Denník N

Česko hlási 428 novonakazených za posledné dva dni, nepokazme si to, pán premiér…

428 novonakazených za dva dni nie je parameter, ktorý by mal charakterizovať bezpečnú krajinu.

Ochrana hraníc zmysel má. Nevyhnutnými a v mnohých ohľadoch krutými opatreniami sme Slovensko očistili od koronavírusu. Ekonomiku sme však postavili na okraj priepaste. Žiaľ, otvorením hraníc na úkor ukojenia vracajúcich sa spoluobčanov často z dlhodobých pobytov zo zahraničia, sme sa opäť dostali na cestu prísnych opatrení a návratu núdzového stavu. Tie budú pre našu ekonomiku katastrofou s fatálnym následkom pre mnohých z nás. 

Z dostupných informácii je zrejmé, že otvorením hraníc sme si z ekonomického hľadiska moc nepomohli. Pomohli sme nanajvýš susedným krajinám, kam sa naši občania vrhli na nákupy a výlety. Obyvatelia Rakúska, Česka či Maďarska určite po našich Jednotách či lacnom benzíne nezatúžili. Chorváti neprišli a neprídu do Tatier. Britov lúčiacich sa so slobodou a cikajúcich do fontán tu vlastne ani nechceme. Číňana s foťákom v ruke by sme sa tak či tak zľakli a ich skupinke by sme sa už z diaľky vyhli…

Nemôžeme považovať krajinu, hoc je nám bratská a priateľská, za bezpečnú, ak tam pribudlo za posledné dva dni 428 novonakazených (Česká republika). 

Považujem za veľmi nezodpovedné vyhlásenia predstaviteľov našej vlády, ktorí zas a znova hľadajú vinníka súčasnej hrozby v občanoch, keď sa spoliehajú na občiansku zodpovednosť. Snažia sa veriť ľuďom, podľa ktorých Covid-19 neexistuje, koronavírus sa šíri 5G sieťou a vakcínami nás čipujú. Spoliehať sa u týchto ľudí na to, že budú aj s rodinou v dobrovoľnej karanténe, je to isté, ako keď sa žena spolieha na snedého plážového inžiniera, že je jeho jediná a pri sexe si dá pozor. Fajn, môže tomu uveriť, ale za možné následky bude musieť prevziať zodpovednosť.

Nepokazme si to. Ach, z tej naivnej predstavy mám závrty a neutíchajúci pocit na zvracanie. Členovia vlády na čele s premiérom by mali konečne ukázať, že “majú gule” a rozhodnúť bez toho, aby sme opäť počúvali o tom, že rozhodlo také či onaké konzílium odborníkov. Máme politickú, nie úradnícku vládu a tá by mala byť schopná prijať politickú zodpovednosť. Je čas obnoviť určitú formu hraničných kontról, keď už nie pre nič iné, aspoň pre získanie predstavy, koľko ľudí sa nám vracia a zároveň na reštartovanie e-karantény, veď tá už vymyslená je. Nepokazme si to tým, že bude naivne veriť tým, ktorým je naša viera ukradnutá…už klasik tvrdil, dôveruj, ale preveruj…

Facebook: Milan Kulkovsky public

#ruskoniejehanba

Teraz najčítanejšie