Denník N

Prečo sme takí…

Pred mesiacom sme využili služby zdravotníckeho zariadenia. Mali nám zavolať, keď „výrobok“ bude hotový. Keďže nevolali, volali sme my. Ospravedlnila sa pani a vraví, že vlastne majú toho teraz veľa (majú veľa objednávok – vlastne majú celý „trh“). A teda nemá to kto spraviť. Lebo bola koronakríza a skoro všetkých vyhodili… Podobne to je i inde. Platy zamestancom znížili, lebo je neistota. Zároveň využili firmy možnosť lacných úverov a kúpili si autá… Tak sa pýtam, ako to tu funguje: Pre koho to tu funguje? Stačil mesiac či dva a ľudia zamestnaní, bez železnej rezervy, našponovaný so splátkami na doraz boli „spláchnutý“ vlnou – ako domček s karát to podadalo rad radom… A čo s tým?

Povedzme si teda ako to je. Potom si povedzme, aké sú možnosti. Aké sú zdroje? Skúsme sa dohodnúť, nájsť riešenie, rozdeliť si aktivity, podľa schopnosti, ak je chuť niečo zlepšiť.

Otázne je, či je chuť niečo zlepšiť? Či je vôbec presvedčenie, že sa niečo zlepšiť dá? Či nad tým niekto premýšľa…. štruktúra spotreby…demografia…

Tak povedzme si, koľko z platu kedysi išlo na bývanie a koľko teraz.

Kto by mal mať záujem na tom ,aby ten rozdiel bol viac v proispech občana, aby i mohol niečo našetriť, aby mohol ísť prípadne polroka štrajkovať – za lepšie podmienky, aby mohol vyjednávať?

Teda povedzme si, že áno, štát, prevezme zodpovednosť za bývanie a naštartuje populačnú vlnu, demografiu…štart mladých rodín, pôrodnosť o desať rokov skôr, oproti tomu, čo sa nám zdá asi normálne teraz.

Teda, ak tam bude rezerva v prospech zamestnanca z platu, napr. 300, – Eur a bude si môcť štát dovoliť vyberať z tejto sumy vyššie dane, povedzme z 300, – Eur vyberie späť 150, – možno by mal kvalitnejšie služby, lepších pedagógov, lepších doktorov, kaučov…trénerov v športe, učiteľov umenia…vedcov…

Tak ak si môže štát požičať na investovanie do štátnych podnikov, skúsi stavať nájomné byty, mestá, dopravu, môže len získať späť.

Neviem načo nám je štát, kde si zvloíme niekoho, koho vôbec nepoznáme a keď zistím, kto je, nevieme sa ho zbaviť. Lebo sme takí…

Ako sa má polovica zamaestnacov, ktorí žijú v neistote, korých môže niekto prepustiť len tak, dohodou, a nemajú našetrené aspoň na mesiac dva? Akú asi vidia perspektívu žitia v tomto „poriadku“ v tomto štáte, keď vidia, čo robia „elity“?

A čo teda robia? Sú za slušné Slovensko?

Kde sú námestia plné ľudí dnes? Nie je dôvod mať nárot, či ukázať nejakú silu? Občiansku spoločnosť stmeliť?

 

Teraz najčítanejšie