Denník N

Ani nezastavané centrum Dúbravky nemá ucelený koncept riešenia celého územia

Obyvatelia mestskej časti Bratislava – Dúbravka viacmenej nemali a v podstate už ani nemajú reálnu možnosť ovplyvniť scenár výstavby na zatiaľ ešte nezastavaných stavebných pozemkoch centrálnej časti Dúbravky – okrem tých nemnohých, ktorí sa o vec aktívne zaujímali a kde to šlo, tak tam podali sťažnosť proti územnému rozhodnutiu.   

Vec majú v rukách viacmenej už len developeri; aj keď títo sú viazaní veľkým územným plánom mesta. Tento je však, čo sa týka jednotlivých stavebných lokalít, veľmi všeobecný a teda nerieši konkrétnosti; na rozdiel od územných plánov zón (ÚPZ). A práve riešenie, alebo naopak, neriešenie týchto konkrétností určuje konečný výsledok.

Pri tomto treba povedať, alebo pripomenúť, že vedenie našej samosprávy a miestneho úradu má k obstarávaniu územných plánov laxný prístup, možno averziu, alebo sa s riadnym regulovaním svojich rozvojových území nekamaráti; nevidí v nich význam.  Tomu nasvedčujú aj slová nášho pána prednostu o tom, že takáto sranda… (ÚPZ Dúbravka – západný rozvoj) má stáť cca 80.000  eur a pritom nemá žiadne využitie…, ktoré predniesol k poslancom tesne po skončení júnového zasadnutia miestneho zastupiteľstva v súvislosti s jediným územným plánom zóny, ku ktorého spracovávaniu sa naša samospráva odhodlala, resp. bola dotlačená občanmi zo západného severného konca Dúbravky. A aj tak nie je isté, že spracovaný bude. Veď ako asi k veci pristúpia poslanci po takejto „reklame“ na adresu ÚPZ zo strany pána prednostu? A nie len jeho. Ak chce niekto tvrdiť, že čiastka za ktorú bol daný ÚPZ vysúťažený, je privysoká, tak pre porovnanie – tá nešťastná betónová rekonštrukcia parčíka Horánska studňa bola zrealizovaná za 172.000 eur.

V centre Dúbravky 3 parciálne zámery 3 rozdielnych investorov

Z dôvodu, že pre toto rozvojové územie nebol spracovaný ÚPZ, chýba ucelený koncept riešenia celého tohto územia.

Na jeden z projektov už bolo starostom podpísané územné rozhodnutie a zvyšné dva k zámeru výstavby už majú veľmi blízko, v rukách už majú tie najrozhodujúcejšie kladné stanoviská zainteresovaných orgánov verejnej správy.

Komisia územného rozvoja, zriadená MÚ Bratislava – Dúbravka ako poradný orgán starostu, a ktorej som členom, opakovane neúspešne niekoľko rokov poukazovala na potrebu regulácie dúbravských rozvojových území a aj žiadali vedenie samosprávy, teda v prvom rade pána starostu, aby pre to územie bol spravovaný územný plán zóny, aby to nakoniec nestálo na tom, že vedenie mestskej časti bude na poslednú chvíľu s developermi vyjednávať, alebo prosiť ich, aby sa na úkor svojho zisku vzdali vo verejnom záujme toho alebo onoho, alebo aby na svoje náklady pozmenili to alebo hento, aby sa zohľadnilo alebo zachránilo, čo sa ešte dá, aby sa developeri vzájomne skoordinovali, aby v centre vznikol harmonický celok. V rozpočte na r. 2018 sa síce na reguláciu rozvojových území, resp. na vypracovanie územných plánov zón vyčlenila, alebo objavila čiastka 200.000 eur, ale asi to bol len predvolebný ťah, aby občania videli, ako tomuto vedeniu samosprávy leží na srdci aj nutnosť regulovania dúbravských rozvojových území. Komisia územného rozvoja však vyslyšaná nebola –  Nula spracovaných územných plánov zón zo siedmych ku ktorých spracovaniu nás zaväzuje Územný plán mesta, to jasne „dokumentuje“, resp. dokazuje.

V máji 2019 sa na úradnej tabuli MČ konečne objavuje oznámenie o začatí obstarávania ÚPZ Dúbracentrum. V oznámení bolo explicitne uvedené, že aj verejnosť môže podávať pripomienky a postrehy. Informáciu o čerešňovom juniálesi postne do FB skupiny Dúbravka aj samotný starosta, možnosť tohto pripomienkovania však za zmienku asi nestála. Resp. kto si ju všimol, ak tam bola?

Dňa 8. 7. 2019 občiansky aktivista Martin Marek napísal pánovi starostovi, miestnym poslankyniam, poslancom a príslušným pracovníčkam a pracovníkom miestneho úradu, toto:

1696 dní ubehlo od poslednej výraznejšej zmeny garnitúry – volieb nového starostu a miestneho zastupiteľstva.
1506 dní od dátumu zasadnutia MZ, kde sa o.i. spomínal územný plán zóny Dúbracentrum.
302 dní od stretnutia s p. starostom, kde som upozorňoval na situáciu v centre.

Hoci to územný plán BA explicitne požaduje, Dúbravka naďalej nemá spracovaný ani jeden územný plán zóny, dokonca ani v tak kľúčovej lokalite, akou je Dúbracentrum.

Namiesto toho developeri predkladajú do konaní projekty, ktoré:
– centrum Dúbravky netvoria, ale skôr ničia (chýbajúca centrotvorba a koordinácia zámerov, exteriérové parkovanie namiesto vnútrobloku a pod., monofunkcia bývania,…)
– nerešpektujú stanoviská komisie Územného rozvoja, výstavby, dopravy a  podnikateľských aktivít,
– výraznejšie nezapracúvajú odporúčania zo záväzného stanoviska mesta.

Ak sa takmer celé centrum zastavia ešte pred spracovaním ÚPZ, zmysel jeho spracovania sa minimalizuje.

Sám p. primátor závažnosť situácie v Dúbracentre priznáva a magistrát je ochotný poskytnúť pomocnú ruku. Očakával by som, že snaha a akčnosť predstaviteľov Dúbravky v tejto veci, bude rádovo vyššia.

Nekonanie resp. pomalé konanie vo veci situáciu a pozíciu Dúbravky a mesta voči investorom výrazne komplikuje a taktiež má vo výsledku potenciál poškodiť Dúbravku vo viacerých aspektoch (kvalita verejného priestoru v centre, vyťaženosť infraštruktúry,..)  na dlhé dekády.

Pritom kvalitná, koordinovaná výstavba by mohla byť win-win pre všetkých zúčastnených – Dúbravčanov, developerov ako aj MČ a magistrát.

Žiadam Vás, aby ste využili všetky možnosti a Vaše kompetencie a pomohli vytvoriť kvalitné centrum Dúbravky, ktoré Dúbravka potrebuje.

Martin Marek s týmito požiadavkami vystúpil už v septembri 2018 na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Zvrat v zámere spracovania ÚPZ pre Dúbracentrum nastáva dňa 28.1.2020  

Na stretnutí u hlavnej architektky za účasti viceprimátora Ing. Juraja Káčera, poradcu primátora Ing. arch. Juraja Šujana, starostu MČ Bratislava – Dúbravka a pracovníkov oddelenia územného rozvoja našej mestskej časti, bolo skonštatované, že predložené projekty na pozemkoch jednotlivých investorov v danom území, sú už pred ukončením posudzovania pripomienkovania z hľadiska dopravných zaťažení, dopravnej obsluhy, návrhov, na zlepšenie všetkých druhov dopráv a nárokov na riešenie kvalitných verejných priestorov a zároveň neodporúčajú vzhľadom na už spracované projektové dokumentácie a rozpracovanú inžiniersku činnosť, riešiť dané územie územno-plánovacou dokumentáciou na úrovni zóny

Našťastie dvaja z troch developerov, podľa projektov ktorých sa má v centre Dúbravky stavať, sú na slovenské pomery pomerne ústretoví. (Pozn.: Koncom júna 2020 sa obaja stretli s miestnymi poslancami na pracovnom stretnutí). Avšak na riešenie viacerých vecí je už neskoro, a to aj pri ich možnej najlepšej vôli, keďže pri projektovaní sa nevychádzalo z územného plánu zóny. Mne osobne sa páči v hrubých rysoch (ale len v hrubých, lebo nie všetky pripomienky Komisie územného rozvoja boli zapracované) aj pôvodný, aj prepracovaný projekt, ktorý sa bude realizovať na lúke vedľa Domu kultúry a v hrubých rysoch sa mi viacmenej páči aj projekt na mieste, alebo namiesto bývalej pošty; ak sa dodrží to, čo bolo pri prezentáciách projektov sľúbené, alebo odprezentované. Problémový je projekt medzi starou poštou a Lidlom. Navyše daný investor nejaví známky komunikovania. Územné rozhodnutie ale nemá, resp. nenadobudlo právoplatnosť. Má ale kladné záväzné stanovisko magistrátu.

K záveru

uvádzam ešte starší list Martina Mareka a to z 12. 3. 2019 s názvom „Zachráňme DÚBRACENTRUM“

adresovaný nižšie uvedeným subjektom, alebo osobám, vrátane mňa ako miestneho poslanca a člena Komisie územného rozvoja:

Vážené dámy a páni,

Tento e-mail je adresovaný Vám, ako prosba o pomoc pri zachovaní resp. vytvorení kvalitného lokálneho centra mestskej časti Dúbravka.

Adresátmi ste z titulu Vašej funkcie alebo doterajšieho zaangažovania v procese:

Ing. Arch. Ingrid Konrad – hlavná architektka mesta Bratislava
Mgr. Marek Dinka – vedúci sekcie územného plánovania (p. primátorom
odporúčaná kontaktná osoba v tejto veci)
Ing. Arch. Matúš Vallo – primátor hlavného mesta Bratislava
Oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hlavného mesta Bratislava
RNDr. Martin Zaťovič – starosta M.Č. Dúbravka
Komisia územného rozvoja, výstavby, dopravy a  podnikateľských aktivít M.Č. Dúbravka
Oddelenie územného rozvoja M.Č. Dúbravka
Stavebný úrad M.Č. Dúbravka

V samom centre mestskej časti Dúbravka (tzv.  “Dúbracentrum”) sú plochy podľa ÚP BA určené na vytvorenie nového lokálneho centra, resp. centra spoločenských aktivít.
Dúbracentrum je jedným z území, pre ktoré je podľa záväznej časti Územného plánu Bratislavy potrebné prehĺbenie ÚP BA spracovaním ÚPZ
.

Veľkú časť týchto plôch (cca 2,5ha) plánujú developeri v dohľadnej dobe zastavať a funkčne využiť na účely bývania (byty, apartmány, štúdiá) s minimom občianskej vybavenosti, navyše prezentujúc viaceré pochybné údaje a dokumenty v schvaľovacom procese.

Problematiku som osobne konzultoval s p. Zaťovičom, s p. Káčerom, predniesol na miestnom zastupiteľstve v septembri 2018 a tiež na stretnutí občanov Dúbravky v novembri.
Podľa aktuálnych informácií M.Č. Dúbravka konečne začína obstarávanie ÚPZ pre spomínanú lokalitu.
Nakoľko sa jedná o kľúčové strategické územie z viacerých hľadísk (viď strana 6 petície), žiadam Vás týmto o kooperáciu pri záchrane Dúbracentra, a zároveň o patrične komplexné posudzovanie projektov.

Zmena tejto lokality má potenciál skvalitniť, ale rovnako aj na dlhé dekády definitívne poškodiť verejný priestor, po ktorého kvalite obyvatelia a odborníci tak silno volajú.
Podľa dostupných informácií ani jedna z investícií nemá platné územné rozhodnutie či záväzné stanovisko mesta.
Existuje naďalej možnosť obstarať kvalitný ÚPZ a určiť, ako má toto územie, nesúci esenciálny význam, vyzerať.
Vo Vašich rukách je moc a dôvera, získaná od obyvateľov, a teda aj záväzok a zodpovednosť.

S pozdravom a poďakovaním aj za ostatných obyvateľov,

Martin Marek

Aktualizované dňa 23.7.2020:

Dňa 21.7.2020 o 15:30 som sa zúčastnil pracovného stretnutia na magistráte, ktoré iniciovala dúbravská miestna poslankyňa Viera Psotková. Na stretnutí, okrem iných, boli prítomné pracovníčky oddelenia územného rozvoja magistrátu, hlavná architektka hl. mesta a aj poradca primátora pre rozvoj mesta, územné plánovanie a komunikáciu s developermi.

Na stretnutí bolo okrem iného konštatované, že:

– Bolo veľkou chybou, že pre dané územie v čase, keď to ešte bolo aktuálne, nebol spracovaný územný plán zóny, ktorý dnes spracovávať už naozaj nemá význam. Ešte v r. 2017 to ale význam malo.

– A tak magistrát mohol pri svojich stanoviskách vo veci vychádzať len z územného plánu mesta, čo je nedostatočné. Ten napr. nerieši parter daných projektov, živý priestor zo strany ul. Saratovskej (a ak, tak len čiastočne a nie explicitne), dopravné napojenia, výškovu reguláciu, osadenie stavieb, uličné čiary, chodniky, cyklotrasy, parkovanie, kontajnerové stojická, podchod popod ul. Alexyho, spevnené plochy na zeleni, alebo bývalej zeleni, odtoky vody…

– Problémom vo veci bola od začiatku absencia koordinácie troch rôznych investorov v danej zóne. Ťažko je ale niečo koordinovať bez územného plánu zóny.

– Kardinálna bola, resp. je spolupráca/nespolupráca mestskej časti so stavebným úradom.

– Ešte stále má vo veci význam spracovanie urbanistickej štúdie. Iniciatívu však musí vyvinúť v prvom rade mestská časť. (Urbanistickú štúdiu však mestská časť nemá hotovú ani len na Park Pod záhradami, pozn. autora článku).

Teraz najčítanejšie

Marcel Burkert

Dekonšpirátor. Teda má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.