Denník N

Vyhradzujeme voči tomu, že odpisovanie je na Slovensku nielen normálne, ale aj normalizované

Zdroj: TASR - Jakub Kotian
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Pred vyše týždňom zorganizovala Komunita Zastavme korupciu s ďalšími iniciatívami protest proti plagiátorom v politike. To ešte netušila, že rad politikov a političiek, ktorí získali titul podvodom, rozšíri aj samotný minister školstva, Branislav Gröhling. Gröhlingova diplomová práca je totiž kompilát s prvkami plagiátu. Najbližších 5 dní si preto budete môcť prečítať príhovory, ktoré zazneli v piatok 3. júla počas protestu, na ktorom Komunita žiadala odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu. Druhým je predslov našej Komunity Zastavme korupciu.

Sme Komunita Zastavme korupciu a ostro sa vyhradzujeme voči tomu, že odpisovanie je na Slovensku nielen normálne, ale aj normalizované. Ten, čo odpisuje preberá informácie či myšlienky druhých bez opýtania. A to je krádež. Rovnaká, ako keď niekto ukradne auto na ulici, či peňaženku v mhd. Nehovoriac o tom, že kredit škôl, kde sa takéto správanie toleruje klesá, tituly z nich strácajú váhu a tí, čo sa poctivo učili cítia krivdu. Systém sa zahmlieva a prestáva byť jasné, kto čo naozaj vie.

Rozumieme tomu, že chyby robí každý a naše hodnoty sa v čase a priestore menia. Je preto v poriadku, ba priam žiadúce, aby tí, ktorí pochybili, priznali chybu a vyvodili za ňu zodpovednosť. To sa však nedeje. Už druhýkrát je na čele Národnej rady človek, ktorý získal titul podvodom. Už druhýkrát sa nielen on, ale aj niektorí jeho kolegovia a kolegyne v parlamente tvária, že sa nič hrozné nestalo. Už druhýkrát sa nám nechce veriť tomu, že zľahčovanie tejto situácie a vyhováranie sa, prečo je odpísaná práca v poriadku, myslí druhá strana naozaj vážne. Preto musím jasne pripomenúť – vaše výhovorky pred nami neobstoja.

Zrejme každý z nás v nejakom bode svojho života tak trochu zišiel z cesty. Ale vo veku, keď už vieme rozhodovať sami za seba, by sme si nemali vyberať cestu ľahšiu, ale morálnu. A skopírovanie 52% cudzieho textu do svojej záverečnej práce morálne nie je, aj keby nám školiteľ či školiteľka dovolili. Nehovoriac o tom, že verejnosť doteraz nedostala odpovede, kto bol v komisii pred ktorou mal pán Kollár túto prácu obhájiť či ako a pred kým prebiehali jeho štátnice.

Cítime hanbu za to, že musíme druhému najvyššiemu ústavnému činiteľovi pripomínať, že klamať a podvádzať sa nemá. Cítime smútok, že musíme opäť bojovať za to, aby sme mohli študovať vo férovom prostredí.

V Komunite Zastavme korupciu sme mladí ľudia, ktorí máme úprimne radi Slovensko. Sme pridobrá krajina na to, aby sme sa ničili tým, že nám niekto zhora bude ukazovať, že podliezať laťku sa oplatí. Dajme najavo, že netolerujeme takéto konanie. Dožadujme sa čestnosti a férovosti. Potom sa nám nemôže stať, že politické posty budú zastúpené ľuďmi, ktorí nám nie sú príkladom a už vôbec nie morálnym vzorom. Za Komunitu Zastavme korupciu ďakujem.

Za Komunitu Zastavme korupciu vystúpila na proteste proti plagiátorom v politike Simona Sládkovičová.

Teraz najčítanejšie