Denník N

Ako Radka „prolajferová“ zmenila názor

Máme žene komplikovať právo rozhodovať o tom, či ukončí tehotenstvo? Pomáhame ženám či naopak? Nemal by o tom spolurozhodovať darca spermií a čo postihnuté deti? Nový návrh zákona od OĽANO má namierené do parlamentu a my sa bojíme, že reprodukčné práva riešime ako niečo prioritné v tomto storočí počas epidémie a argumenty pani Záborskej naháňajú strach. Vypočula som si debatu ZKH s pani Záborskou a pani Cigánikovou a ostala som zdesená. Myslím si, že ak si človek niečo nezažije, nemal by o tom poučovať iných a už vôbec nie iných osočovať a ani ako pani Cigániková povedala ženy psychicky týrať.

Psychické problémy?

Pred 5 rokmi som písala o kontroverznom referende a tiež som o tom nemala ani poňatia a dnes by som už podobný blog nenapísala, dokonca som zmenila názor. Ani toto nemá byť snahou niekoho poučovať, ale myslím, že každá žena by sa mala vyjadriť a nahlas vyjadriť nie manipulačnému návrhu zákona. V informovanom súhlase sa zdôrazňujú psychické problémy, úzkosti a nárast závislostí a neurotických ochorení. Navyše, viaceré štúdie potvrdili, že interrupcie nespôsobujú psychické problémy, o ktorých už niečo viem a nik ma nepresvedčí o tom, čo ich môže vyvolať. V prvom rade sú psychické ťažkosti kombináciou genetickej predispozície, externých faktorov a osobnostných črt. Samotný potrat vám depresiu nespustí. Vyplniť dotazník nebude asi žiadna prevencia interrupcií. Žena by sa v ťažkej životnej situácii mala rozhodnúť bez dotazníka a bez zbytočných upozornení a prekážok. Mali by sme žene dôverovať, nie ju preverovať. Žena, ktorá sa už pre umelé ukončenie tehotenstva rozhodne, podľa mňa musela zvážiť všetky pre a proti (pros a cons tabuľku v hlave).

Ženy by sa mali navzájom podporovať, či?

Neviem, mne sa tak zdá, že samé si hádžeme polená pod nohy, či už ide o potraty alebo o hocičo iné. Ženy majú väčšiu tendendiu si konkurovať a ukazovať prstom ktorá je lepšia, krajšia, úspešnejšia a morálnejšia. Tuto konkrétne nejde o to, že budeme ukazovať prstom na ženy, ktoré nemajú ľahkú situáciu a buď sa rozhodli pre potrat kvôli pomerom, v ktorých žije alebo aktuálnej situácii. No, komplikovať jej to mi príde podobné. Mne je to naozaj úprimne ľúto a hanbím sa za nás ženy, že toto riešime a máme potrebu rozhodnutie im ešte skomplikovať. Určite, ísť na potrat je ťažké rozhodnutie a nie som človek, ktorý sa teší z toho, že sa to deje. Som veriaca a myslím si, že život začína počatím, napriek tomu som proti tomuto návrhu zákona. Nie raz sa potvrdilo, že keď sa ženy navzájom podporujú, dejú sa zázraky.

Muži a potraty

Neviem, či len v mojom okolí, ale muži majú väčšinou názor, že potraty sú zlé a nemorálne. Pritom o tehotenstve vedia len z počutia rovnako ako ja. :) Ale nechcem ich hádzať do jedného vreca. Som rada, že existujú aj páni, ktorí toto rozhodnutie ženy hneď neodsúdia. Ja som pred rokmi mala podobné čiernobiele názory na mnoho otázok, nielen na potraty, ale aj na rozvody a tak podobne. Veľa tém sa preberalo v kostole, či u Saleziánov, kam som chodievala a formovala som si v tej dobe moje videnie sveta. Len blázon nemení názor a preto sa necítim horšou kresťankou.

Prevencia

Nebola by lepšia antikoncepcia a sexuálna výchova? Aké sú pre a proti? Znova si myslím, že neexistuje správna odpoveď na túto otázku. Existuje len lepšia alternatíva pre nás ženy. Ako to vyriešiť na Slovensku? Podľa mňa sa to lepší aj našou generáciou. Sme oveľa otvorenejšou generáciou ako naši rodičia. Vychovávali nás v duchu „o sexe ani muk“ a dnešné deti už od rodičov vedia viac. Myslím, že žijeme časy, kedy tých potratov je menej ako bolo kedysi a aj napriek tomu riešime čudné návrhy zákonov. Namiesto toho, aby sme riešili ekonomické pomery v rodinách a situáciu matiek, ktoré sa ocitnú bez partnera, alebo v ťažkej situácii.

Teraz najčítanejšie