Denník N

To nemyslíte vážne pán premiér

Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto – TASR
Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto – TASR

„To nemyslíte vážne…“ – asi takto by som reagoval byť novinárom na pondelkovej tlačovke pri odpovediach Igora Matoviča na otázky.

To nemyslíte vážne, že prezentujete Borisa Kollára, ako človeka, ktorý je chudák nespravodlivo súdený za „hriechy státisícov ľudí“, ktorí možno svoj titul nedosiahli celkom poctivo.

To nemyslíte vážne, že riešenie situácie hádžete na ministrov dvoch koaličných strán, lebo veď keď sa teda k tomu vyjadrili kriticky, tak nech to riešia. A nech sa nevyhovárajú, lebo veď Vy im to nariaďujete. Dávate ruky preč od toho, čo by malo byť Vašou zodpovednosťou.

To naozaj myslíte vážne, keď tvrdíte, že nám nevadí zlyhanie nejakého neznámeho poslanca, ktorý si vraj podľa Vás celú diplomovku kúpil? Nie, to Vám evidentne nevadí, keďže o niekom takom hovoríte, ale nepomenujete ho a nežiadate, aby vyvodil osobnú zodpovednosť.

To nemyslíte už fakt vážne, že podľa Vás si niekto, kto svojej milenke zaplatil interrupciu, zaslúži trest smrti. To naozaj? Trest smrti? Neverím, že toto poviete vážne pred celým národom. Že Vy máte takéto osobné presvedčenie.

To nemyslíte vážne, že „neriešme Borisa, o ktorom vieme, ale riešme tých, o ktorých nevieme“. V ktorom svete dáva takáto argumentácia zmysel?

To nemyslíte vážne, že chcete pripravovať o prácu ľudí, ktorí si možno všelijako urobili titul kvôli tomu, aby danú prácu mohli vykonávať, ale Boris Kollár má zostať tam, kde je. Lebo na predsedu parlamentu predsa titul netreba. Kde je tá spravodlivosť? Nie je toto skôr výsmech ľuďom, ako nastolenie spravodlivosti? Neverím tomu, že toto poviete vážne pred celým národom. Že Boris môže zostať tam, kde je, ale ďalších ľudí „dáte dole“.

Priznávam, že som tak nejako očakával, že sa táto kauza bude hrať do autu. Napriek tomu, že Matovič bol vždy ten najväčší drsňák, ktorý sa nebál ukrižovať kohokoľvek iba pre to, aby bol za toho drsňáka považovaný. Ale takéto výhovorky a odrážanie zodpovednosti od seba na všetky strany, to som naozaj nečakal.

Vážený pán premiér drsňák, kde je teraz Vaša úprimnosť ku všetkým a Vaše božské spravodlivé rozhorčenie?

To nemôžete myslieť vážne, že ako človek zodpovedný nielen za to, aby vláda zotrvala, ale aj za to, ako tá vláda vyzerá, hádžete túto zodpovednosť na každého možného, kto Vám napadne, len aby ste sa jej zbavili.

Vážený pán premiér, problém vysokoškolského systému na Slovensku naozaj existuje. Ale problém Kollára nie je problém nášho vysokoškolského systému, ako to prezentujete Vy. To je problém Kollára, politika/nepolitika, predsedu parlamentu mysliaceho srdcom, tak si treba priznať, že za to môže on sám, nie niekto iný.

Nemyslíte vážne to, čo ste na pondelkovej tlačovke všetko povedali.

Teraz najčítanejšie

Peter Koupil

„Učiť sa nevidieť seba je nutné, aby sme mohli vidieť mnoho vecí.“ Friedrich Nietzsche