Denník N

Koho najviac postihla koronakríza? No predsa poštu!

Neviem, či je to iba môj problém, ale zdá sa mi, že Slovenská pošta má od začiatku krízy výrazné problémy s doručovaním. Nie, že by to predtým bolo dobré, ale teraz je to ešte horšie.

Čo sa mi za posledné 3 mesiace stalo, že si dovolím hejtiť Slovenskú poštu? Nedostal som balíky a listy, ktoré som dostať mal. Kvôli tomu napríklad nemáme na dome vodu a nemôžem skypovať s mamkou. Ale pekne poporiadku.

Prvé, čo ma trošku nasralo, bolo, keď som si v schránke našiel žltý lístoček. Prišiel mi doporučene list z plynární, na lístočku bolo napísané: „Adresát nezastihnutý“. Tomu som trošku nepochopil, keďže som bol celý deň doma na home-office a nikto nám nezvonil. Pani poštárka (alebo pán poštár, fakt netuším) má s týmto občas problém, keď je doporučená zásielka príliš veľká – tomu by sa dalo rozumieť. Ale lenivosť zobrať do ruky list a zazvoniť na zvonček? Bolo by to pravdepodobne rýchlejšie, ako hľadať tú správnu schránku. No nevadí, prechádzka na poštu a následné polhodinové čakanie v rade ešte nikoho nezabilo.

Čo ma nasralo viac, bolo, keď mi brat poslal pozvánku na svadbu a mne neprišla. Možno kazím pošte imidž a pozvánka príde, každopádne je to už štvrtý týždeň a pozvánka nikde. Mám šťastie, lebo s bráchom komunikujem celkom často. Čo by ale robila teta alebo starká, ktoré sa o čase, dátume a mieste svadby dozvedeli z pozvánky? Mali šťastie, že poštárky v Kocúranoch a Šútovciach sú šikovnejšie ako tie v hlavnom meste? Dokonca aj ujo zo Zlína pozvánku dostal. Možno pošte krivdím a brat ma na svoju svadbu nepozval, ale o tom pochybujem, keďže včera sme spolu telefonovali a pýtal sa ma, či môžem autom zobrať starkú.

Aby to toho nebolo málo, volala mi pani od spoločnosti, ktorá distribuuje vodu. Vraj mi poslali faktúru na adresu (tú mám zatiaľ stále u mamky) a im sa vrátila. Že to tam nevedia nájsť. To je skutočne zaujímavé, keďže na tú adresu dostávam poštu už vyše 28 rokov a vždy to tam našli. Faktúra sa im vrátila, vodu nepustili a my nemôžeme umývať hrnce. Našťastie faktúru poslali znovu na bratislavskú adresu a prišla. Opäť však s rovnakým problémom, ako v druhom odstavci – žltý lístok a adresát nezastihnutý. To, že som celý deň doma, nikoho nezaujíma.

Pošta u mamky doma asi štrajkuje. Pred vyše mesiacom som jej z Aliexpresu (nesúďte ma) objednal obal na tablet. Teraz tam má taký, cez ktorý nič nepočuť, keď skypujeme a teda radšej neskypujeme. Dnes sa mi posťažovala, že jej stále nič neprišlo. Pozrel som teda na webe trackovanie objednávok a čo som tam nenašiel? Šípite správne – unsuccessful delivery. Zásielku medzičasom poslali naspäť a už je v Číne. Pre istotu som skontroloval, či som nespravil niekde chybu ja, no adresa aj mamkine meno je správne. Ktosi na pošte opäť nevedel nájsť našu adresu. Tú istú adresu, ktorú 30 rokov bez problémov nachádzali.

Ak máte aj vy nejaké nepríjemné zážitky s poštou, kľudne ich napíšte sem do komentára. Sme v tom spolu, nepokazme sito.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.