Denník N

„Brutálny“ policajný zásah proti bezbrannému cyklistovi.

V pondelok popoludní dňa 22.6.2020 na uzavretej asfaltovej ceste od hrádze smerom k Moravskému Svätému Jánu príslušník PZ Roman Bednárik č. 11670 bezdôvodne zhodil jeho mobiný telefón a cyklistu na kolená.

Ešte hneď na úvod pár slov o cyklistovi, aby to celé nevyznelo iba ako nejaká pomsta policajtovi za nejakú smiešnu pokutu. Ten cyklista nie je nejaký sopliak, ktorý spáchal nejaký priestupok na dočasne uzavretej ceste, keď tam nepremávali žiadne autá, má 50 rokov, je to miestny veterinár s vysokoškolským titulom MVDr. a s vlastnou veterinárnou ambulanciou v Moravskom Svätom Jáne, je ženatý a vychováva s manželkou 3 dcéry. Dobré pozná aj väčšinu policajtov z PZ Šaštín Stráže okres Senica (dotyčný mal auto TT). Nebol síce politickým väzňom, ale s policajtami si už zažil svoje, keď robil istú investigatívu a odhalil nie bezvýznamné kšefty, dokonca napísal o tom aj blog. Takže ten mobil vytiahol, lebo sa zľakol, čo sa zase ide diať a keď prišiel ten “brutálny“ zákrok, zľakol sa ešte viac a myslel si, že ho znova niekam odvedú ako sa to stalo raz v minulosti. A veľmi mu odľahlo, keď zistil, že išlo len o nejakú bezvýznamnú pokutu, tak ju v podstate ochotne zaplatil, len stále nevie za čo, ale isto sa to dozvie, keď tento prípad bude prešetrovať Úrad inšpekčnej služby na Ministerstve vnútra SR.

Išiel som bicyklom smerom od hrádze rieky Morava naspäť domov do Moravského Svätého Jána. Na ceste cca 500 m za ubytovacím zariadením Piesočná ma autom predbehli policajti, zastavili a vyšli z auta. Ja som takisto zastavil, odložil bicykel na trávu pri krajnici cesty a slušne som sa ich spýtal, či si ich môžem odfotiť, keďže si nie som vedomý spáchania akéhokoľvek priestupku, či nebodaj porušenia Zákona a je to moje občianske právo. Oni obaja súhlasili. Akonáhle som začal fotiť prvého z nich pána Romana Bednárika č. 11670, bezdôvodne na mňa zaútočil, vyrazil mi môj mobil z ruky tak silno, že ten padol na asfalt a dokonca vyletel z púzdra a rozbil sa na ňom display. Mňa zhodil na zem, pričom som si narazil ľavé koleno. V tom šoku sediac otrasený v tráve pri krajnici cesty a mojom bicykli som aj zaplatil pokutu 10 Eur ani neviem za čo a niečo podpísal s vedomím, že sa nejedná o nejakú veľkú sumu a nemá význam sa o ňu vôbec sporiť.

Čo ma však zaráža je ten „brutálny“ neodôvodnený zásah policajta a pokus o použitie donucovacích prostriedkov. Ja som nemal pri sebe žiadnu zbraň, bol som oblečený v cyklistickom drese s cyklistickými tretrami na nohách, v ktorých sa nedá ani poriadne chodiť, súhlasil som s odovzdaním OP a nekládol som žiaden odpor.

Nerozumiem tomu, zdá sa, že pán policajt konal s „chladnou hlavou“. Podľa môjho názoru každý policajt musí strpieť neškodné fotenie v prípade, ak si je občan vedomý, že nekonajú v súlade so Zákonom. Potom mi dohovárali, že však som si mohol ich číslo iba zapísať, ale predsa ja som pri sebe žiadne písacie potreby nemal.

Pred pár dňami som síce podal TO na Róberta Fica a dokonca ma osobne zablokoval aj pán premiér Matovič na FB, či vo svojom blogu zosmiešnil Borisa Kollára https://dennikn.sk/blog/1787164/sialeny-plan-borisa-kollara/ a podal aj sťažnosť na policajtov v Malackách za poskytovanie mojich osobných údajov súkromným osobám, ale silne pochybujem, žeby to mohlo mať s týmto extempóre akýkoľvek súvis???

Samozrejme som celú túto story zaslal aj na Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Ako dôkaz prikladám ďalšiu fotodokumentáciu.

Pred zásahom som sa bol kochať cca 10 hodín pred najvyšším píkom hladiny rieky Morava, vtedy tam žiadni policajti ešte neboli, ani žiaden vyznačený zákaz vstupu. Tí stáli na ceste na šikmom úbočí hrádze, keď som sa vracal späť domov. Sedeli v aute, mohli z neho vystúpiť, zastaviť ma a urobiť ten „brutálny zásah“ pred očami cca desiatich ľudí. Urobili, tak až neskôr ako som opisoval vyššie. Doteraz absolútne nechápem za čo som tú pokutu vlastne dostal, dokonca som to aj napísal na Úrad inšpekčnej služby MV SR, že tú pokutu som zaplatil iba v šoku po zásahu z obavy pred ďalšími možnými chvatmi a aj zanedbateľnej výške iba 10 EUR. Ja som nikoho žiadnym spôsobom neohrozil, dokonca ani seba, aj keď mi potom dohovárali a rozprávali o nejakom utopenom v Gabčíkove. No posúďte sami, ako sa dá utopiť v nejakej 4 cm mláčke na asfaltovej ceste?

A ešte si neodpustím jednu poznámku pre pána Robérta Juhása, ktorý mi napísal toto:

„Dobre. Celý článok sa tvári strašne naivne. „Predbehnú ma policajti a jediné čo ma zaujíma, či si ich môžem odfotiť. Neviem prečo ma skopali, prečo mi zničili mobil, neviem za čo som dostal pokutu, niečo som podpísal a zaplatil 10€.“ To vážne máte pocit, že vám toto zožerie bežný čitateľ?
Mňa teda policajti zastavili tiež X-krát ale ani raz ma nenapadlo, aby som si ich filmoval, či fotil. Ak ste naozaj nič nezakonne nespravili, načo ste si ten mobil vôbec vyťahovali?“
Moja odpoveď:
„Ja nie som žiadny sopliak, aby som robil nejaké priestupky na uzavretej ceste, kde nechodili žiadne autá, mám 50 rokov a som veterinár a už som v živote aj niečo zažil. Neskopali ma, ani mi nezničili mobil iba rozbili display. Mám svoje veľmi nepríjemné skúsenosti s policajtami. Vývoz psov je jeden obrovský biznis a ja som došiel na mechanizmus ako si časť peňazí prelieva aj Prof. Bíreš a je v podstate patrónom týchto kšeftov, aj keď sa tvári veľmi kultivovane Policajti ma už raz dokonca odvliekli aj na psychiatrické vyšetrenie, z toho vyšetrenia potom „unikli“ moje citlivé údaje, súdim sa so štátom žiadam odškodné 20 000 EUR atď. Aj teraz som mal strach, ale to boli našťastie len takí „truľkovia“. Bolo na mňa podaných niekoľko TO za ohováranie aj samotný Prof. Bíreš. Ja tu takmer všetkých miestnych policajtov veľmi dobre poznám, títo „truľkovia“ boli niekde z Trnavy neviem prečo? Skús si prečítať jeden môj blog a možno pochopíš, prečo som vyťahoval ten mobil.“

 

Teraz najčítanejšie

Ján Pancák

Veterinárny lekár, vášnivý snívajúci cyklista, ktorý najradšej píše o svojich cyklopotulkových zážitkoch.