Denník N

Rast ropy sa zastavil. Dôvodom je viac zásob, ako sa čakalo

Obchodníci si na trhu s ropou vybrali časť ziskov. Aj preto v uplynulých dňoch ropa klesala. Ako sa cena vyvinie ďalej závisí nielen od spotreby, ale aj stavu zásob.

Ropné futures v posledných dňoch klesli a pokračovali v stratách z predchádzajúcich dní, počas ktorých americké zásoby ropy rástli viac, ako sa očakávalo. Zvýšili sa tak obavy z nadmernej ponuky.

Americké ropné zásoby minulý týždeň vzrástli oveľa prudšie, než sa predpokladalo. Analytici odhadovali nárast na úrovni 300-tisíc barelov, avšak zásoby dosiahli až 1,7 milióna barelov. Brent klesol o 0,7 % na 42,34 USD. Americký West Texas Intermediate (WTI) zaznamenal prepad o 0,9 % na 40,02 USD.

Optimistické odhady, že spotreba paliva sa začína zvyšovať, podporujú údaje, ktoré ukazujú pokles amerických zásob destilátov a benzínu. Súvisí to s tým, že viaceré ekonomiky zmierňujú opatrenia proti koronavírusu a dopyt po pohonných hmotách sa začína obnovovať.

„Niektorí investori na vyšších zásobách ropy v USA zarobili,“ uviedol Chiyoki Chen, hlavný analytik spoločnosti Sunward Trading. V utorok sa Brent aj WTI obchodovali na najvyššej úrovni od začiatku marca, keď sa ich ceny zrútili na minimum.

Teraz najčítanejšie