Denník N

Advokát na nahrávke si pýtal 60-tisíc na “súdny lobing”. Podľa polície sa skutok nestal.

Pred niekoľkými týždňami sa v televízii JOJ objavila nahrávka, na ktorej jeden bratislavský advokát žiada od klienta desaťtisíce eur, aby mohol ovplyvniť rozhodovanie súdov. Polícia vtedy uviedla, že celú vec rieši NAKA. V skutočnosti už podozrenie z nepriamej korupcie u advokáta nevyšetruje. Stíhanie zastavila výrokom, ktorý už zľudovel, že “skutok sa nestal.”

“Na to, aby to malo zmysel, tak by to malo byť niekde okolo 50, 55, 60 tisíc eur,” hovorí na nahrávke hlas podobný jednému známemu bratislavského advokátovi. Ponúka “právne rady” klientovi v spore o dieťa a sľubuje, že do roka a pol ho môže mať u seba, keďže je neodkladným opatrením zverené do starostlivosti druhého rodiča.

Advokát vysvetľuje, že sa rozprával s kolegom, ktorý dobre pozná prostredie v inom krajskom meste, kde sa spor o maloletého odohráva. Vraví, že má jedného známeho, ktorý vie ísť za sudcami krajského súdu a práve pre neho potrebuje väčšinu peňazí.

“Tam treba zmeniť nastavenie jedného podstatného a dôležitého človeka a to je predseda krajského súdu,” dodal. Situácia je podľa neho taká, že bez lobingu sa to nezaobíde. Tvrdí, že nejde o uplácanie, ale lobizmus. “Proste ten človek dôjde a rozpráva. Proste, to sú ľudia, ktorí sú vysoko,” konštatuje. Vždy dohodnutá suma musí byť vyplatená vopred a celá. “Myslím si, že 60 by mala byť taká horná hranica, kedy si viem predstaviť, že áno, teraz je vyzbrojený tak, že pôjde na to, lebo dostal svoje a vie riešiť možno konfliktne, možno dohodou…,” uzatvára advokát.

Ako to videl súd

Nahrávka vznikla ešte v roku 2018 a od júna 2019 sa ňou zaoberá polícia, konkrétne protikorupčná NAKA. Vyhodnotila ju tak, že začala trestné stíhanie vo veci. Avšak už pred časom ho podľa policajného uznesenia zastavila. A to výrokom, ktorý v poslednom období na Slovensku zľudovel. Podľa vyšetrovateľa je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné konanie.

Z uznesenia vyplýva, že polícia možno ani nemala veľa možností, ako celú vec riešiť. Podľa neho chcela NAKA nasadiť v prípade odpočúvanie a agenta. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici však nevyhovel príkazom na použitie informačno-technických prostriedkov. Z vyjadrenia, ktoré odcitoval policajt v uznesení, vyplýva, že sudca neveril tvrdeniu advokáta na nahrávke o sprostredkovateľovi s kontaktom na krajský súd. “Skutočnosť existencie nejakej ďalšej tretej osoby nebola overená a teda nie je zrejmé, či sa v danom prípade nejedná len o uvedenie nepravdivých skutočností,” uvádza vyšetrovateľ z rozhodnutia sudcu.

Ibaže ako inak sa dá najlepšie overiť podozrenie z korupcie a existencia “lobistu” ako tým, že by polícia nasadila agenta, ktorý odovzdá advokátovi požadovaných 60-tisíc a odsleduje, čo s nimi ďalej urobí?

Čo teda ešte vyšetrujú?

V policajnom uznesení sa spomína, že advokát prehováral klienta, aby sa odsťahoval do Bratislavy. On by sa pokúsil spor postupne preniesť do hlavného mesta, kde to má celé pod palcom. Zmienil sa aj o ombudsmanke Viere Tomanovej, ktorá je jeho známa. Ombudsmanka má možnosť vstúpiť do podobných sporov.

Polícia ešte môže preverovať druhú časť nahrávky, ktorá vypovedá o možnom korupčnom správaní sudcov v inom krajskom meste. Otázne je, čo sa jej podarí, keďže k tomuto konaniu malo dôjsť ešte pred najmenej dvoma rokmi, keď vznikla nahrávka. A niektorí zo spomínaných sudcov už z justície odišli. Stalo sa tak po akcii Búrka, pri ktorej polícia zadržala viaceré osoby z prostredia justície.

Korupčné prípady stále viaznu

Aj tento prípad dokazuje, že vyšetrovanie korupčných prípadov, mimo veľkých medializovaných káuz stále viazne. Vyšetrovatelia sa sťažujú, že je och nedostatok. Prokurátori aj na to, že dobrých a kvalitných ľudí je na NAKA málo. Chýbajú aj analytici, ktorí by zhodnotili finančné roky v korupčných schémach.

Napokon, sa prokurátori sťažujú, že mnohé kauzy stopne Špecializovaný trestný súd, keď nepovolí odposluchy či agenta, bez ktorého sa nezaobídu.

Čo sa s tým dá robiť? Na ťahu je vedenie polície a rezortov vnútra, či spravodlivosti s návrhmi na reformu.

Nadácia Zastavme korupciu sa v prípade nahrávky zverejnenej televíziou JOJ obráti na advokátsku komoru pre možné porušenie zákona a tie na daniarov, aby u advokáta urobili finančný audit, kontrolu. Advokát sa totiž vyjadruje aj o možnosti platby bez DPH, čo evokuje porušenie platných daňových pravidiel.

Podľa názoru Nadácie je potrebné aj upraviť spôsob, akým slovenské súdy pojednávajú v sporoch o deti. Pridlhé súdne ťahanice a slabý výkon rozhodnutí totiž otvárajú priestor na korupčné správanie. Navrhujeme, aby sa stanovili lehoty a jasné pravidlá na výkon, ako aj limitovala odmena advokáta. Taktiež podporujeme model rodinných súdov, ktorý má vláda vo svojom programe.

Zuzana Petková
Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie