Denník N

Kúpa s.r.o. na vlastnú päsť môže byť riziková

Nekupujte mačku vo vreci, vopred si skontrolujte, akú firmu vlastne kupujete

Chcete ihneď začať podnikať ihneď a trpezlivosť, či iné okolnosti Vám bránia aby ste si počkali na založenie novej spoločnosti? Potom je pre Vás vhodnou voľbou nákup už existujúcej spoločnosti. Tento krok má význam len za predpokladu, že ste minimalizovali s tým spojené riziká. Dôležitým ukazovateľom, ktorý je potrebné si odsledovať je jej ekonomická história, ktorá sa spája s jej aktuálnym, či predchádzajúcim majiteľom.

Ak ste sa rozhodli pre kúpu vopred založenej, tzv. ready made spoločnosti, tak je na mieste aby ste zvážili spoluprácu s overenými spoločnosťami venujúcim sa takejto činnosti. Je potrebné sa obrátiť na profesionálov, ktorí takéto spoločnosti predávajú. Vo väčšine prípadov bývajú špecializované spoločnosti na výkon takýchto činností aj poistení.

Ak sa rozhodnete, že takú transakciu zrealizujete sami, prípadne sa rozhodnete ju realizovať prostredníctvom nekvalifikovaných osôb riskujete. Napríklad kúpa spoločnosti, ktorá sa nachádza v stave konkurzu, reštrukturalizácie alebo likvidácie je pre Vás absolútne nevýhodná. Preto je dobré si tieto skutočnosti vopred overiť.

Nekupujte mačku vo vreci, vopred si skontrolujte, akú firmu vlastne kupujete

Na trhu funguje niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú predajom ready made spoločností. V praxi býva zvykom, že podnikatelia si preverujú všeobecne známe skutočnosti akými sú skutočné sídlo, zamestnanci, história a referencie spoločnosti. Osobitnou kapitolou je potom cena.

Ako sa však môžeme dozvedieť, či je konkrétna spoločnosť na predaj a za akú cenu? Na internetových stránkach niektorých špecializovaných spoločností, ktoré sa zaoberajú predajom a sprostredkovaním predaja spoločností je zverejnená ich ponuka. Tá býva anonymizovaná z pochopiteľných dôvodov a konkrétnym detailom sa záujemca dostane až po prevzatí záväzku mlčanlivosti.

Bez odborných skúseností alebo poradenstva riskujete

Rýchle nadobudnutie už existujúcej spoločnosti za určitých okolností môže byť prínosom. Prínos spočíva v zániku administratívnych prekážok, úspore času, šetrení energie za porovnateľné náklady ako pri založení novej spoločnosti. Namieste je otázka, či je výhodnejšie nákup realizovať prostredníctvom profesionálnej agentúry, ktorá za Vás všetko vybaví, alebo sa pokúsiť o nákup na vlastnú päsť. Jednoznačnou odpoveďou na ňu je, že samozrejme je lepšie sa zveriť do rúk profesionálov. Kúpa spoločnosti bez odborných skúseností na vlastnú päsť môže pripomínať kovbojku, nakoľko je šanca, že to vyústi do katastrofy. Môže sa stať hocičo, napríklad kúpite spoločnosť s dlhmi, takú ktorá si neplnila svoje zákonné povinnosti, či dokonca takú, ktorá konala v rozpore so zákonom.

Teraz najčítanejšie