Denník N

Covid-19 nie je fikcia ale realita, informovanie nie je strašenie (2 dni 80 nových)

#ruskoniejehanba

Doktor Bukovský je možno dobrý výživový poradca, komentáre ku koronavírusu by mal ale prenechať naozajstným lekárom a špecialistom

Mrzia ma množiace sa verejne prezentované názory niektorých lekárov,  ktorí z hľadiska svojej odbornosti prišli do kontaktu s Covid-19 akurát tak cez 4G sieť alebo TV prenos. Netvrdím, že občanov je potrebné strašiť, no bagatelizácia tohto infekčného ochorenia lekármi určite nepomôže.

Nie je fikciou, že v krajinách, ktoré adekvátne nezasiahli preventívnymi opatreniami, sa situácia skomplikovala tak, že tamojšie nemocnice kolabovali pod náporom chorých, nie zdravých pacientov! Že jednotlivé vlády dodatočne priznali oneskorenú a zlú reakciu, ktorej výsledkom boli zbytočné úmrtia, že WHO zmenila svoj názor na nosenie rúšok a aj pod tlakom vedeckých štúdii priznala ich prínos. Nie je fikciou, že cesta kolektívnej imunity nebola správna a krajiny, ktoré sa pre ňu rozhodli obetovali občanov a svoju ekonomiku neochránili.

Tí, ktorí upozorňujú na nebezpečenstvo zvané Covid-19, nestrašia, len pomenúvajú fakty. O infekčných ochoreniach je nevyhnutné hovoriť. Kvôli ľuďom. To, že musia lekári upozorňovať občanov, aby si umývali ruky, dbali o hygienu, zakrývali si ústa, keď kýchajú, nechodili do práce, školy a škôlky s horúčkami, nevyužívali verejnú dopravu, nechodili do spoločnosti, keď sú chorí, je hanba, pretože by to malo byť samozrejmosťou. Obľúbenou zábavou samozvaných Covid odborníkov, ktorí majú pocit, že ich lekársky titul oprávňuje vyjadrovať sa k všetkým ochoreniam, odborníkov typu Bukovský, je porovnávanie počtu úmrtí na Covid-19 s inými ochoreniami. Títo ľudia však porovnávajú neporovnateľné. Počuli ste už o tom, že by nemocnice kolabovali kvôli náporu onkologických pacientov, pacientov s infarktami, cukrovkou, chrípkou? Určite nie. Neznamená to ale, že týchto pacientov ignorujeme. Krajiny ako Slovensko sa uchránili pred kolapsom nemocníc len vďaka zodpovednosti ľudí, nie preto, že na nás inak svieti Slnko, že máme iné gény, že sme boli očkovaní proti TBC, že jeme viac bravčového ako teľacieho mäsa, že sa viac modlíme, že cikáme do iného uhla,…len vďaka zodpovednosti a dodržiavaní preventívnych opatrení. Výsledkom nezodpovedného kikiríkania niektorých pseudoinfektológov je to, že ľudia nebezpečenstvo ignorujú. Ako inak si vysvetliť napríklad fakt, keď niekto príde navštíviť svojho príbuzného do nemocnice, kde leží v ťažkom stsve, bez rúška a po tom, čo precestoval niekoľko krajín so slovami, že Covid-19 neexistuje a ak áno, je to len slabšia chrípka.

Priznám sa, ja strach mám. Doktor Bukovský a jemu podobní mudrlanti sediaci v svojich sterilných komôrkách nemuseli ani nebudú musieť ohrozovať seba ani svojich príbuzných kontaktom s nakazenými pacientami. Oni nemusia denne myslieť na to, že si domov nesú kvôli nezodpovedným ľuďom možno niečo, po čom netúžia. Ak ak hovorím o infekčných ochoreniach, nie je to len Covid-19. Áno, chlapsky priznám, že mám obavy a strach pri každom pacientovi, ktorý zakašle a má teploty, priznám, že tie hodiny, čo som čakal na výsledok vyšetrenia po kontakte s nakazeným boli mučivé. Nie kvôli mne, kvôli všetkým tým, ktorí boli v kontakte so mnou a nemôžu za to, že som sa kedysi rozhodol byť lekár. S ohrozením svojho zdravia počítam, ale kvôli arogancii a nezodpovednosti iných odmietam ohrozovať svojich blízkych.

Pán doktor Bukovský a jeho učeníci nemusia denne rozmýšľať nad tým, ako zabezpečia starostlivosť o svojich pacientov aj s inými diagnózami, ak sa nakazí väčšia časť jeho kolegov z oddelenia. On bude v bezpečí. Aj ja som hrdina, keď dráždim leva za sklom v ZOO.

Nestraším. Prosím všetkých len o zodpovednosť. Pre vás, pre nás, pre všetkých.

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein