Denník N

Ako Matovič o voliča prišiel

Prvé mesiace novej vlády ukázali, ako by naši bratia Česi povedali, „jak se dělí zrno od plev“. Viacerých voličov OĽANO sklamal prístup Matoviča ku Kollárovi a začínajú si uvedomovať, že keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú. Z bojovníka proti korupcií a rodinkárstvu sa stal poslušný ťapko, ktorý pred spravodlivosťou zatvára oči, typický populista pri koryte.

Čo sa však Matovičovi, preberajúc oťaže Slovenska v neľahkej situácií, musí nechať je fakt, že aj vďaka jeho rozhodnutiam sme prvú vlnu COVID-19 prekonali s minimálnou stratou na životoch. Matovičova vláda, na rozdiel od pohraničných kolegov z Poľska a Maďarska, dávala väčšiu váhu názorom odborníkov aj za cenu ekonomického strádania.

Premiér sa však nechal prehýčkať a trochu bez rozmyslu zahodil pevnú alianciu so Sulíkom, práve kvôli nezhodám okolo korona ekonomiky. SaS vymenil za matematicky a ideologicky výhodnejšiu stranu Sme Rodina. Predsa len, 8% je viac ako 6% a voliči Sme Rodina sú si ideologicky bližšie s OĽANO. Aby toho nebolo málo, prieskumy ukazujú, že Kollárova strana rastie rýchlejším tempom ako SaS. Matovič teda počíta s tým, že v ďalších voľbách je lepšie byť s Kollárom zadobre, a ak náhodou nie, určite mu kauzu skalickej vysokej školy nezabudne pripomenúť.

Celá kauza opajcnutej magisterskej práce je však úplne triviálna a zbytočná. Dôležitosť tohto prešlapu sa začala stupňovať iba v posledných dňoch, kedy Kollár začal hroziť vystúpením z koalície. Kollár môže byť prefíkaný a dobre taktizujúci politik, no nie je znalý v jemnom tanci vecí verejných. Takému vekslákovi, akým bol Kollár, by nikdy nenapadlo vystúpiť z koalície kvôli podradnému (a jemu nepotrebnému) titulu zo Skalice. Tento nápad mu vnukli až médiá a neustále prepieranie jeho práce medzi politickými komentátormi.

Súčastný predseda parlamentu je srdcom i dušou businessman a preto predtým, než spraví politický ťah si dobre vypočíta možný profit. Strana Sme Rodina nie je ten typ hardcore politickej strany, ktorá by pre svoje hodnoty (a ich dodržanie) položila vládu. Je to v prvom rade biznis. Pre Kollára je teda omnoho výhodnejšie ostať v koalícií a naďalej machinovať v rezortoch, v ktorých sa premelie najviac peňazí.

Od začiatku celej kauzy, predtým ako to začal spomínať samotný Kollár, mediá neustále upozorňovali na jeho možný odchod z koalície. Nerobila to len bulvárna tlač, ale aj relevantné a kvalitné médiá ako SME, Aktuality a Denník N. Tento prístup je exemplárnym príkladom ako médiá ovplyvňujú dianie v krajine. Tým, že väčšina našich znalostí o politike pochádza z novín tak neustále reportovanie tej istej skutočnosti sa nakoniec pretaví do precedensu, ktorý sa dá šikovne využiť, ako to spravil Kollár. Médiá a politickí komentátori zlegitimizovali a vytvorili stabilný základ pre kollárove politické vydieranie.

Matovič v celej kauze hrá iba druhé husle, a aj tie sú pokazené. Kedysi vykrikujúc v národnej rade proti papalášizmu Smeru a Dankovej rigorózke, dnes sa premiér rezervuje do svojej online bubliny píšúc statusy, v ktorých navyše zatvára oči pred kauzami „svojich ľudí“. Jednoduchší z jeho voličov si možno takéto správanie alibizujú tým, že naša krajina má predsa iné problémy. Voliči s filipom si však uvedomili, že toto je absolútna a fundamentálna zmena postoja, a teda Matovič im počas kampane klamal (tak ako to robili tí, na ktorých si kampaň postavil). Matovičov mandát je do veľkej miery založený na jeho odhodlaní odstrániť korupciu a vytvoriť „jednaký“ meter pre všetkých nezávisle od ich straníckej knižky, nie na kompetenciách jeho kandidátky.

Matovičovi to jeho voliči spočítajú azda tým najzákernejším spôsobom. O 4 roky zahlasujú za Pellegriniho Hlas-SD alebo to hodia Kotlebám. Matovičove sľuby ostali sľubmi, a síce nás zbavil Smeru, táto výhovorka sa nedá používať celé volebné obdobie (aj keď vidíme istý úspech a kontinuitu s vládou I. Radičovej). Matovičove nové duo, Mgr Bc. Kollár sa preukázal ako ten, kto drží kľúč od premiérovho fetišu; absolútnej väčšine v parlamente. Je teda veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti budeme ešte len svedkami riadneho politického vydierania strany B. Kollára.

Teraz najčítanejšie