Denník N

Konečným výsledkom vysokoškolského vzdelávania nie je titulovaná spoločnosť s písmenkami pred alebo za menom

Zdroj: TASR - Jakub Kotian
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Pred vyše týždňom zorganizovala Komunita Zastavme korupciu s ďalšími iniciatívami protest proti plagiátorom v politike. To ešte netušila, že rad politikov a političiek, ktorí získali titul podvodom, rozšíri aj samotný minister školstva, Branislav Gröhling. Gröhlingova diplomová práca je totiž kompilát s prvkami plagiátu. Najbližších 5 dní si preto budete môcť prečítať príhovory, ktoré zazneli v piatok 3. júla počas protestu, na ktorom Komunita žiadala odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu. Prvým je vyhlásenie Študentskej rady vysokých škôl.

Stojíme tu dnes pred vami nielen ako zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl, ale aj v mene desiatok ďalších študentských organizácii, spolkov a študentských častí akademických senátov naprieč Slovenskom. Spoločne sme prijali vyhlásenie, v ktorom rázne odmietame praktiky smerujúce k degradácií vysokoškolského vzdelávania.

Vyhlásenia niektorých vrcholných politických predstaviteľov sú v priamom rozpore s akademickými hodnotami a morálnymi zásadami, ktoré by mali tvoriť základ vysokoškolského vzdelávania. Je zarážajúce, že obhajoba a zľahčovanie prichádza práve od tých, čo len prednedávnom kritizovali bývalého predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Ako môžu občania veriť politickým predstaviteľom, ktorí si nevedia priznať chybu a zľahčujú svoje pochybenia?

Mýliť sa je ľudské, každý z nás môže v živote spraviť chybu, avšak je dôležité vedieť si tú chybu priznať a prijať následky. Štát od nás očakáva a vyžaduje vzorné správanie, my očakávame to isté od našich vrcholných predstaviteľov.

Odmietame výrok, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje. Menšie podvody nie sú ospravedlniteľné pracovnou vyťaženosťou alebo inými faktormi. Kvalitné vzdelanie má byť náročné a ak študent nestíha, tak je cestou dohoda so školou a nie podvod.

Pre vrcholných politikov nestačí nepodvádzať, nestačí získať titul lege artis a formálne neporušiť autorský zákon. Očakávame, že čelní predstavitelia štátu nám svojím správaním a vyjadrovaním pôjdu príkladom. Titul, ktorý používajú, má byť získaný nielen v súlade so zákonom, ale najmä v súlade s akademickou etikou.

Preto vyzývame politických predstaviteľov na vyvodenie osobnej zodpovednosti a prípravu nových mechanizmov na odhaľovanie akademických podvodov. Žiadame, aby bolo umožnené vysokým školám odobrať akademický titul, ktorý udelili, ak sa ukáže, že došlo k závažným pochybeniam. Nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou a nie známosťami, peniazmi a podvodmi.

Udalosti posledných dní sú “kopancom do zadku” nielen pre vládu, ale pre celú akademickú obec, ktorá si už nemôže zatvárať oči pred podvodmi. Je to kopanec pre každého študenta, ktorý poctivo pracuje niekoľko rokov, aby získal vytúžený akademický titul.

Nastal čas nabrať odvahu a pomenovať nekvalitné inštitúcie a programy, ktorých jediným účelom je rozdávanie akademických titulov. Musíme spolu s vysokými školami vystúpiť zo svojej pohodlnosti a prebrať zodpovednosť za svoje pochybenia, pretože už včera bolo neskoro. Konečným výsledkom vysokoškolského vzdelávania nie je titulovaná spoločnosť, s písmenkami pred alebo za menom. Cieľom je vzdelaná spoločnosť, plná odborne pripravených absolventov s hodnotami a s citom pre spravodlivosť. Vysoká škola, ktorá nevedie svojich študentov k etickým a morálnym hodnotám nie je vysokou školou, ale len akousi továrňou na tituly.

Dlho sme boli zvyknutí na politiku “našich ľudí”. Všetci sme verili, že príde zmena. S novou vládou prišli aj nové očakávania a nádej v spravodlivý štát – kde sa ľudia nedelia na rovných a rovnejších. Máme šancu vybudovať vzdelanú spoločnosť založenú na hodnotách a etických princípoch. Ďalšiu šancu už tak skoro nemusíme dostať a preto si dovolím použit obľubenú frázu premiéra Slovenskej republiky: „Nepokazme si to!

Za Študentskú radu vysokých škôl vystúpil na proteste proti plagiátorom v politike Matej Bilík.

Teraz najčítanejšie