Denník N

A kedy už bude všade tá kanalizácia, prosím Vás?

A kto nám ju zaplatí?

Novú kanalizáciu s vodovodom (na ktorej dobudovanie len u nás potrebujeme podľa projektovej dokumentácie cca. 9,9 mil. eur, ktoré sú v nedohľadne) a kopu ďalších veci nám v podstate zaplatia Nemci. Nižšie je návrh, o ktorom sa cez víkend rokuje v Bruseli. V tom Bruseli, kde miesto žobrania o tejto peniaze (lebo tak to chodí) musí teraz náš premiér vysvetľovať ako písal pred 20 rokmi diplomovku.

Neskutočné…

V tabuľke je prehľad toho, kto koľko peňazí z celého koláča dostane a kto ich koľko má dať. Slovensko je na tom, tak ako vždy, mimoriadne dobre a sťažovať sa rozhodne nemôžme.

Ako píše M. Sliacky, treba dúfať, že Nemci si odsledujú použitie každého eura.

Najmä v tradične darebáckych, zlodejských krajinách, akou je aj, žiaľ, po rokoch vlády Smeru – oligarchickej demokracie, aj Slovensko.

Ako starosta dnes už, samozrejme, viem (a pravidelne i korupčné správanie s naším právnym zástupcom nahlasujem), že bandy eurofondových lúpežníkov u nás sú už zakľaknuté v štartovných blokoch, aby sa na tie prachy vrhli.

Pozitívne je, že nová vláda, na rozdiel od tej v nie tak dávnej minulosti, zatiaľ nemá vypracovaný cenník za pridelenie dotácie. Ak Vám teraz vypadli oči z jamiek, nechcite radšej poznať podrobnosti. Tie sme naposledy hlásili 14. mája 2020 na Úrade vlády SR. Negatívne je, že sa dnes prakticky nemáte s kým stretnúť. Vrchnosť nestíha, lebo musia vysvetľovať ako písali diplomovky alebo hlasovať za sprísňovanie interrupcií.

Človeku rozum zastane…

Na stretnutie s MŽPSR čakáme od apríla. Ministerstvo životného prostredia odpovedá, že aj vedia a aj chcú rokovať, ale teraz nestíhajú. Bez nich tu tá voda s kanálom nebude nikdy. Stav je pritom kritický, situácia havarijná…

Dnes je 17. júla…

A ako bonus, to sme este nezačali verejne obstarávať :)

V každom prípade, len aby reč nestála, Hviezdoslavov sa vypaľovať nenechá. Nenechal sa v roku 2019 a nenechá sa ani teraz. Ak by to niekoho náhodou napadlo (napríklad, čo ja viem, „pridelíme Vám multifunkčné ihrisko za 5% províziu“*), nech ani nechodí. Ani vyhrážok sa tu moc nebojíme, za ten rok a pol vo funkcii ich považujem už len za štebot vtákov pri otvorenom okne…

Sliny tečú bandám megazlodejov v opozícii, ale žraloci sa nájdu aj v súčasnej koalícii. A je ich habadej…

A občania, ktorí nevedia svoju krajinu efektívne spravovať, sa budú, ako obyčajne, iba pozerať a nadávať.

Darmo budeme mávať stavebnými povoleniami na megaprojekty, keď prachy skončia vo vilách na francúzskej riviére.

Prosím všetkých príčetných tam hore, fakt na chvíľu neriešte diplomovky a nevŕtajte sa v materniciach žien, ktorým chcete diktovať, kedy majú právo rozhodovať o svojom tele.

Venujme sa skutočným problémom.

Ďakujem.

 

*  ilustračný príklad, kdeže by sa toto v civilizovanej krajine mohlo stať…

 

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.