Denník N

Vakcína Covid-19…je čas zahájiť infokampaň

Za pár mesiacov bude dostupná vakcína proti Covid-19. Odborníci a štát musia ľudí presvedčiť, že ich nechcú začipovať…

Opakovane sa internetom šíria štatistické ukazovatele, ktorými sa snažia niektorí občania obhajovať svoj laxný prístup ku Covid-19. Majú pravdu, v porovnaní s touto infekciou existujú ochorenia, na ktoré denne zomiera oveľa viac ľudí a nepôsobia pri tom vôbec odstrašujúco. Rakovina, ochorenia srdca a pľúc, dopravné nehody, zápaly, sebapoškodzovanie, vojny, hlad.

Aj napriek tomu, že doposiaľ zomrelo na Slovensku “len” 28 ľudí, je toto dôvod na to, aby sme nechránili seba, svoju rodinu, priateľov, kolegov, okolie? Nie. Každý jeden zachránený život za to stojí, možno to bude práve ten váš. A pri tom stačí tak málo. Byť zodpovedný.  Práve nezodpovedné a ľahkovážne kroky na začiatku pandémie zo strany WHO a predstaviteľov niektorých krajín (USA, Čína, Rusko, Británia, Brazília,…) stáli a stoja za súčasnými číslami vo svete. 10,4 milióna nakazených, viac než 500 tisíc mŕtvych. Pokiaľ by bol ich prístup od začiatku identický s tým našim, státisíce ľudí mohli žiť. Mohli žiť. Nebyť len číslom v štatistike svojho štátu.

Rakovina žiaľ z našich životov nezmizne, rovnako tak srdcovocievne ochorenia, nehody a je hanbou svetových mocností to, že nezmizne ani hlad a chudoba. Sú však ochorenia, ktoré môžeme “vymazať” zo zoznamu strachu našim zodpovedným prístupom, prevenciou a pri jej dostupnosti aj vakcináciou. Sú to vírusové infekcie, medzi ktoré patrí aj Covid-19. Ak tú možnosť máme, musíme ju využiť. Príchod vakcíny nebude príležitosťou, ako nám do tela vložiť čip, ale cestou k návratu do predkovidových čias. Ja nezaváham ani na chvíľu. Dúfam len, že do jej dostupnosti budeme všetci zodpovední a ochránime sa tak navzájom.  Dovtedy bude úlohou štátu a odborníkov v spolupráci s médiami presvedčiť čo najviav občanov, že obavy z očkovania sú neopodstatnené. Nemožno akceptovať súčasný stav, keď častejšie počúvame o fiktívnych nežiadúcich účinkoch očkovania, než o nevyhnutnosti jeho existencie. Bolo by hanbou, keby sme prehrali info vojnu s tými, ktorí sa šírením hoaxov sýtia strachom svojich obetí.

Mortalita, letalita, incidencia, virulencia,…čísla. Za každým číslom je človek. Jeho telo, myseľ, duša, rodina, city, láska. Na Zemi žije takmer 7,8 miliardy čísel, od začiatku roka zomrelo z rôznych príčin okolo 30 miliónov čísel.

Nebuďme len čísla… #anoockovaniu

Facebook: Milan Kulkovsky public

#ruskoniejehanba

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein