Denník N

Matovič sa môže nepekne popáliť na vlastných slovách, opäť urážal svojich partnerov

Je to nepochopiteľné. Okamžite ako sa dostane Igor Matovič pred kamery, tak využije možnosť a očierňuje svojich kolegov. Premiér, ktorý nemá obdoby.

Podľa článku Mira Kerna existovala v koalícii dohoda, že Boris Kollár sám navrhne svoje odvolanie a poslanci ho podržia. Malo to byť gesto, ktoré by dalo za celou kauzou bodku a zároveň to malo byť nepriame vyslovenie dôvery predsedovi parlamentu. Voličom by to asi nestačilo, no pred nami sú dlhé prázdniny, po ktorých by sa na to všetko už zabudlo. Vládna koalícia mohla mať na čas kľud.

To by však nesmel prijať pozvanie do relácie Na telo Igor Matovič. Ten ihneď na začiatku relácie povedal, že poslanci strany SaS a Za ľudí len hrajú formu, no keď príde na hlasovanie, tak „stiahnú chvost“ a podržia Borisa Kollára. Mohlo to tak byť. Premiérovi ale rebélia voči jeho najbližšiemu koaličnému partnerovi nedávala spať a tak to musel dať opäť patrične najavo. Miroslav Kollár z poslaneckého klubu Za ľudí na Facebooku reagoval na premiérové slová: „uvidíme, kto nemá kostrč“. Podobne premýšľa určite aj zvyšok klubu Za ľudí a zrejme aj SaS.

Premiér zároveň prejavil obavu a začal hovoriť o možnom kupovaní hlasov, ak by vládna koalícia ostala len v počte 78. Nevedomky sa priznal, že má strach hlavne o svoj poslanecký klub, ktorý označuje široká verejnosť za najrizikovejší, čo sa týka vernosti. Vláda však nepadne, nie teraz. Aj keby sa Boris Kollár pochlapil a vystúpil z vládnej koalície, tak momentálne by predčasné voľby určite neboli. Okrem strany Smer si to momentálne nikto nepraje.

Pri takomto scenári by sa mohlo stať, že by Igor Matovič získal nového partnera, ktorý by nemusel byť ani členom vládnej koalície. Peter Pellegrini zatiaľ nezačal zbierať podpisy a preto by určite podporil svojho hlavného oponenta. To sa však o nejaký čas môže zmeniť. Strana SaS a Za ľudí si totiž bude dobré pamätať verejné útoky premiéra Matoviča a ten môže na svoje slová ešte doplatiť.

Je to zaujímavý príbeh. Aj keby vláda nepadla, Igor Matovič si svoje meno už nenapraví. Každým dňom podchádza latku stále nižšie a nižšie a čudujem sa, že to stále ide. Za tak krátky čas o akúkoľvek vážnosť neprišiel asi žiaden premiér.

Teraz najčítanejšie