Denník N

Prečítané leto 2020: O mestách

Na Prečítané leto sa teším každý rok. Zrazu sa na nás vyvalí toľko knihomoľskej inšpirácie! Týždeň čo týždeň vynikajúca téma a k nej knihy, ktoré vašim deťom prinesú počas prázdnin radosť, zážitok, prekvapenie. V týždni o mestách som pre čitateľov od cca 11 rokov vybrala tri strhujúce diela. Spoznajú v nich temné zákutia Londýna, uvidia zaplavený Oxford a ponúknem aj zážitok z iného sveta – krajšie mestá ako tieto zaručene nikde nenájdete.

Kniha prachu – La Belle Sauvage

Trojdielna séria Temné hmoty je dobre známa aj dospelým čitateľom. Deti si ju spoja s fantasy filmom Zlatý kompas, ktorý sa však, škoda – preškoda, pre malý záujem divákov nedočkal pokračovania. O knihách sa to však povedať nedá. Philip Pullman napísal bestseller, ktorý milujú fanúšikovia po celom svete. Pokojne ho môžete ponúknuť starším deckám od 11 rokov, hlavnými hrdinami sú ich rovesníci.

Pred dvoma rokmi sme sa dočkali slovenského prekladu novej Pullmanovej série Kniha prachu. V prvej časti s názvom La Belle Sauvage sa vraciame späť do dôb pred Lyriným narodením. Sledujeme jej príchod na svet, aj životné peripetie, kým je celkom malým bábom, plne odkázaným na silu priateľstva a odvahu syna prevádzkovateľov hostinca Pstruh. Malcolm je neobyčajný jedenásťročný chlapec, ktorého budete milovať od samého začiatku. Je vnímavý, statočný a milujúci. Asta, jeho démon, ešte nemá ustálenú podobu. Ako pri všetkých deťoch mení svoje zvieracie podoby a jej najstrašnejším vyzývateľom je trojnohá hyena. Pullman vložil do knihy fascinujúcich zloduchov, množstvo krásnych myšlienok a najmä opisov, ktoré v tejto knihe nie sú na oštaru. Po celý čas sme v Oxforde a priľahlých obciach. Vďaka vynikajúcemu výberu slov budete vidieť každú tehlu, každý kameň na ceste a počas záplav, keď Temža zaplaví pol mesta, budete dokonca cítiť jej menlivé pachy.

Ak prahnete po dobrodružstve, ktoré vás nevyšťaví, ale inšpiruje, je dosť možné, že ho v tejto knihe nájdete. Len ju potom nezabudnite požičať aj deckám. Čoskoro vyjde pokračovanie, juchuchu.

Vydal: Ikar

Milióny v kapse

Dnes sa do Londýna chodí ako sme my čoby deti chodili z Prešova do Košíc – na väčší nákup, na výlet alebo na zmrzku, akú u nás nebolo dostať. Síce tomu predchádza aj nejaká príprava a plánovanie, ale už to zďaleka nie je žiadny big deal. O to viac si deti, s ktorými ste už toto mesto navštívili, užijú knihu Milióny v kapse. Ale aj keby ešte v Londýne neboli, tu ho precítia, občas až bolestivo do špiku kostí.

Podobnú knihu pre začínajúcich pubertiakov od 10 rokov som nikdy pred tým a ani potom nečítala. Je drsná. Občas som až prehĺtala naprázdno, vydesená, ako sa toto skončí. Je to príbeh strašidelne reálny, hoci si po celý čas prajete, aby to bol len autorov výmysel. A pritom je vysoko čítavý, dravo vás ženie vpred, chcete vedieť, ako to s Bullym, hlavným hrdinom a jeho fenkou Jack dopadne.

Bully má dvanásť. Žil len s mamou v biednych podmienkach, no mama bola ťažko chorá a teraz jej už viac niet. Jej posledného partnera a dieťa, ktoré sa mu narodilo s novou priateľkou, Bully nechce považovať za svoju rodinu. Ujde a túla sa londýnskymi ulicami. Vo vrecku má žreb, jediné dedičstvo od mamy, ktorý, ako sa zdá, práve vyhral hlavnú cenu. Vyzdvihnúť ho však môže len osoba staršia ako šestnásť rokov a Bully, ktorý verí iba svojmu psovi, sa so svojim neskúseným rozumom a naivným srdcom pokúša nájsť človeka, ktorý by ho nepodviedol. Je to veľmi, veľmi ťažké. Od začiatku až do konca mu neprestanete držať palce.

Všetko sa deje v londýnskych uličkách, pre bežného turistu neznámych. No práve toto je to pravdivé mesto, ktoré by neznalého zhltlo a požulo. Nie však Bullyho.

Viac som o tejto knihe písala, keď vyšla, článok si môžete prečítať tu.

Vydal: Albatros

The Arrival (Nový svět)

Ak sa vám dostane do rúk jedna kniha Shauna Tana, budete chcieť vidieť aj ďalšie. V rámci týždňa o mestách vám ponúkam The Arrival, v češtine vyšla ako Nový svět, tichú knihu bez jediného písaného slova a predsa s príbehom takým strhujúcim a dojímavým, že sa k nemu budete stále vracať. Sú v ňom zobrazené mestá, aké ste nikdy nevideli. Ich krása očarí, ohúri, nadchne.

S deťmi som The Arrival začala čítať, keď mali 5 a 7 rokov. Hoci dokázali rozlúštiť základ, skutočný význam pre nich kniha nabrala, až keď boli o pár rokov starší. To už však poznali príbeh – jedno mesto bolo zničené v strašnom úroku obrov a po úteku do bezpečia odchádza muž hľadať prácu do iného mesta, aby uživil svoju ženu a dcérku. Jednoduchá zápletka, no je v nej množstvo postranných línií, spomienok rôznych postáv a najmä vnútorného prežívania hlavného hrdinu.

Obrázok po obrázku budete sledovať ako si muž počína, koho stretne, kde sa ocitne. Tie miesta sú úžasné. Nemajú žiadne názvy a predsa by ste tam chceli ísť a pochopiť ich. Vynímajú sa nad nimi fantastické sochy, sú plné umenia, nevídaných zvierat, cestuje sa v nich vo vzduchu aj po vode a pri pohľade na dopravné prostriedky nepočujete hluk, len akési šumenie. Najviac sa ozývajú neznáme reči ľudí na preplnených uliciach, hlasy sa odrážajú od budov, v ktorých sú stovky okien. Kde tu sa dymí z komínov a hoci je tam rušno, z ulíc sála pokoj a mier. Prejdite sa nimi a potom sa tam opäť vráťte ako na svoje bežné známe miesta, ktoré vás i tak zakaždým prekvapia novým detailom.

Vydal: Scholastic Inc. / Labyrint

Tu si prečítajte, čo je Prečítané leto.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie