Denník N

Prečítané leto 2020: o stromoch

Keď zoťali vŕbu stojacu uprostred lúky, okolo ktorej som chodila na prechádzky, zovrelo mi srdce. Bola nádherne fotogenická, často som ju obchádzala zo všetkých strán a spomedzi konárov sa dívala na slnko. Prihovárala som sa jej v mužskom rode, bol to „pán strom“, na ktorý som sa každé ráno tešila. Netuším, komu a prečo prekážal, zdalo sa, že lúku si nikto veľmi nevšímal, no jedného dňa tam ostal len vysoký kmeň. Po čase z neho začali rásť tenučké šľahúne. Ktosi pokoril jeho korunu, no stromy žijú najmä pod zemou a ak im chceme porozumieť, objímať ich kmeň nestačí. V týždni Prečítaného leta o stromoch vidím krásnu príležitosť ponúknuť tento pomalý svet deťom od 8 rokov, no vybrala som aj čosi pre mladších.

Nik nepíše o stromoch tak ako Peter Wohlleben

O knihách nemeckého lesníka som písala už niekoľkokrát a ak máte s deťmi záujem spoznať prírodu zblízka a pochopiť jej procesy, jeho knihy sú bez debaty najlepším východiskovým bodom. Aj pre dospelých píše tak, že vám jeho prístup zmení život a to doslova. Už nikdy viac sa na les, lúky a ich ekosystém nebudete pozerať rovnako, na chvíľu sa vám možno zazdá, že ste učinili skutočný životný objav. Je to nádherný pocit. A môžu ho spolu s vami zažiť aj deti.

O stromoch napísal dve výpravné publikácie. Starším od 9 rokov je určená Počuješ rozprávať stromy? a s mladšími čitateľmi od 4-5 rokov môžete lúskať knihu Vieš, kde rastú stromodeti? O oboch som pred časom písala v článku o knihách z lesa. Je v nich všetko, čo túži vedieť každé zvedavé dieťa, ktoré brávate so sebou na lesné potulky. S vysokou pravdepodobnosťou mnohé z informácií, ktoré autor v knihách uvádza, zrejme neviete ani vy. Tým krajšie bude vaše objavovanie známeho a pritom takého nepoznaného prostredia.

Ak vás obe knihy chytia, do zbierky vyšla aj tretia s názvom Vieš, kde bývajú zvieratká?, v ktorej si doplníte znalosti o lesnej a lúčnej faune. Zároveň dostanete presný návod na to, ako zvieratá vystopovať a pozorovať v meste, na záhrade, na lúke i v lese.

Vydal: Tatran

Podrobný pohľad dovnútra stromov

Ako na zavolanie sa v knižnej ponuke objavila publikácia Tajomstvá stromov. Určená je deťom od 6 rokov. Celkovo sa dá povedať, že ponuka encyklopedických kníh pre deti je momentálne vynikajúca, knihy sú pútavo a štedro ilustrované a textu je akurát toľko, aby ich prelúskal aj začínajúci čitateľ, prípadne neotrávil dospeláka, keď si bude chcieť knihu prelistovať spolu s malým zvedavcom.

Stromy často ani nevnímame, nevenujeme im dostatočnú pozornosť, nevidíme medzi nimi rozdiel. V tejto knihe sa deti veľmi nenúteným spôsobom dozvedia, aké odlišné môžu stromy byť a najmä, na čo sú im konáre a že značná časť ich života sa odohráva pod zemou. Tiež si možno prvýkrát uvedomia, že dôležitosť stromu sa nekončí jeho úhynom.

Uvedomenie si životného cyklu je prvým krokom k pochopeniu fungujúceho ekosystému. Pre dnešné deti ide o kľúčové znalosti. Čaká ich obrovská výzva zachrániť to, čo generácie pred nimi pobabrali. V Tajomstvách stromov sa o našich tichých spoločníkoch dozvedia všetko, čo ich malá hlávka potrebuje pre začiatok vedieť.

Vydal: Ikar v edícii Stonožka

Divoch Yakari

Malý Indián Yakari baví deti už 44 rokov. Občas sa v komiksoch objavia situácie, ktoré boli v 70-tych rokoch bežnou súčasťou výchovy (deti dostávajú za neposlušnosť výprask a podobne), no väčšina príbehov je nadčasová a zhltne ju aj dnešná generácia detí od 8 rokov. V ponuke sú momentálne tri pokračovania v tejto postupnosti: Yakari a veľký orol, Yakari a biely bizón, Yakari a bobria hrádza. Práve vďaka tretiemu dielu sa komiks dostal do môjho výberu. Všetko sa v ňom točí okolo stromov.

Yakariho dobrodružstvá sú jednoduché, priamočiare a zrozumiteľné. Chlapcov priláka už len to, že ide o ich rovesníka žijúceho v divočine, ktorý sa dorozumie so zvieratami a bez dohľadu rodičov si behá a lieta kam len chce. Dievčatá, okrem tých istých dôvodov, môže navyše k čítaniu motivovať jeho koník Malý blesk, ktorého dôveru si musí zaslúžiť. Malý blesk má vlastnú vôľu, keby sám nechcel, s Yakarim by neostal. Z oboch to robí sympatickú dvojicu, ktorá môže decká zabaviť počas presunov v aute na vytúženú dovolenku.

Vydal: Slovart

Bonus: hľadacie knihy

Povedala som si, že by bola škoda nedať vedieť o týchto dvoch knihách, ktoré sú určené pre deti od 4 rokov. Moje deti, hoci dávno do tejto vekovky nespadajú, si listovanie nimi náramne užili, keďže hľadacie knihy u nás odjakživa slávili veľký úspech. Lesné dobrodružstvá s vlkom Bernardom v sérii s Morskými dobrodružstvami s vlkom Bernardom však dali zabrať aj mne. Sú ozaj vynikajúce a hľadať v nich obrázky podľa nastolených úloh je výzva. Aspoň si overíte, nakoľko vám ešte mozgové bunky vôbec fungujú a či sa viete sústrediť alebo si to len namýšľate.

Lesná kniha je plná stromov, lesných plodov, zvierat a všetkého, čo k lesu patrí. Každá dvojstrana obsahuje hlavnú úlohu a tri ďalšie otázky. Splniť ich nie je vôbec také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Našťastie vydavateľ myslel na to, že frustrácia z neúspechu by mohla deti aj rodičov odradiť, preto na koniec knihy zaradil správne riešenia, ale skúste im odolať. Musím povedať, že sme pri nich strávili vcelku napäté chvíle spojené s výbuchmi smiechu, keď sme komentovali výrazy niektorých ilustrovaných hrdinov.

Vydal: Bambook

Tu si prečítajte, čo je Prečítané leto.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie