Denník N

Bude Pellegrini Kollárovým osudom?

Ak vezmeme telefonický prieskum AKO ako ľahký nástrel do duše slovenského voliča, bude treba čítať aj medzi riadkami. Ak má rustikálny SMER (Ficov) 10,7%, mal by mať ten Pellegriniho 8-9%. Ale Hlas má 16,7% s tendenciou ďalšieho rastu. Ak sa v súčte navzájom vyvažujú preferencie Sulíka a mladého Šeligu, potom strácajú Matovič s Kollárom.

Od Pellegriniho šikovnosti bude zrejme závisieť, ako rýchlo budú klesať tie Matovičove a … Kollárove. Sme rodina stratila oproti poslednému prieskumu (v apríli) 36% hlasov, a to je viac ako Matovič (21,4%). Na strane ziskov budeme hľadať ďalšieho beneficienta len s veľkou dávkou fantázie.

Mimo parlamentu sa prelievajú hlasy medzi PS a Spolu na (parlamentnej) úrovni 7,4% a KDH čaká (na hranici štátneho príspevku) na nové vedenie. Nasledujú zoskupenia, ktorých preferenčným maximom bude (nechcem nikoho uraziť) súboj o štátny príspevok … a resentiment sponzorov.

Po obsahovej bezvýznamnosti má Boris Kollár nakročené aj k tej parlamentnej. Najmä ak by mladý Šeliga odkázal zaujať tých mimoparlamentných. Veronika z Kiskovej strany OľaNO-light neurobí a Matovič bude mať za chvíľu plnú hlavu hlasu Petra Pellegriniho. Robert Fico sa stáva opozíciou k opozícii a možno sa dočkáme ďalšieho (záujmového) preskupenia síl v okolí Hradného vrchu.

Zaujalo ma vyjadrenie bývalého nemeckého ústavného sudcu Uda Di Fabio, že ak by chcel urobiť v Nemecku štátny prevrat, vymyslel by niečo ako pandémiu korony. Neviem sa ubrániť dojmu, že už to skúša na Slovensku.

Prajem daždivý deň.

Teraz najčítanejšie