Denník N

Máme také školstvo akého máme ministra. Chceme také školstvo alebo ministra?

Od politikov a ministrov mám očakávania, že sú to tí najlepší z nás. Elity. Predsalen, riadia celú krajinu. Bohužiaľ, nie som sám, komu sa zdá, že to tak úplne neplatí. Fungujúce školstvo a vzdelávanie všeobecne považujem za fundamentálny základ úspešnej civilizácie. Úspešná civilizácia je tá, ktorá prosperuje a ľuďom sa v nej žije dobre. Prečo?

Ak máte niečo v spoločnosti, čo nefunguje ideálne, ale máte ľudí, ktorí vedia problémy riešiť, tak postupne celá civilizácia nepreduje a civilizácia je úspešnejšia a uspešnejšia alebo opačne, menej a menej neúspešná.

Pozrite si ľubovoľný svetový rebríček vysokých škôl a zistíte, že naše školstvo je v lepšom prípade priemerné. Ale máme toľko gymnázií a vysokých škôl, že podpriemerné vzdelanie prevažuje. Ľudia, ktorí študovali mimo Slovenska, o tom vedia. Ľudia, ktorí študovali na Slovensku, majú tendenciu tlapkať sa po ramene, že aké máme dobré školy. Samozrejme, neplatí to univerzálne, ale priznám sa, som ovplyvnený komentármi ľuďmi na internete, ktorí vehementne tvrdia, aká je Paneurópska Vysoká Škola skvelá alebo aká je ekonomika na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre kvalitná a ťažká a podobne.

Keď sa bavíme o svetových rebríčkoch, vysvetlil by som moje chápanie pojmu elita v danom kontexte. Elita je ten človek, ktorý je uznávaný aj za hranicami svojho pracoviska a svojej krajiny pre svoj prínos svetu.

Viete, taká záverečná práca povie o človeku veľa. Či chcel iba získať titul a mať to čo najrýchlejšie za sebou, či si vybral tému, ktorá ho zaujíma a ak náhodou v priebehu zistil, že ho tá téma až tak nezaujíma, tak aj to, ako kvalitne danú tému spracoval, o povahe človeka niečo vypovedá. Hlavne, ak sa bavíme v kontexte elít.

Aktuálny minister školstva Branislav Gröhling si vybral tú najľahšiu cestu a ešte aj tú spracoval mizerne, čo aj sám priznáva. Dokonca si vybral až takú najľahšiu cestu, ktorú si dnes ani neobhájil. Nehovoriac o tom, že podľa citačných pravidel sa jednalo o plagiát aj vtedy.

Už len samotný fakt, že si vybral najľahšiu možnú cestu, ktorú by za dnešných podmienok neobhájil, ho diskvalifikuje z postu ministra, nie to ešte ministra školstva. K tomu ešte ide aj o plagiát. Pre mňa je to trápne.

Bohužiaľ, rovnako trápna je aj obhajoba pána Gröhlinga.

Obhajuje sa tým, že splnil všetky pravidlá danej vysokej školy v tom čase. Taká obhajoba mi stačí na to, aby mu nebol odobratý titul (bez ohľadu na to, či to bude ale nebude možné a ja sám ani nepovažujem odoberať nejaké tituly za potrebné. Ak už, tak maximálne titul Prof.). Dnes vieme a ono sa vedelo aj predtým, že pravidlá výsokej školy, ktorú absovoval Branislav Gröhling pred 11 rokmi, boli nastavené tak nízko, až neboli v poriadku. Keď sa chce tým obhajovať niekto z Hornej Dolnej alebo z Bratislavy, úprimne, pomyslím si svoje ale je mi to fuk. Ale takto sa ide obhajovať minister školstva? Niekto, kto má byť elita?

Veľká Británia ani Česká Republika sa nepokúšajú obhajovať uväznenie Alana Turinga či Oscara Wilde alebo Milady Horákovej, hoci ich odsúdenia boli  „Lege Artis“. 

Ďalšia trápna obhajoba pána Gröhlinga je tá, že som si svoje štúdium poctivo odštudoval a absolvoval všetkých 10 semestrov a spravil všetky skúšky. O tom je štúdium a za to dostal titul, nie za diplomovú prácu. Hm.. Poznáte ľudí, ktorí odštudovali celé štúdium, spravili všetky skúšky ale nedotiahli záverečnú prácu, a tak nemajú titul? Ja áno a nie je ich málo.

Ešte spomeniem, že Gröhling obvinil novinárku za to, že ho ťahá za slovíčka, keď došlo sa skrývanie jeho práce (čo je pre mňa ten najmenší problém v súvislosti s jeho prácou). Najprv sa vyjadril, že stiahnutie z internetu inicioval on, potom že to iniciovala škola. To ako vážne? Tak veľa chceme od ministra školstva, keď chceme aby sa vedel vyjadrovať jasne a presne? Ale nie, Gröhling namiesto toho, aby sa ospravedlnil, obvinil novinárku z toho, že ho ťahá za slovíčka. Nehnevajte sa, je to trápne.

Posledná trápna obhajoba pána Gröhlinga je tá, že dnes by to už napísal ináč, a dokonca povedal, že asi každý by dnes svoju vlastnú prácu napísal ináč a lepšie. To vážne sa na to chceme hrať? Pravda je taká, že keď som už po roku čítal svoju vlastnú záverečnú prácu, som bol prekvapený, že som také niečo napísal ja. Presne si pamätám ten pocit, ktorý som mal počas písania, ako som si vravel, že nerobím nič ťažké. Ale viete, po roku som robil iné veci, lebo ma tak život zavial, teória mi z hlavy vypadla, a keď som po roku čítal znova svoju už obhájenú záverečnú prácu, tak som zistil, že to nie je také jednoduché ako si pamätám. Prekvapilo ma to, tak som sa opýtal ostatných, či to tiež tak majú a iba mi potvrdili, že je to bežná vec. Pán Gröhling tvrdí, že dnes by svoju prácu napísal určite lepšie, lebo by tak urobili všetci. Ja a veľa mojich známych nie.

Mimochodom, keď sme pritom, jeden kamarát matematik sa so mnou podelil o pomerne úsmevnú príhodu. Keď bol na konferencii, prednášajúci len tak mimochodom povedal, že objavil zaujímavý problém, a vcelku by ho zaujímalo, či existuje riešenie a prípade aké. Prihlásil sa o slovo niekto z publika, povedal, že riešenie existuje, následne ho parafrázoval a na záver poznamenal, že to riešenie našiel samotný prednášajúci asi pred 20 rokmi.

Informatická vsuvka.

Aj vám sa stalo, že ste hľadali odpoveď na stackoverflow, celý natešený ste ju našli zelenú, perfektne fungovala, a keď ste chceli za ňu zahlasovať, tak vám vyskočilo, že nemôžete hlasovať za vlastnú odpoveď?

Ináč, keby sa niekto náhodou chceli do mňa navážať, že akú mám prácu ja (čo je úplne irelevatné pokiaľ nie som v riadacej funkcii štátu), tak nech sa páči, tu je. Jej scvrknutú verziu nájdete v tomto plagáte. Mimochodom, nie som si vedomý, aby niekto automaticky spracovával lekárske správy. Ak náhodou o niekom viete, budem veľmi rád, ak nás spojíte a možno spolu ešte niečo vymyslíme :)

Počúvam názory, že PS a Spolu sa snažia rozbiť koalíciu. Chcel by som sa voči tomu ostro vymedziť. Od začiatku volím SaS. Akceptoval som, aj keď s ťažkým srdcom to, že nechali predsedu parlamentu, ktorý ani nerozumie, že napísal plagiát, na pokoji. Ale minister školstva, ktorý napísal to čo napísal a predvádza to, čo predvádza, navyše za a z SaS, to už je pre mňa silná káva.

Branislav Gröhling nie je elita školstva. Možno je elita kadernícka ale to nesúvisí s kreslom ministerstva školstva.

Pokiaľ Branislav Gröhling ostane ministrom školstva, tak táto vláda nie je o nič lepšia ako tie predtým. Síce vám nedá facku holou rukou ale v bielych rukavičkách, no dostanete ju rovnako.

Tak, ako nie je rozdiel medzi Kollárom a Gröhlingom. Síce jeden s holou rukou, druhý v bielej rukavičke, ale facku vám dajú obaja.

Mimochodom, Slovensko má veľmi kvalitných až geniálnych kandidátov na post ministra školstva. Len nemajú stranícke tričká.

Týmto článkom regagujem na tlačovú konferenciu Branislava Gröhling o jeho diplomovej práci zo dňa 14.7.2020, ktorá je dostupná napríklad tu.

Vážený pán Gröhling, toto nemá byť čo témou žiadeného predstaviteľa vlády, nie je to ešte ministra školstva. Elity majú mať záverečné práce a vzdelanie bez pochybností. Už len vysoká škola, ktorú ste absolvovali, v mnohých ľuďoch vzbudzuje pochybnosti o serióznosti vzdelania na Slovensku.

Teraz najčítanejšie