Denník N

Prečítané leto 2020: o dverách a oknách

V týždni o dverách nesmú chýbať tajomné dvere do pivnice. Nachádzajú sa v novom slovenskom komikse, ktorý syn nechcel pustiť z ruky ani pri spoločnom obede. K oknám som vybrala jednu interaktívnu knihu a jednu s množstvom praktických nápadov, o ktorých ste zrejme dosiaľ nevedeli, že na ne prišli ženy – vynálezkyne. Všetky tri knihy sú určené deťom od 7-8 rokov.

Zlatý zub

Komiks autorky Sone Balážovej a ilustrátora Dávida Marcina Zlatý zub vychádzal na pokračovanie v časopise Slniečko. Napriek tomu, že ho môj syn pravidelne čítal, vypýtal si aj jeho knižnú podobu. Možno to bolo tým, že v Bubline vychádzalo viacero komiksov naraz a poriadne si nepamätal, ktorý bol o čom, ale skôr ho zaujalo to temné pivničné tajomno, ktoré neodmysliteľne patrí k detstvu. Následne sa do knihy tak zabral, že ju odmietol odložiť aj počas rodinného obeda a aj na napomenutie reagoval tak, že si ju položil na kolená a ako sa na správneho zanietenca patrí, počas rozhovoru ostatných členov rodiny pokračoval v čítaní pod stolom.

V diele s názvom Tajomstvo školskej pivnice hrajú hlavnú rolu dvere. Objavia ich kamoši Miriam a Mikuláš, ku ktorým sa pridá Ivo, školníkov syn. Dvere majú schopnosť meniť nápis, ktorý je na nich uvedený, ale to nie je jediná záhada.

Dej je rozdelený do niekoľkých kapitol, plynie dobre, je v ňom veľa akcie, aj čudesných udalostí spôsobených školníkovým zlatým zubom. Decká musia konať, aj premýšľať, overí sa sila ich priateľstva a súdržnosti, keď je Ivo pod paľbou priblbých poznámok a útokov spolužiakov, keďže je Róm. Hoci sú pivnice strašidelné a núkajú skôr hororové zápletky, knihy Zlatý zub sa nemusíte obávať ani pri deťoch, ktoré inak podobné napätie nevyhľadávajú. Je vhodná pre čitateľov od 8 rokov.

Vydalo: Literárne informačné centrum

Ako umelci vidia svet

Umelci mávajú okná, vidia nimi do sveta, ktorý je bežným ľuďom neprístupný. Tému okna som našla v publikácii Ako umelci vidia svet. Dreveničkové okienka akoby zviazané do kytičky, žiarivo červené, sa vynímajú pri ceste a dokonalo kontrastujú so zeleným krovím a stromami za nimi. Vytvoril ich sochár Ondrej 4. Zimka a nazval ich Dedinka v údolí.

Takáto objavná kniha o slovenských výtvarníkoch tu už bola. Dvojica autoriek Katarína Kosánová a Andrea Gregušová, spolu s ilustrátorkou Natašou Štefunkovou vydali pred tromi rokmi vynikajúcu publikáciu pre deti od 7 rokov Ako maliari vidia svet. V oboch prípadoch ide o interaktívne diela, ktoré deti nabádajú na tvorbu priamo na ich stránkach.

Veľmi preveľmi oceňujem obe knihy, ktoré ukazujú deťom tvorivý svet našich výtvarníkov a umelcov. V Zimkovej soche môžu hľadať odkazy – čo im pripomína dedinu? Prečo urobil sochu s oknami slovenských dreveničiek, keď jeho snom bolo precestovať celý svet? Čo by chceli dosiahnuť malí čitatelia a čím by sa chceli stať oni? Otázok mi napadá ešte veľa a kniha Ako umelci vidia svet im odpovede nevnucuje. Naopak, dáva ďalšie a ďalšie podnety na inšpiráciu, tvorbu alebo len preháňanie myšlienok po horúcej letnej hlávke.

Vydal: Slovart

Vynálezkyne a ich vynálezy

Nevie sa, či okno alebo dvere vynašla žena alebo muž. No s určitosťou vieme povedať, že za injekčnou striekačkou, umývačkou riadu, za wifi, bluetooth a GPS, za podmorským periskopom alebo diagnostickými testami sú ženy. Je toho, samozrejme, oveľa viac, čo ženská myseľ priniesla svetu. Šikovná publikácia Vynálezkyne a ich vynálezy ukazuje aspoň niekoľko konkrétnych príbehov. Mňa osobne tematicky zasiahol jeden, bez ktorého si dnes už nevieme predstaviť žiadnu jazdu autom.

Mary Anderson žila na prelome 19. a 20. storočia, bola obchodníčka, farmárka a vynálezkyňa. Jazdievala po New Yorku električkou, ktorá však v daždi musela každú chvíľu zastavovať, aby si šofér otrel okná, nech vidí aspoň niečo. Mary to dožralo. Vynašla stierače! Kým vymyslieť mechanizmus, akým by fungovali, pre ňu nebol žiadny problém, oveľa viac sa natrápila s registráciou patentu. V roku 1905 totiž žena nemohla patent sama vlastniť, potrebovala na to nejakého muža. Mary však dosiahla, aby ho zapísali pod jej vlastným menom, na čo sa dá povedať len jediné – Mary, si super. Jej príbeh je jedným z devätnástich ukážok brilantnej mysle žien, vrátane piatich Sloveniek, ktoré kniha Vynálezkyne a ich vynálezy prináša. Bude skvelou podporou pre všetky drobčatá od 8 rokov, ktoré už v tomto veku fascinuje veda, bádanie a objavovanie.

Vydal. Perfekt

Tu si prečítajte, čo je Prečítané leto.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie