Denník N

Šefčovič: EÚ sa priblíži občanovi

Bratislava, JPP – Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár zodpovedný pre nábor pracovníkov, stručne naznačil na piatkovej tlačovej besede svoje plány do budúcnosti.

„Pre nasledujúcu päťročnicu sme sa rozhodli radikálne zmeniť stratégiu, ako Únia a špecificky Komisia najíma svojich pracovníkov.“ Takzvaní euroúradníci podľa Šefčoviča už nebudú podrobovaní náročnému a prísnemu výberovému konaniu, ale bude sa losovať.

Európska Únia sa podľa Šefčoviča hrdí rovnostárstvom v každej oblasti, ale čo sa týka prístupu k náboru ľudí, „EÚ je maximálne pokrytecká,“ tvrdí slovenský eurokomisár.

„Toto je tvrdý, raný kapitalizmus,“ opisoval Šefčovič súčasnú prax veľmi náročného výberového procesu, „kde majú šancu uspieť len tí najlepší a najschopnejší. Na ľudí v núdzi, na tých, čo nikdy neboli privilegovaní, sa zabúda. Musíme cítiť sociálne!“

Európska Únia musí zmeniť svoje praktiky! Predstavte si, že sa na pozíciu eurokomisára prihlási taká Aranka z Letanoviec, bezďák Joži z hlavnej stanice, čo nepohrdne čučom ani kauflandským zeleným v tetrapaku, či miestny ožran z Varechoviec alebo Makoviec. No nie je možné. Oni jednoducho nemajú šancu! Tomu hovoríte rovnosť príležitostí!?

Šefčovič ďalej objasnil, že väčšina slovenských Rómov neovláda cudzie jazyky, prácu s počítačom, a tiež nemá vysokoškolské vzdelanie – čím im je prakticky znemožnené získať dobre platenú pozíciu a zlepšiť tak sociálnu situáciu svojich rodín. Obzvlášť v prípade slovenských Rómov by to mohlo vyriešiť problémy celej osady, dodal slovenský eurokomisár.

Jeho návrh na zlepšenie súčasnej katastrofálnej a ťaživej situácie v oblasti rovného prístupu k občanom hovorí, aby sa pozície eurokomisárov losovali, podobne ako je to v prípade lístkov na majstrovstvá sveta vo futbale. „Jedine to zabezpečí skutočne európsky prístup k náboru, rovnosť šancí a spravodlivý výsledok,“ upresnil Šefčovič.

Eurokomisár na tlačovej besede zdôraznil, že súčasné nadnárodné imperialistické a globalistické spoločnosti vykorisťujú pracovný trh o tých najlepších pracovníkov, pričom Európska Únia otrocky nasleduje ich príklad. „Ako sa majú cítiť ľudia s nižšou inteligenciou, Rómovia, sociálne vylúčené komunity, mentálne zaostalí, ľudia závislí na alkohole alebo automatoch, či bezdomovci? Potom nečudo, že tu máme nezamestnanosť. Toto sa musí zmeniť!“

Paradoxom je, že tento nápad vychádza od eurokomisára, ktorý bol ešte nedávno maďarskými europoslancami obviňovaný z protirómskeho rasizmu.

Plány do budúcnosti

Šefčovič hovoril aj o výhľade na ďalšiu päťročnicu. „Svoje úsilie v skutočnosti smerujeme k tomu, aby sme prijímali na pozície v rámci Európskej Únie a Európskej Komisie skutočne problémové sociálne prípady. Tých ľudí, o ktorých sa nikto nepostará. Ktorí v tomto neľútostnom kapitalistickom systéme nemôžu a nemajú šancu získať žiadnu dôstojne platenú prácu v súkromných spoločnostiach, ovládaných ziskuchtivými buržujmi!“

Šefčovič tvrdí, že Európska Únia musí ísť príkladom a má smerovať k ideálnej spoločnosti 22. storočia, kde každý človek má rovnakú hodnotu, je cenený a má zabezpečený kvalitný život.

„V 20. storočí sme zabezpečili rovnaké volebné právo pre každého bez rozdielu, či ste biely xenofób poberajúci sociálne dávky, čierny živnostník zarábajúci na vratkách DPH, šovinistický homosexuál zneužívajúci sociálny systém, zazobaný extrémistický moslim poctivo platiaci dane, promiskuitný fetišista, demagogický politik ovládajúci silové zložky, bradatá sado-masochistická zlatokopka, ktorá si o sebe myslí, že je dominantný mačo, paranoidný sociopat trpiaci schizofréniou či iným mentálnym postihnutím, povýšenecký kresťan presvedčený o vlastnej nadradenosti, tlstý proruský troll bijúci svoju ženu, geront s pokročilou demenciou, zbohatlícky oligarcha míňajúci alimenty na automaty, alebo rasistický gerontofil. Máme 21. storočie a pokrok smeruje nezadržateľne ďalej. V súčasnosti môže byť zvolený akýkoľvek dilino, hoci aj pologramotný a nech aj z Revúcej, povedzme aj za predsedu parlamentu. Európska Únia sa rozhodla inšpirovať sa touto rovnosťou príležitostí,“ dodal slovenský eurokomisár.

Na otázku, čo s vysoko kvalifikovanými ľuďmi, ktorí pri tomto výhľade nedostanú miesta v Európskej Komisii, Šefčovič odpovedal: „Títo, ako správne vravíte, vysokokvalifikovaní ľudia majú také schopnosti a znalosti, či už jazykové, alebo v oblasti počítačov, majú toľko skúseností, že súkromný sektor si ich rozoberie, len sa po nich zapráši.“

Podľa Šefčoviča Únia takto prispeje k celkovému zníženiu hrozivej desaťpercentnej nezamestnanosti v spoločnom hospodárskom priestore a ukáže tiež príklad údajným „nenažraným kapitalistickým“ ošípaným, ako robiť skutočnú sociálnu politiku.

Ďalším priaznivým efektom bude podľa Šefčoviča ušetrenie verejných zdrojov – na sociálne dávky pre ľudí, ktorí by boli inak nezamestnaní.

„Nemalé peniaze sa ušetria aj zrušením dlhodobých výberových konaní v prvej fáze projektu,“ poznamenal Šefčovič. Losovanie o pozície sa podľa neho môže v záujme zníženia nákladov spojiť s losovaním Športky, Sazky a iných národných lotérií v jednotlivých krajinách európskej dvadsaťsedmičky.

Teraz najčítanejšie

Tomas Tkac

Chcel by som na tomto mieste vyjadriť veľké poďakovanie Denníku N za zrušenie diskusií pod článkami, vrátane blogov. Ich prínos po očistení bol hlboko záporný, a navyše vyžadovali účet na fejsbuku. Ešte raz, ďakujem za postupné zvyšovanie kultúrnej úrovne blogového priestoru.