Denník N

poľnohospodárstvo: číslo 12a žije

v zákone č.504/2003 Z.z. existuje cesta, ktorá vás dovedie k tomu, čo od nej očakávate. Neznamená to, že by nebola jednoduchá, ale trpezlivosťou, presviedčaním a ak máte aj presvedčenie, tak časom dosiahnete svoj cieľ. Neznamená to, ani že jeho dosiahnutie bude vždy úspešné. Ale ak existuje aspoň jeden príklad, že to ide, tak dáva nádej, že aj tie ostatné sa podaria. Prístup k pôde a §12a.

Ustanovenie §12a sa dostalo do zákona ako možnosť vytvorenia právneho vzťahu k užívanej pôde. Neznamená, že ak mám k dispozícii na parcele nadpolovičný podiel, že si môžem robiť na nej čo chcem. A hoci sa nachádza uprostred lánu, môžem ju začať užívať. Nemôžem. Ak aj opomenieme možnosti prístupu k pozemku, tak pri súčasnom stave rozdrobenosti vlastníckych vzťahov ani pozemky v 1/1 neznamenajú vytvorenie súvislého pozemku, vhodného na užívanie, na ekonomické a efektívne užívanie. Nepotrebujeme vyrábať potraviny v oblakoch spálenej nafty potrebnej na presun z jedného konca katastra na druhý a zbytočne zvyšovať náklady na ich výrobu. Veď ich potom zaplatíme vo zvýšenej cene potravín, ktoré vyrábame.

parcely s oranžovou hranicou sú parcely, kde má užívateľ prenajatú väčšinu. veľmi to efektivite nesvedčí.

Postup, ktorý stanovuje §12a vedie okrem iného k racionálnemu usporiadaniu užívacích vzťahov. A to je celkom logická podmienka efektívnej výroby potravín. Postupy, ktoré som si vybral na riešenie problémov §12a sú tie isté, ktoré používame v pozemkových úpravách: register pôvodného stavu, všeobecné zásady funkčného usporiadania, umiestňovací plán a primeranosť nových pozemkov. Jediný rozdiel je vo vlastníckych vzťahoch: miesto vlastníka mám užívateľa, ktorému prenajal svoje pozemky. A tak sa z pozemkových úprav stávajú „jednoduché pozemkové úpravy“ so všetkými formálnymi činnosťami a obsahom jednotlivých etáp. V celom katastri a pre všetkých užívateľov. Aké prosté.

A tak sa z návrhu rozdeľovacieho plánu užívacích vzťahov stáva v mnohých prípadoch aj návrh umiestnenia nových pozemkov, ak by sa v budúcnosti v danom katastri začali vykonávať pozemkové úpravy. Kľúčové slovo je v tomto prípade primeranosť: primeranosť v polohe, výmere, hodnote, hospodárskom využití nových pozemkov, teda §11 zákona o pozemkových úpravách.

Myslím, že všetko povedia dva obrázky. Na prvom je umiestnenie parciel registra C a E KN, ktorý vlastník, v tomto prípade aj užívateľ svojich pozemkov má zapísané v údajoch katastra nehnuteľností. Poznamenávam, že ani na jednej, okrem parciel s vlastným domom a dvorom nemá v 1/1 ani jednu parcelu a ani nadpolovičnú väčšinu.

Na druhom obrázku je návrh podnájomných pozemkov. Je ich vytvorených niekoľko, aby sme v evidenčne vedeli určiť primeranosť podnájomných pozemkov. Tá síce nebola zachovaná, lebo podnájomné pozemky sa umiestnili na horšiu bonitu, ale vlastník užívateľ s tým súhlasil, nakoľko sa na podnájomné pozemky dostane rovno z dvora. Zachovala sa aj výmera na lesnom pozemku, kvôli evidencii a kontrole primeranosti.

Ak by sa v tomto katastrálnom území vykonali pozemkové úpravy, bol by tretí obrázok rovnaký. Ešte stále si myslíte, že pozemkové úpravy netreba?

Hovorí sa, že jedna lastovička leto nerobí. Nerobí, ale búra mýtus, že sa §12a nedá použiť.

Teraz najčítanejšie