Denník N

Vyrástla som v sekte. Bolo to nebo aj peklo.

Krst Lilie Tarawa, zdroj: internet
Krst Lilie Tarawa, zdroj: internet

Nasledujúce rozprávanie je skutočným príbehom Lilie Tarawa, ktorá vyrástla v kresťanskej sekte na Novom Zélande. Z Gloriavale ušla v roku 2008 ako 18-ročná. Lilia Tarawa svoj príbeh vyrozprávala na konferencii TEDx v roku 2017. Link nájdete na konci článku.

Vyrástla som v údolí na západnom pobreží Nového Zélandu.  Predstavte si to najdivokejšie a najkrajšie údolie, aké ste kedy videli. Bujná vegetácia spájajúca úpätia hôr s úrodnými poliami, preťatá krištáľovo čistými riekami, tečúcimi kľukatými cestičkami z kopcov nadol. A jazero, ktoré sa trbliece ako vyleštený krištál, kým dúha farbí oblohu. Vyrástla som v kresťanskej komunite Gloriavale. Päťsto mužov, žien a detí žijúcich spolu, nasledujúcich učenie Ježiša Krista. Môj starý otec bol môj hrdina, pretože nás priviedol do tejto krajiny a založil komunitu, ktorú som milovala. Prišla som ako 6 mesačná v nosiči na chrbte môjho otca. Na miesto, ktoré sa malo stať mojím domovom najbližších 18 rokov. Moji bratranci a detskí kamaráti mi boli ako bratia a sestry. Všetko sme robili spolu. Kempovanie bolo jednou z našich najobľúbenejších činností. Túlili sme sa v spacákoch pod hviezdami a piekli chlieb (damper) v pahrebe.

Gloriavale, zdroj: internet

Moja najkrajšia detská spomienka je oslava narodenín. Predstavte si tú najúžasnejšiu párty, ktorej ste sa ako dieťa zúčastnili. Moji bratranci, priatelia a ja, sme sa napchávali cukrovou vatou a pili sladkú sódu. Boli tam klauni na choduliach, preteky na troch nohách a lietadlo, ktoré preletelo, aby nám zhodilo cukríky z neba. Muži pre nás postavili tobogan a lanovkovú dráhu. A v tieto dni môj starý otec nariadil deň voľna pre celú komunitu. Ženy prestali pracovať v kuchyni a všetci prišli. Dosť ľudí na zorganizovanie festivalu. A všetko bolo zadarmo. Za nič sme neplatili, pretože sme nezarábali peniaze. Nepracovali sme pre peniaze. Pracovali sme pre životný štýl a jeden pre druhého. Peniaze, ktoré sme zarobili z predaja šli na spoločný bankový účet. Bankový účet nám postavil ubytovne, v ktorých sme žili, dal nám šaty aj jedlo. Poznala som každého jedného člena našej komunity osobne. Nielenže som poznala ich, ale poznala som aj ich manžela, manželku, deti a vnúčatá. Žili sme v spoločných ubytovniach. Pracovali sme spolu. Chodili sme spolu do školy. Modlili sme sa spolu. Bola som nepretržite obklopená ľuďmi, ktorých som mala najradšej. V noci som si odskočila pár metrov do bratrancovej izby na pokec alebo si zahrať karty. Rada som pracovala s ostatnými dievčatami na ženskom oddelení. Rada som sa učila šiť, pliesť, priasť a variť. Hudba bola jedna z mojich najväčších záľub. Hudbe sme sa učili v škole od prvej triedy, takže keď som mala 17, vedela som hrať na piatich hudobných nástrojoch. Predstavte si moment v živote keď ste dosiahli niečo veľmi dôležité. Spomeňte si na ten pocit. Spomeňte si, akí ste boli na seba hrdí. Podobne som sa asi cítila v deň, keď som dostala moje prvé školské vysvedčenie. Bol to najvzrušujúcejší deň môjho života ako 6-ročného dievčaťa. Získala som výborné známky a ešte lepšie osobné hodnotenie od učiteľa. Viete si predstaviť moje vzrušenie, keď môj starý otec vzal moje vysvedčenie a čítal ho pred 500 členmi našej komunity pri večeri. A potom povedal:

“My nechceme takú ženu ako ty!”

Stiahlo mi žalúdok. A začervenala som sa. Vyrazilo mi dych a nemohla som dýchať. Môj učiteľ napísal na vysvedčenie vetu:

“Lilia vykazuje vodcovské schopnosti, ktoré môžu byť užitočné, keď bude staršia.”

Môj starý otec ma potom ponižoval celé hodiny. A neskôr sa to stalo bežnou praxou v mojom živote aj potom, ako som opustila jedáleň, ako 6-ročné dievčatko. Moja viera sa zmenila. Nebola som už hodná o nič viac než to, ako ma videl on.

Lilia Tarawa a jej starý otec Neville Cooper aka Hopeful Christian, zdroj: internet

Ako mladé dievča som strávila väčšinu času medzi ženami. A pretože sa u nás rodili veľké rodiny, pri pohľade na tehotenské bruško som sa cítila doma. Moja mama vyrástla s 15-timi bratmi a sestrami. Mala som 9 súrodencov. Ako 7-ročná som videla novorodeniatko po prvý krát. Vzala som nožnice do oboch rúk a prestrihla pupočnú šnúru. O pár rokov som bola pri pôrode bratranca. Narodil sa modrý, pretože ho pupočná šnúra dusila. Keď ho zachránili, pôrodná asistentka mi musela spraviť post-traumatické vyšetrenie. Mala som vtedy 10 rokov. Neskôr som držala moju tetu za ruku, keď rodila svoje ďalšie dievčatko, na matraci v dodávke cestou do najbližšej nemocnice.

Ženy s bábätkami v Gloriavale, zdroj: internet

Môj otec bol manažér jedného z biznisov. Moja mama bola vedúca predstavená všetkým ženám a spravovala domáce záležitosti v Gloriavale. Chcela som byť presne ako ona, keď vyrastiem. Jej práca bola náročná a pretože otec bol často na pracovných cestách, potrebovala pomoc s deťmi. Takže som menila špinavé plienky, učila deti na nočník, vstávala o polnoci a uspávala ich, čistila grcky, štrikovala im teplé oblečenie a pomáhala som im odvyknúť si od kojenia. Nemohla som sa dočkať kedy vyrastiem, vydám sa za muža a porodím mu deti. Moja sesternica o tom často hovorila. Bol to pre mňa vzrušujúci deň keď som mala 12 a dostala som moju prvú periódu. Pretože som mohla konečne naplniť zmysel môjho života a medzičasom som dosiahla 14 rokov, vedela som, s kým chcem tento zmysel naplniť. Jeho meno bolo Willing. Bolo by to dôstojné manželstvo. Ja som bola vnučka zakladateľa našej cirkvi a on bol syn Ferventa, jedného z lídrov našej cirkvi. Jedného dňa som sedela v triede, keď sa Fervent vrútil do dverí, ťahajúc Willinga za plece. Willing bol neposlušný. Nepamätám si, čo spravil. Mohlo to byť to, že sa zle učesal, odvrával svojmu otcovi, počúval zakázanú hudbu alebo čítal zakázanú knihu. Na tom nezáleží. Trest bol stále ten istý. Willingovi bolo prikázané, aby sa zohol a stiahol si nohavice. Stiahlo mi žalúdok, keď Fervent vytiahol kožený opasok. Museli sme sa pozerať, ako Fervent bije Willinga remeňom. Nedokázala som to. Miesto toho som hľadela dole na moju lavicu a šepkala, “Prosím Bože, zastav to. Prosím ukonči to.” V tom momente môj rešpekt k Ferventovmu vedeniu spľasol. Cítila som, že to, čo robil, bolo zlé. Toľko nás učili o Božej láske a keď som videla Ferventa biť vlastného syna, pomyslela som si: “To nie je láska!” …a to ani nebola láska. Ani vtedy, ked Fervent zbil syna, objal ho a povedal, že ho ľúbi. Toto nie je láska! 

Fervent Stedfast, zdroj: internet

Začala som pochybovať o pravidlách, ktoré sme sa učili. “Ušetríš palicu, skazíš dieťa!”, hovorili vedúci. Zovrela vo mne krv, keď jedna žena priniesla ku mne jej dieťa a ukázala mi modré sinky na chrbátiku batoľaťa. Škrípala som zubami, “Ako sa môže niekto nazývať kresťanom a zaobchádzať s dieťaťom takýmto spôsobom? Ako môže akýkoľvek rodič zaobchádzať s dieťaťom takto?”

Môj priateľ Jubilant nebol skazený. Narodil sa do jednej z najmenej privilegovaných rodín v našej komunite bez prepojenia na vedenie.  Bol to triedny zabávač, vždy nás rozosmieval žartíkmi. Predstavte si vášho brata, či jedno zo svojich detí, synovca či neter, vašu dcéru, niekoho kto dokáže každého rozosmiať. Komediant. To bol Jubilant. Jedného dňa počas futbalu, Jubilant robil priveľa vtipov. A keď ho náš učiteľ Nathaniel začal udierať a kopať, opäť mi stiahlo žalúdok. Hra zamrzla. Zdesene sme pozerali a dúfali, že Nathaniel prestane. Ale neprestal. Donútil Jubilanta kráčať z futbalového ihriska do hlavnej budovy a počas toho ho neustále mlátil a kopal. Jubilant vzlykal, dvíhal ruky ako štít, aby si chránil hlavu pred údermi. Verila som, že Nathaniela zo školy za to vylúčia. Ale nasledujúci deň, bol späť v triede s nami. A ja som si pomyslela, “čo sa to deje s ľuďmi, ktorí riadia toto miesto? Nechcem tu mať deti!”.

Nechcieť mať deti bol hriech, ktorý bol zakázaný. Moja priateľka Grace bola nechcené dieťa. Jej matka sa jej vzdala po narodení a jej adoptívni rodičia ju poslali z USA do našej komunity v nádeji, že dobrý vplyv ju napraví. Bolo to mexické dievča s čokoládovou pokožkou, ktoré prišlo do Gloriavale v 13-tich rokoch. Bola len o 3 roky staršia odo mňa. Milovala som to dievča viac ako život. Často sa chichotala a dávala mi pocit istoty. Stali sme sa najlepšími priateľkami a trávili sme spolu toľko času, koľko sme len mohli.  Grace si priniesla svoje osobné veci z vonkajšieho sveta. Hudbu, šperky, mejkap. Tieto veci však boli zakázané. Vidiac ich po prvý-krát, spravilo Grace v mojich očiach ešte viac vzácnou. Jej neskrotný duch ma inšpiroval. Počas rokov bola Grace mnohokrát trestaná, pretože sa odmietla podriadiť. Mala 20, keď za mnou prišla a povedala mi, že predstavení jej prikázali, aby si vzala muža, ktorého nemilovala. Vzlykala, chvela sa a slzy jej stekali dole po lícach. V zúfalstve si zbalila tašky, ukryla ich pod strom a zavolala priateľovi z vonku, aby ju prišiel vyslobodiť. Ale odhalili ju a vzali pred inkvizíciu 20tich mužov sediacich v malej izbe. Súdili ju, donútili ju priznať, že je zlá, hriešna, prinútili ju zavolať svojej rodine a povedať, že už nechce našu komunitu nikdy opustiť. A ja som si pomyslela. “Do riti s nimi! Nikto nebude hovoriť mojej najlepšej priateľke, čo má robiť”. Objala som ju a povedala. “Nepočúvaj ich. Urob, v čo veríš, že je správne.”

Našťastie jej adoptívni rodičia prišli. Zavolali do Gloriavale a pohrozili, že ak nenechajú Grace odísť, zavolajú políciu. Nasledujúci deň bola preč. Teraz žije šťastne v Kanade. Po incidente s Grace som vedela, že musím odísť tiež, alebo ma donútia vydať sa za niekoho, koho neľúbim. Ale vedela som, že musím vziať moje malé sestry so mnou, inak sa to isté stane im. Mysľou som už bola preč. Keď som mala jedenásť, môj najstarší súrodenec ušiel. O dva roky nato ušiel aj môj druhý najstarší súrodenec. V sedemnástich bol donútený odísť môj mladší brat. Vtedy som ešte nevedela, že moji rodičia sú pripravení odísť tiež. Ale nedokázali zniesť pomyslenie na to, že stratia ďalšie dieťa. Čakali na mňa, kým prídem, aby sme mohli ostať spolu. Potom čo sa stalo Grace, som bola pripravená odísť. Opustila som Gloriavale s celou mojou rodinou necelý rok po Grace. Potom, ako som opustila túto sektu, stala som sa posadnutá štúdiom všetkého o ľudskom správaní. Dúfala som, že “Ak budem rozumieť sebe a iným lepšie, budem sa môcť chrániť”. Jedno je isté. Nikto ma už nebude v živote opäť zneužívať. Uvedomila som si, že vodcovia z Gloriavale používali kruté taktiky, aby ma kontrolovali a manipulovali mnou. Začali mojim hanobením, aby ma ponížili pred ľudmi, ktorých som milovala. Začalo to mojím starým otcom, ktorý ma verejne znevážil pre moje vysvedčenie, keď som mala len šesť. Svojim konaním vyslal jasný signál, kto je tu pán. Všetci sme vedeli, čo sa stane tomu, kto sa odváži vzdorovať kresťanskej autorite. Ale tam to neskončilo. Začali využívať vinu, aby degradovali moje sebavedomie. Keď som bola dieťa, vraveli mi každý jeden deň, že som nehodný hriešnik. Všetko bola moja chyba. Ja som bola tá zlá. Ja som bola tá, na ktorú padá vina. Keď so mnou ľudia zaobchádzali škaredo, myslela som, že si to zaslúžim. Neustále som si spytovala svedomie a sama som ostávala na druhom mieste. Čo ak je to moja chyba? Čo ak som ja vinná? Podarilo sa im zlomiť ma. Ale zašli priďaleko, keď takto odporne zaobchádzali s ľudmi, ktorých som milovala. Môj hnev voči nespravodlivosti, ktorou trpela Grace, Jubilant a Willing mi dali silu, ktorú som nedokázala zozbierať pre samú seba. Nemohla som len tak stáť a prizerať sa, ako niekto koho milujem nespravodlivo trpí. Láska k iným prelomila reťaze, ktorými som bola spútaná. Ale prečo som radšej milovala iných ako seba? Časom som si uvedomila, že ak by som sa naučila mať rada seba tak, ako som milovala Willinga, ako som milovala Jubilanta a Grace, ako som milovala moje malé sestričky, nikto by mnou nemohol manipulovať. Čo to znamená milovať sám seba?

Lilia Tarawa v súčasnosti, zdroj: Facebook

Čo to znamená mať sám seba rád tak úplne, že ak sa ma hocikto znova pokúsi zahanbiť, ja budem prvá, ktorá sa postaví na vlastnú obranu? Nemám ešte všetky odpovede, ale prešla som dlhou cestou. A prišla som na to, že moje prvé vysvedčenie bolo úžasné. A že môj starý otec bol vystrašený silnou ženou. Som silná žena. Som vodca. Dnes viem, že moje vodcovské schopnosti sú na nezaplatenie. Použila som ich, aby som opustila cirkev a našla si vlastnú cestu vo svete,  ktorý ma – úprimne – stále desí. Využila som ich, keď som ako 23 ročná rozbiehala podnikanie a napísala knihu, ktorá učí ostatných čo je možné. Používam ich každučký deň, aby som pripomenula mojej šesťročnej Ja, že Ona môže dokázať všetko, čo bude chcieť a aby už nikomu nikdy nedovolila hovoriť niečo iné.

Lilia Tarawa a jej kniha dcéra Gloriavale môj život v kresťanskej sekte,, zdroj: internet

Kresťanská komunita Gloriavale (tiež známa ako Cooperiti) je malá izolovaná kresťanská skupina na západnom pobreží južného ostrova Nového Zélandu (Haupiri). Má približne 500 členov. Od roku 2008 je registrovaná ako charita. V roku 2018 polícia vykonávala denné kontroly v tejto komunite, kvôli správam o kontroverzných praktikách jej členov. Skupina bola založená v roku 1969 Nevillom Cooperom (alias Hopeful Christian) austrálskym kazateľom, ktorý prišiel na Nový Zéland ako kňaz. V roku 1995 bol Nevill Cooper odsúdený za sexuálne obťažovanie a strávil necelý rok vo väzení. Neskôr si zmenil meno na Hopeful Christian. (zdroj: Wikipedia)

Aký je pohľad Biblie na výchovu? 

 

Lilia Tarawa @ TEDx

Teraz najčítanejšie