Denník N

Na čele parlamentu je plagiátor. Opäť

Denník N/Shooty
Denník N/Shooty

Témy týždňa 22. 6. 2020 – 28. 6. 2020 | K skupine plagiátorov v politike pribudli Krištúfková a Kollár • S reakciami na akademické podvody sa roztrhlo vrece • IT fakulta STU sa personálne rozkladá • Za prvých sto dní vo funkcii dostal nový minister pochvalu aj kritiku

Výrok týždňa

„Ako veriť ministrovi školstva, že má odvahu na reformu vzdelávania, keď nevie ani len nahlas povedať, že úbohý proletár Kollár, ktorý si potreboval po zbohatnutí nahonobiť vysokoškolský diplom, napísal hrubozrnný plagiát a že je to obyčajná krádež a korupcia.“

Peter Zajac
emeritný profesor Humboldtovej univerzity v Berlíne
komentári pre .týždeň | 28. 6. 2020

 

Výber z udalostí

• Po 100 dňoch pôsobenia súčasnej vládnej koalície sme sa v diskusii o stave školstva vrátili k téme, ktorej maskotom bol v minulom volebnom období Andrej Danko.

Bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý v úvode týždňa upozornil na to, že bakalárska práca poslankyne Národnej rady SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina) je plagiátom. „Pani poslankyňa v celej práci systematicky ´vykráda´ texty. Kopírovala ich takým štýlom, že ešte aj tie chyby prekopírovala. V Spojených štátoch amerických by ju za to vyhodili zo školy,“ uviedol Beblavý.

Porovnávanie svojej bakalárky s rigoróznou prácou bývalého predsedu parlamentu označila Krištúfková za nekorektné. „Ja som odovzdala bakalársku prácu, kde sú absolútne iné kritériá. Porovnáva sa neporovnateľné,“ reagovala poslankyňa ignorujúc fakt, že aj v prípade kompilácie má byť z textu zrejmé, kedy ide o doslovnú citáciu z iného zdroja a kedy o vlastné myšlienky autorky.

• Na to, že plagiátom je aj diplomová práca súčasného predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), upozornil pred týždňom súčasný predseda strany Spolu Juraj Hipš (napr. tu, tu, tutu) a Denník N v článku Márie Benedikovičovej. Aj Kollár svoje štúdium absolvoval na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a v diplomovej práci odkopíroval niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, súčasného rektora školy Jozefa Minďáša, ktorý v minulosti pôsobil ako nominant HZDS na čele Lesov SR. Bez uvedenia zdroja skopíroval aj texty z webových stránok.

Kollár najskôr na tlačovej konferencii odmietol podozrenia z plagiátorstva a obhajoval sa výsledkami kontroly originality, podľa ktorých dosiahol zhodu 24,45 percenta s inými záverečnými prácami na Slovensku v tom období. Neskôr dodal, že si písanie pre pracovnú zaneprázdnenosť uľahčil a vyhlásil, že to robí každý študent.

To, prečo Kollárova argumentácia neobstojí, zhrnuli Denník N a SME (tutu).

Koncom pracovného týždňa Kollár avizoval zásadné vyhlásenie v súvislosti s plagiovaním v diplomovej práci, aby napokon v piatok vyhlásil (tu, tu, tutu), že sa nemá za čo ospravedlňovať, keďže svoj titul získal v súlade so zákonom. Dodal, že kým bude v politike, používať ho nebude.

• Medializované zistenia o Kollárovi a jeho straníckej kolegyni Krištúfkovej vyvolali búrlivú diskusiu a množstvo kritických reakcií, ale aj zdržanlivé či obhajujúce vyjadrenia niektorých koaličných politikov.

Premiér Igor Matovič na margo zistení o Kollárovom plagiátorstve poznamenal, že to berie „ako kopanec do zadku celej vláde“ a vyhlásil, že kauza má byť impulzom na reformu vysokého školstva. „Tým myslím, že zrušíme bez hanby polovicu vysokých škôl, umelo vytvorené školy v Skalici, Sládkovičove a podobné bludy, ktoré deformujú systém,“ povedal Matovič s tým, že vyzývať Kollára na odchod nemieni. „Ja by som tu lynčoval v prvom rade toho školiteľa a rektora Minďáša, ten by mal byť našim objektom záujmu,” dodal Matovič v diskusnej relácii RTVS, v ktorej priznal, že odkopírovať časť práce od školiteľa bez citovania je „v podstate zlodejina.“

Spomedzi členov a členiek vlády sa na Kollárovu adresu najostrejšie vyjadril minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO). „Ak sa to potvrdí, nemal by byť predsedom parlamentu,“ uviedol Mičovský. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) naopak vyhlásil, že Kollár dostatočne preukázal, že je jeho diplomová práca v poriadku. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa ku kauze najskôr priamo nevyjadril, neskôr pripustil, že vláda vyslala veľmi zlý signál študentom, no chce sa pozerať do budúcna a za Kollárom urobiť hrubú čiaru. Reakcie ďalších vládnych predstaviteľov a koaličných poslancov nájdete tu, tu, tu, tu, tu, tu alebo tu.

• Poslanecké kluby OĽaNO a SaS si pozvali Kollára na svoje zasadnutia s cieľom diskutovať o jeho plagiátorskej kauze. Po trojhodinovom vypočúvaní predsedu parlamentu včera klub OĽaNO skonštatoval, že zlé citovanie práce školiteľa považujú za zásadné zlyhanie. Strana Za ľudí cez víkend vyhlásila, že trvá na vyvodení zodpovednosti a odstúpení Kollára z postu predsedu NR SR, čo on odmieta.

Ďalšie vyjadrenia politikov k plagiátorskej kauze:

x To, že premiér Igor Matovič v minulosti pre plagiátorskú kauzu požadoval odstúpenie bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka, pripomenula predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Irena Biháriová a opozičný poslanec Richard Raši (tutu).

x Prezidentka SR Zuzana Čaputová skonštatovala, že pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov.

x Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini si myslí, že Kollár svojim rozhodnutím nepoužívať titul priznal, že ho získal pochybne.

x Europoslanec Michal Šimečka (PS) adresoval otvorený list ministrovi školstva, v ktorom ho vyzval, aby sa pridal k tým študentom, učiteľom a vedcom, ktorí požadujú odstúpenie Kollára z funkcie.

x Téme sa venovala aj relácia RTVS Z prvej ruky, ktorej hosťami boli Ondrej Dostál (OKS, klub SaS) a Ľubomír Petrák (Smer-SD).

https://www.podbean.com/ew/dir-nuf5x-94aeb22

Proti plagiátorstvu predsedu parlamentu vystúpila aj Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). „Nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi,“uviedla ŠRVŠ. Ku kritike sa pridala aj Slovenská komora učiteľov, podľa ktorej je ospravedlňovanie kauzy v priamom rozpore s programovým vyhlásením vlády avizujúcim zvyšovanie úrovne školstva.

Aj o tom, že počet vysokých škôl na Slovensku nie je zásadný pri posudzovaní ich zlyhávania, pre Hospodárske noviny rozprávala analytička Renáta Hall. „My žiaľ nemáme právnu úpravu, ktorá by umožňovala vzdanie sa vysokoškolského titulu,“ upozornila tiež Hall.

K príprave novely, ktorá by odobratie podvodne získaných titulov umožnila, vyzvala v uplynulom týždni ŠRVŠ. Ministerstvo školstva v rovnaký deň vyhlásilo, že plánuje pripraviť nový zákon o vysokých školách, ktorom chce zohľadniť aj túto požiadavku. Kým Česi umožnili odoberanie podvodne získaných titulov už pred štyrmi rokmi, u nás sa stále hľadá vhodný model,“ napísali k téme Hospodárske noviny s tým, že nový zákon bude hotový najskôr v roku 2021.

Na najnovšie plagiátorské kauzy kriticky reagovali aj Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl, zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít, aj predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík (tu, tu, tutu). „Každý absolvent vysokej školy si musí byť vedomý, že ak sa dopustil neetického správania a časom vyjde na povrch dôkaz, nie z centrálneho registra, ale z iného zdroja, musí niesť zodpovednosť,“ uviedol pre Denník N rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák.

Svoje kritické postoje voči podvodom na akademickej pôde viacerí vedci či vedkyne vyjadrili v blogoch a komentároch (napr. tu, tu, tu, tutu).

Vrece sa roztrhlo aj s komentármi publicistov. O tom, prečo by mal Kollár odstúpiť, píše Matúš Kostolný z Denníka N. To, že pre podobné kauzy v civilizovaných krajinách s rozvinutou demokraciou politici odstupujú, konštatuje Martin Hanus z konzervatívneho denníka Postoj. Ľubomír Jaško z portálu aktuality.sk vysvetľuje, prečo považuje Kollárove argumenty za mizerné. Eugen Korda z časopisu .týždeň si myslí, že by sa mal predseda parlamentu ospravedlniť aspoň Andrejovi Dankovi.

• V uplynulom týždni sa ešte viac vyhrotila kritická situácia na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU). Dvadsaťšesť pedagógov fakulty ohlásilo odchod pre nespokojnosť s dekanom Ivanom Kotuliakom kvôli sporom, ktoré na fakulte trvajú od minulého roka.

„Sme presvedčení o tom, že akcie nového dekana a jeho snaha o prevzatie moci, obzvlášť jej forma, nemajú na fakulte a univerzite čo robiť. Snažili sme sa im čeliť, v mene vyššieho cieľa – slušnej fakulty – sme hľadali možné kompromisy, ale náš súper vytrvalo nehrá fér a my už s ním ďalej takýto nerovný zápas nemôžeme bojovať,“ uviedli odchádzajúci zamestnanci, ktorí zverejnili aj otvorený list rektorovi STU Miroslavovi Fikarovi.

„Je nám veľmi ľúto, že naši kolegovia pedagógovia svojimi výpoveďami a dlhodobými vyhrážkami ohrozujú právo študentov na vzdelanie,“ reagoval na dekan Kotuliak. Rektor STU Fikar najskôr situáciu okomentoval stanoviskom, v ktorom uviedol, že chce zabrániť rozvratu na FIIT. Koncom týždňa pre Denník N uviedol, že navrhne odvolať Kotuliaka z funkcie. Kritizovaný dekan ešte začiatkom minulého týždňa poznamenal, že z funkcie odstúpi, len ak sa nájde kvalitný nástupca, ktorého zatiaľ nevidí.

• Dôsledkom alarmujúcej situácie na FIIT STU je, že okrem pedagógov fakultu zvažujú opustiť aj desiatky študentov. O riešenie krízy na fakulte už ministra školstva Branislava Gröhlinga a orgány STU požiadala aj platforma Slovensko.Digital. „Zároveň odporúčame všetkým našim členom a aj verejnosti, aby sa zdržali spolupráce s fakultou, pokým nepríde k zásadným zmenám, ktoré by zastavili rozvrat jednej z najlepších fakúlt na Slovensku,“ vyzvala platforma v otvorenom liste. K podobnému kroku pristúpila aj IT Asociácia Slovenska.

Ministerstvo pod vedením Branislava Gröhlinga koncom týždňa bilancovalo svojich prvých 100 dní pôsobenia v novom volebnom období slovami o „množstve skvelej práce“ a vyzdvihnutím deviatich zrealizovaných krokov.

Pozitívne Gröhlinga zhodnotil aj predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel OndekVladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. Analytička Renáta Hall naopak skritizovala, že minister nevenuje dostatočnú pozornosť oblasti vedy a vysokých škôl.

Realokáciu 120 miliónov eur na vedu kriticky okomentoval podpredseda školského parlamentného výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD). Čomu sme mnohí vedci neporozumeli, je zdôvodnenie rozhodnutia pána ministra presunúť finančné prostriedky, ktoré boli určené na podporu vedy a výskumu a ktoré výskum akútne potrebuje,“ pridal sa ku kritike Gröhlinga v oblasti vedy predseda Učenej spoločnosti Slovenska Peter Moczo.

 

Všimli sme si

• Slovenská akadémia vied (SAV) ocenila v utorok výročnými cenami vedcov a vedkyne SAV a popularizátorov vedy. Tu si môžete prečítať viac o menách a práci ocenených.

Denník Pravda zverejnil reportáž z vrútockej školy, ktorá sa koncom školského roka stala terčom tragického útoku. Riaditeľka Elena Repková a psychologička Ingrid Ivaničová opísali, ako prebiehal návrat detí do školy.

Šéfka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová poskytla rozhovor Denníku N. Približuje v ňom zásadné zmeny, ku ktorým budú môcť základné školy pristúpiť od nového školského roka. Vzdelávacie štandardy nebudú definované striktne po ročníkoch, ale po cykloch. Navrhujeme tri cykly na základnej škole: 1. až 3. ročník, 4. až 5. ročník a 6. až 9. ročník. Teda to, čo má dieťa ovládať, bude stanovené na širšie obdobie,“ vysvetľuje napríklad Hapalová.

So zhrnutím udalostí z leta sa Vám opäť prihlásime 1. septembra, prvý týždenný súhrn udalostí v novom školskom roku zverejníme 8. septembra. Počas letných prázdnin Vám prajeme veľa oddychu a príležitostí na načerpanie novej energie. A hlavne pevné zdravie!

Editorka: Anna Dráľová | noveskolstvo.sk

Teraz najčítanejšie