Denník N

Za ľudí dostane šancu na prežitie, nevyužije ju

Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár poèas tlaèovej besedy advokátky a primátora mesta Gbely na tému: Kauza skládky Gbely - ohrozenie zdravia a podzemných vôd. Bratislava, 5. oktober 2018. Foto: SITA/Braòo Bibel
Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár poèas tlaèovej besedy advokátky a primátora mesta Gbely na tému: Kauza skládky Gbely – ohrozenie zdravia a podzemných vôd. Bratislava, 5. oktober 2018. Foto: SITA/Braòo Bibel

Andrej Kiska už nebude kandidovať na post predsedu strany, ktorú nedávno založil. V najmenšej koaličnej strane sa začína súboj, ktorý rozhodne o novom lídrovi.

Bolo to viacmenej známe už pár dní po voľbách. Andrej Kiska opúšťa politiku a nemieni sa uchádzať opätovne o post predsedu strany, ktorú založil. Začína sa súboj. Bývalý prezident na toto miesto doporučil Veroniku Remišovú. Aktívny je ale aj Juraj Šeliga, ktorý chce o toto miesto zabojovať taktiež. Do súboja sa zrejme zapojí outsider Miroslav Kollár. Najmenej výrazná postava by však mohla stranu dostať aj po druhýkrát do parlamentu.

Čo sa stane, ak na sneme Za ľudí zvolia delegáti za predsedu Veroniku Remišovú, alebo Juraja Šeligu? Bude to mať len jeden scenár. Strana pôjde mimo parlament. Juraj Šeliga sa pohyboval okolo mládežníckych organizácii KDH a Veronika Remišová prešla školou kresťanských demokratov. Obaja kandidáti majú konzervatívne myslenie a tak by viedli zrejme aj stranu. To je však ten problém. V slovenskom politickom spektre si môžeme vyberať z kvanta strán, ktoré majú podobné hodnotové myslenie. Ožiť sa pokúsi opäť KDH, je tu Oľano s Kresťanskou úniou, Fico, Pellegrini, je skutočne z čoho vyberať. S nevýraznou líderkou, alebo ambicióznym lídrom to Za ľudí nemá šancu v takejto konkurencii prežiť.

Je tu ale tretí kandidát. Primátor Hlohovca: Miroslav Kollár. Ten v rozhovore v denníku Pravda naznačil, kam by chcel stranu viesť. Chcel by sa pokúsiť získať bývalých voličov SDKÚ, ktorí nemajú dodnes stranu, ktorá by ich dostatočne reprezentovala. V liberálnom smere navyše nie je pretlak podobných strán. Jediným konkurentom by bolo SaS a z veľmi malej časti ľavicové Progresívne Slovensko. Prípadnou koalíciou so stranou Spolu by mohla strana zažiť zmŕtvychvstanie.

Nová politicky nepoznačená tvár by mohla stranu Kiskov projekt zachrániť. Nedostane na to, ale priestor. Bývalý prezident výrazne ovplyvnil voľbu nového lídra strany, keď podporil Veroniku Remišovú. Krídlo Šeligu bude mať taktiež silu a Miroslav Kollár bude odhodený na druhú koľaj. Delegáti nebudú ochotní riskovať a zvolia predsedu, ktorý vyprevadí stranu do zabudnutia.

Teraz najčítanejšie