Denník N

Medveď a ľadovec – Sú lepší ak vyrastali v „socíku“?

Posledné dni a týždne hýbe slovenskou spoločnosťou kauza kopírovaných vysokoškolských prác. Jedna skupina nechápe ako to nemôže niekomu vadiť a tá druhá dookola opakuje mantru ako to môže niekomu vadiť. Milujem paradoxy.

Každý kto si myslel po týchto voľbách, že príde zmena, pomaly vytriezvieva, alebo sa drží sebaklamu. Nie som škodoradostný, skôr ma to úprimne mrzí.

Späť k téme. Úvod bol dôležitý, lebo téma článku naň nadväzuje. Posledných pár rokov je veľký trend tvrdiť, že ak si robil to a to (teda ak si vyrastal v predošlej dobe a nezažil si internet), tak si mal šťastné detstvo. Je to veľmi úsmevná predstava. Koľko sme snívali o veciach, ktoré nás urobia šťastnými a nemohli sme ich mať, tak ako dnešné deti?! Čo by sme vtedy dali za to, aby sme to mať mohli. Napriek tomu sa objavujú „motivačné citáty“ čo všetko bolo na dospievaní v „socíku“ lepšie. Píšem to napriek tomu, že mňa sa tie výroky nemôžu dotknúť, lebo som tú realitu zažil. Som však preto lepší?

Odpoveď je jednoduchá, aj keď sa nepočúva ľahko. Nie som lepší. Som iný. A to nie je zlé. Mám iné prednosti, ale tiež iné slabiny.

Často zaznieva, že tí, čo nevyrastali bez internetu sú horší a nevedia manuálne robiť. Nie je to pravda. A aj keď sa pomer mení, neznamená to, že ľudia menej zručný sú menej cenný pre spoločnosť. Naopak pre dnešnú spoločnosť sú cennejší „internetovo“ zruční ľudia. To automaticky neznamená, že iní nie sú, to aby sa predišlo nedorozumeniu.

Preto je naivné tvrdenie z mnohých fb postov, že my čo sme vyrástli pred ´89 sme lepší ľudia len tým, že sme stihli túto časovú líniu. Nie sme. Sme iní.

Že čo to má spoločné s mojím úvodom? Veľa. To čo sa deje posledné týždne (nehovoriac o rokoch, keď vládol Smer) je dôkazom toho ako veľmi nás predošlá éra poznačila. Nie len, že heslo „nekradnúť znamená okrádať svoju rodinu“ je bežná vec. Ale nevadí nám tento postoj ani pri ľuďoch, ktorí nás majú zastupovať a obhajujeme ich aj keď si pri tom šliapeme po jazyku a postojoch. Neobstojí ani obligátna otázka, či chceme naspäť mafiu. Nechceme, ale ani nechcem druhú.

Ak mi chce niekto vyčítať prečo týchto ľudí spájam s predošlou érou, nech si spomenie kedy vyrástli, čo ich formovalo a prečo najväčší problém s nimi majú práve ľudia, ktorí neboli deformovaní socializmom (alebo aspoň nie až tak). A pre všetkých, ktorí by mi chceli napísať, že sa to nedá porovnať – dá sa to, tak ako vy neustále porovnáte milión iných vecí ak sa vám to hodí.

Teraz najčítanejšie