sa jej teda báť ale správajte sa k nej zodpovedne.

Teraz najčítanejšie