Denník N

Ako si zabezpečiť smartfón pred účasťou na protestoch

Chystáte sa na protestné zhromaždenie? Smartfón si určite nechcete nechať doma. Spoliehate sa, že cezeň získate informácie o tom, čo sa deje, budete sa dohovárať s ďalšími o spoločnom postupe, zaznamenáte výnimočné udalosti a v prípade potreby privoláte pomoc.

Preto prinášame niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu zabezpečiť si telefón, tak, aby jeho používanie na proteste prinášalo čo najmenej rizík. Tým, že si zvýšite povedomie o digitálnej bezpečnosti a ochrane, prispejete aj k bezpečnosti svojich priateľov, priateliek a celých aktivistických skupín.

Na začiatok si zhrňme, aké riziká prináša používanie telefónu na proteste: 

  1. strata telefónu;
  2. skonfiškovanie telefónu políciou;
  3. prerušenie služieb kvôli výpadkom siete – tie môžu byť cielené, alebo spôsobené preťažením siete;
  4. policajný dohľad zacielený na jednotlivcov a jednotlivkyne, ktorý môže zahŕňať:
    – zasahovanie do niektorých mobilných služieb, napríklad blokovanie prijímania hovorov alebo esemesiek
    – monitorovanie komunikácie;
  5. masový policajný dohľad na protestoch, ktorý môže zahŕňať:
  • zasahovanie do internetových služieb, ako napríklad obmedzovanie prístupu na sociálne siete,
  • prerušenie služieb četových aplikácií,
  • identifikovanie mobilných zariadení pripojených na internet prostredníctvom najbližšieho verejného hot-spotu a monitorovanie jeho prevádzky,
  • získavanie záznamov prostredníctvom najbližších mobilných vysielačov, s cieľom identifikovať prítomné osoby a sledovať ich pohyb.

Na čo sa oplatí myslieť pred tým, ako sa vyberiete na protest: 

  1. Uistite sa, že váš telefón má uzamknutý displej. Použite najmenej šesťciferný PIN, alebo heslo. Ak používate biometrické odomykanie, ako napríklad odtlačok prsta alebo snímku tváre, majte na pamäti, že telefón vám môžu odomknúť aj proti vašej vôli. Zvážte preto vypnutie tejto možnosti.
  2. Zhotovte si zálohu pre všetok obsah, o ktorý by ste neradi prišli: zoznam kontaktov, esemesky, galériu a ďalšie osobné materiály. Pri zálohovaní nezabudnite na četové aplikácie.
  3. Pribaľte si náhradnú batériu alebo plne nabitý prenosný akumulátor (power bank).
  4. Na papier alebo dokonca priamo na pokožku si napíšte dôležité zdravotné informácie a telefónne číslo blízkej osoby či právnika/čky.
  5. Dobite si kredit a uistite sa, že máte povolený prenos dostatočného objemu dát.
  6. Oboznámte sa s používaním aplikácií, ktoré plánujete na proteste použiť, a uistite sa, že sú aktualizované.
  7. Skontrolujte, či máte dostatok voľnej pamäte, resp. použite externú pamäťovú kartu, aby vás na proteste nezaskočilo, že nebude môcť napríklad natočiť video.
  8. Naučte sa využívať ovládacie skratky, pomôžu vám používať smartfón diskrétne a pohotovo – s ich pomocou dokážete napríklad rýchlo zapnúť kameru alebo odoslať núdzovú správu. Zistite, či si skratky na vašom smartfóne môžete prispôsobiť a precvičte si ich používanie.
  9. Zvážte, či si chcete aktivovať funkciu „nájsť telefón“, s pomocou ktorej môžete telefón lokalizovať a v prípade potreby aj na diaľku vymazať jeho obsah. Väčšina smartfónov túto možnosť poskytuje. Oboznámte sa s postupom, ktorým to urobíte. Tu sú dostupné návody pre Android a pre iPhone.
  10. Osvojte si nasledovné zásady pre používanie fotoaparátu/kamery:
  • Vyhnite sa tomu, že na proteste nedopatrením pritiahnete na seba neželanú pozornosť napríklad použitím blesku alebo zvukom stlačenia spúšte. Skontrolujte si nastavenia fotoaparátu a upravte ich tak, aby bolo jeho používanie bezpečnejšie.
  • Fotoaparát používajte v zamknutom stave. Môže sa stať, že telefón vám vytrhnú z ruky, preto je lepšie fotiť a filmovať bez toho, aby ste odomkli ostatné funkcie. Ak vám niekto telefón zoberie, nebude mať prístup ani k dokumentácii, ktorú ste zhotovili, ani k ostatnému uloženému obsahu. Ako zapnúť fotoaparát pomocou skratky na zamknutom telefóne, dozviete sa v návode pre Android a pre iPhone.
  • Myslite na súkromie druhých. Natáčaním a fotografovaním môžete ohroziť svojich priateľov, priateľky a ostatných tým, že pomôžete určiť ich totožnosť. Preto pred zverejnením svojej dokumentácie vždy skontrolujte, či neobsahuje tváre a ďalšie poznávacie znaky. Na ich prekrytie alebo rozostrenie môžete použiť nástroj na rýchlu úpravu fotiek priamo v galérii telefónu, alebo si vybrať inú aplikáciu, ako napríklad túto pre Android či nástroj na rozostrenie tvárí v aplikácii Signal.

 priamo na proteste: 

  • Na komunikáciu o proteste a priamo na proteste odporúčame používať také aplikácie, ktoré šifrujú celú komunikáciu medzi jednotlivými koncovými bodmi (end-to-end encryption), ako napríklad Signal alebo Wire. Pri výbere komunikačného nástroja na skupinový čet alebo konferenčné hovory vám pomôže aj tento prehľad.
  • Ak máte iPhone, nezabúdajte na to, že v iOS je funkcia „Emergency SOS“ na uskutočnenie núdzového hovoru (ako ju používať, dozviete sa tu) a že telefón môžete uzamknúť a zároveň vypnúť biometrické odomykanie tým, že päťkrát poťukáte na tlačidlo zapnutia/vypnutia.
  • Štátne orgány môžu používať taktické zariadenia, ako napríklad vlastný vysielač, alebo si na identifikáciu protestujúcich vyžiadať informácie od mobilných operátorov. Preto vo chvíľach, keď práve nekomunikujete a nepoužívate internet, účinne obmedzíte možnosť sledovania vášho telefónu tým, že ho prepnete do letového režimu a zablokujete tak vysielanie registračného signálu.
  • Minimalizovaním nepotrebných procesov v telefóne a obmedzením svojej aktivity na telefóne zároveň predĺžite výdrž batérie.

 

Autor blogu Ramy Raoof pracuje v Amnesty International na oddelení technologickej bezpečnosti.

Blog vyšiel v  angličtine 12. júna 2020 na amnesty.org.

 

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.