Denník N

Krvavá cesta Putina do prezidentského úradu?

Doteraz boli pre mňa konšpiračné teórie výsadou iba západných krajín (WTC, Tonkinský záliv, chemtrails, atď.), no aj v Rusku sa pred vyše 15 – timi rokmi odohrala udalosť, ktorá by sa dala označiť za konšpiračnú. Existuje podozrenie o zapojení ruskej tajnej služby v teroristických činoch, po ktorých nasledovala vojna v Čečensku a po ktorých sa po prvýkrát dostal do prezidentského kresla Vladimír Putin. Ale po poriadku.

Koncom 90 – tých rokov zasiahla Rusko séria bombových útokov a zanechala za sebou takmer 300 mŕtvych, stovky ranených a doviedla krajinu k druhej vojne v Čečensku. Prvý útok sa odohral 4. septembra v meste Bujnaksk, Moskva bola zasiahnutá 9. a 13. septembra  a 16. septembra bol zaznamenaný výbuch v meste Volgodonsk. Všetky štyri útoky spája to, že zasiahnuté boli civilné budovy, najviac životov si vyžiadal útok z 13. septembra, keď v Moskve zahynulo 119 ľudí. Z útokov boli obvinené čečenské teroristické skupiny. Piaty, a posledný „útok“, sa odohral v meste Rjazaň. Slovo útok nie je v úvodzovkách náhodou, pretože sa vlastne neodohral.

22. septembra 1999 okolo 20:30 vchádzajú do apartmánového domu v meste Rjazaň dvaja podozriví muži, čo si všimol jeden z obyvateľov a upovedomil políciu. Ostražitosť Rusov po viacerých útokoch bola určite vyššia ako v bežných dňoch a je celkom možné, že všímavý občan zabránil ďalšiemu útoku. Po príchode polície sa na mieste už podozriví muži nenachádzali, no policajti objavili niečo iné – 150 kilogramov bieleho prášku, detonátor a časovač, ktorý bol nastavený na 5:30 nasledujúceho rána. Člen miestnej pyrotechnickej jednotky prášok otestoval a výsledky ukázali na RDX, teda na výbušninu použitú pri poslednom útoku. Nasledujúce ráno sa správa objavila v médiách, čo, pochopiteľne, vyvolalo verejné zdesenie a paniku. Ešte v ten večer mal televízny prejav vtedajší premiér, Vladimír Putin, ktorý nariadil letecké bombardovanie Grozného, hlavného mesta Čečenska. V rovnaký večer bol zaznamenaný rozhovor medzi dvoma členmi ruskej tajnej služby, FSB, ktorý naznačoval, že so zmareným útokom mohli mať niečo spoločné. Boli zadržaní, no neskôr prepustení na príkaz Moskvy. Deň nato sa riaditeľ FSB vyjadril, že sa jednalo o cvičenie, ktoré malo preveriť akcieschopnosť silových zložiek a verejnosti sa ospravedlnil. Dodal, že vo vreciach sa nachádzal cukor a nie výbušnina. Policajti, ktorí boli na mieste tvrdili, že nájdená látka určite nebol cukor a tiež špecialista, ktorý deaktivoval detonátor potvrdil, že sa o cukor nejednalo, pretože už na mieste látku otestoval a test ukázal na RDX.

VOL02-19990916-VOLGODONSK, RUSSIAN FEDERATION: Rescuers and firefighters finish their work at the destroyed apartment building in Volgodonsk after all survivors were evacuated, Thursday 16 September, 1999. 18 people were killed in the terrorist attack.     EPA PHOTO/EPA/YURI KOCHETKOV/vk

Obytný dom v meste Volgodonsk tesne po útoku.

Nejasností bolo teda viacero, čo vyústilo v založenie nezávislej verejnej komisie, ktorá mala celý incident vyriešiť. Predsedal jej člen parlamentu, Sergej Kovalev. Práca komisie však bola neefektívna, pretože sa stretla s neochotou vlády odpovedať na jej otázky. Dvaja členovia vyšetrovacej komisie, Sergej Jušenkov a Juri Ščekočikin, zomreli – Juščenkov bol zastrelený v Moskve a Ščekočikin zomrel na zvláštne onemocnenie, podobné tomu, ktorému podľahol, dnes už známy, Alexander Litvinenko. Mimochodom, Litvinenko sa vyjadril, že sa jednalo o politicky motivované vraždy. To sa písal rok 2003. Lekárske správy o chorobe Ščekočikina dnes podliehajú štátnemu tajomstvu. Zavraždená novinárka Anna Politkovská sa tiež podieľala na vyšetrovaní celého prípadu. Zavraždená bola v rovnaký rok ako Litvinenko, teda v roku 2006. Obvinené čečenské organizácie svoju vinu popreli, jeden z lídrov, Al – Khattab, sa vyjadril, že bojuje proti ruskej armáde a nie ženám a deťom.

 

BRM448c9f_politkovska

 

Anna Politkovská. Jej telo bolo nájdené vo výťahu v Moskve. V tele jej našli 4 guľky, jednu v hlave.

Ruské úrady, samozrejme, odmietajú akékoľvek obvinenia z operácie pod falošnou vlajkou. No práve septembrové útoky a incident z mesta Rjazaň viedli k druhej čečenskej vojne a k zvýšeniu popularity Vladimira Putina, ktorý sa dostal až do prezidentského kresla a s prestávkou medzi rokmi 2008 – 2012 je v ňom dodnes. Celá vec je dodnes predmetom sporov, no fakt je, že ľudia, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní a mohli do prípadu vniesť viac svetla, sú dnes po smrti. Mimochodom, Politkovská bola zavraždená siedmeho októbra, teda v deň Putinových narodenín. Môže sa jednať o „darček“? Názor na celú vec si urobte sami.

Teraz najčítanejšie