Denník N

Igor Matovič mal pravdu, SaS a Za ľudí stiahli chvosty

Konkrétne sa tieto dve koaličné strany odmietli podieľať na divadle, ktoré zorganizoval Boris Kollár. Problémom je, že dali za pravdu Igorovi Matovičovi.

„Niekto tu hrá dva týždne divadielko a nakoniec stiahnú chvosty“. Tak sa vyjadril Igor Matovič na adresu svojich koaličných partnerov. Dnes divadlo pokračovalo. Borisovi Kollárovi naložili viacerí poslanci z týchto dvoch strán. Prišlo však na hlasovanie a oba poslanecké kluby opustili sálu. Vysvetlenie priniesli na spoločnej tlačovke, kde v skratke povedali, že sa odmietajú podieľať na divadle zorganizované predsedom parlamentu. Je to obrovská škoda, pretože presne potvrdili slová premiéra. „Nakoniec aj tak stiahnú chvosty“. Urobili to.

Bol to od začiatku prehratý boj. SaS ani Za ľudí si nemôže dovoliť odísť z vlády a to Boris Kollár využil. Vydieral všetkých s tichou podporou premiéra a nakoniec priniesol sám návrh na svoje odvolanie. Problémom však je, že takýchto prehratých bojov sme mohli vidieť viacero. Na stole bolo pred pár rokmi aj odvolávanie Róberta Kaliňáka. Taktiež bolo každému jasné, že sa ho nepodarí odvolať, no napríklad strana SaS v tomto boji obstála s hlavou hore a s úctou od voličov. Zodpovedne sa napríklad vtedy nezachovali Kotlebovci, ktorí síce často hovorili o zlom Smere, no hlasovania sa zdržali.

Keďže bolo SaS a Za ľudí jasné, že je to dopredu prehraný boj, tak ho mali dokončiť aspoň s úctou. To, že bude Boris Kollár pokračovať, je jeho voličom úprimne jedno. Väčšinu z nich nezaujíma nejaká diplomovka. Voliči SaS a Za ľudí si však tento odchod zo sály budú pamätať dobre. Plne sa dá chápať, že tieto strany chcú, aby táto koalícia vydržala čo najdlhšie, no ak stratia svoje hodnotové nastavenie, tak sa druhýkrát do parlamentu nedostanú. Majú totiž náročnejších voličov ako Sme rodina. Takých, ktorí očakávajú, že sa zúčastnia hlasovania a nie len vystupovania pred novinármi.

Igor Matovič mal pravdu, bohužiaľ. Stiahli schvosty a v politickom súboji prehrávajú. Jedna : nula pre duo Matovič-Kollár.

*Doplňujem, že tohto hlasovania sa zúčastnili dvaja poslanci strany Za ľudí: Miroslav Kollár a Ján Benčík, ktorí hlasovali Za odvolanie. Ďalší traja poslanci sú zatiaľ neznámi, no nie sú zo spomínaných dvoch koaličných strán.

Teraz najčítanejšie