Denník N

Už mě to jakoby nebaví, éjo

Môj nápad je, aby sme zverejnili na jednom mieste odkazy na jednotlivé práce členov vlády, prípadne aj opozície. Zaslúžia si to hlavne tí poctiví študenti, ktorí sú aj voličmi a cítia sa podrazení.

Už som pri našej politike chcel byť len pasívny divák a písať o iných témach. Chápem, že väčšina ministrov každý deň maká pre túto krajinu, ako môže a chce priniesť tú požadovanú zmenu. Zopakujem tú známu vec, že ľudia chceli nový kurz robenia a realizácie politiky, ktorým by zmenili jej pošramotený imidž. Tých pozitívnych správ je denne stále viac, ako tých fauxpáčiek a absurdností. Ale že určitá kontinuita v postojoch je vždy mimoriadne dôležitá, inak nie sme nič iné ako pokrytci a pragmatici.

Preverovanie diplomových prác pokračuje

Niekto, a čiastočne má pravdu, si povie, že novinári v čase parlamentných prázdnin (aj keď tento rok je to nabitejšie cez leto, lebo COVIDsummer) nemajú dostatok inšpirácie a zdrojov na zaujatie čitateľa, tak sa chytajú stebla trávy. Pri Kollárovi sa to núkalo ( koľkí z nás si všimli v O 5 minút 12 pri jeho mene skalickú VŠ, titul a rok ukončenia 2015, a popritom si kládli otázku, akú prácu napísal a či to náhodou nebol darovaný titul od jeho kamoša Kmotríka). Skladačka pri predsedovi parlamentu bola dokončená a vieme si asi predstaviť, čo ho viedlo spraviť si tento v podstate nepodstatný a nepotrebný titul.

Vidieť aj problémy a nedôslednosť ministra školstva (tá práca je niektorými odborníkmi, novinármi a laikmi braná ako plagiát, ale reálne bola obhájená a neviem o tom, že by bola oponentom vyčítaná nesprávna citácia) Neadekvátne (z môjho pohľadu) vyznela reakcia predsedníčky klubu SaS, Anny Zemanovej: „Stojíme za pánom ministrom, pre mňa je to úplne jasná vec, neporovnateľná s inými kauzami. Nevidím pochybenie, ak došlo k pochybeniu, tak zo strany školy.“ Ale zase sme jeden tím, nie?

Jasné, dozor nad prácou pochybili,  ale postoj ministra Gröhlinga na tlačovke bol neadekvátny a dotknutý. Áno, každého treba preverovať, najmä pri podozreniach. Na ministra školstva, pri vláde, od ktorej máte očakávania, by mali byť nároky mnohonásobne vyššie a sám Gröhling mal byť radšej v tíme odborníkov, ako byť na výslní ministerstva. Najmä keď vedel, či tušil, že bol priemerný, či tuctový študent VŠ, ktorých je ako dážďoviek po daždi. A že na jeho tuctovú, aj keď obhájenú prácu, sa čoskoro príde. Každý z nás chce mať rešpektovaného nadriadeného, ktorého ešte k tomu nechytíte na takej dôležitej veci, akou je pracovný výstup (roz. diplomová práca) z vysokej školy.

Bublifukár Matovič

Nadávať na bratislavskú kaviareň a upozorňovať na uzavretosť a žitie v mantineloch- určitom areáli rovnakých prúdových myšlienok a názorov, to je také matovičovské. Že je sám arbitér a sudca všetkých a všetkého v politickom svete, najväčší plagiátor a zbabelec, to vidíme v priamom prenose (jeho FV). A ako teraz aj predtým všetci registrujeme, že jedna z najväčších bublín, v ktorej kedy niekto žil v politickom spektre, je tá jeho. Opojený mocou a názormi svojich fans a nasledovníkov kultu „Mojžišoviča“ (na tento kult najviac doplácajú jeho ministri, ktorí si zatiaľ svoju prácu robia na úrovni) si zrejme môže dovoliť dať „sebareflexívny“ status o svojej záverečnej práci a postrašiť návratom jamiek talianovho vnuka a hneď je po probléme.

Stokrát opakované, že za oveľa menšie prečiny, aj keď morálne, po právnej stránke čisté, sa odstupuje z funkcií. Už len kvôli tomu, aby sa na celú jeho vládu nehľadelo ako na niečo pokrytecké a bublifukárske. Možnosť, že predseda sa opäť (niekedy sa to u neho stáva) ocitne v politickej realite a jeho vlastní ho nebodaj budú nabádať na vyvodenie osobnej zodpovednosti a ponúkne pozíciu niekomu, koho morálny kredit je čistý (v strane ich pár má), tak ukáže, že predsa len je to ten Matovič z opozície, ktorý dával dôraz na morálny kredit a čistotu vládnutia. Na mieste Sulíka by som spravil to isté, teda konal hneď a ministra vymenil, pričom Gröhlinga by som presunul medzi jeho poradcov. Akokoľvek môžete byť (teda skôr sa snažiť) reformnou vládou, väčšina ľudí si zapamätá bagatelizovanie problému diplomových prác a mierne, alebo silnejšie napľutie do tváre poctivým a učenlivým študentom a celému školskému systému.

Poprípade čím najskôr nech prijme vláda zákon, ktorý by umožňoval vzdania sa titulu a urobte toto gesto. Ale tá škvrna a ujma tu už zostane.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Homola

Čauko, som Tomáš. Zaujíma ma politika, šport a kultúra. Rád čítam s porozumením a tým si vytváram názor na veci, inokedy rád vypočujem iných.