Denník N

Dámy a páni, zmena neprišla. Naopak, pripravme sa na horšie časy.

Nová vláda tu je naozaj krátku dobu na to, aby dokázala mať za sebou toľko káuz ako sa od nej očakávalo. Inak povedané, ako Igor Matovič za 3 mesiace dokázal, že nie je v ničom iný ako Robert Fico.

Je to naozaj hanba a sklamanie. Ako sme si počas korony ako si zvykli na prieťahy medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, očakávali sme, že prídu lepšie časy a Slovensko sa možno naozaj začne hýbať s novou vládou vpred. Do dnešného dňa si môžeme povedať, že nás každým ďalším dňom čakajú len horšie časy.

Igor Matovič nám jasne ukázal, že on je tu pán a ide mu len o moc. Na charaktere, politickej kultúre a budúcnosti Slovenska mu nikdy nezáležalo. Svoj cieľ (zosadenie Smeru) už splnil a teraz si môže robiť čo chce a ako chce on sám. Je úplne jedno, že to, čo robí je úplne rovnaké ako to, čo robil jeho predchodca a do nejakých zložitých reforiem sa mu nikdy nechcelo.

Pýtate sa teda čo také robí? No stačí len priebežne sledovať správy a každý racionálne zmýšľajúci človek zistí, že sociálne balíčky, dosadzovanie svojich ľudí do prednostov okresných úradov a iných štátnych inšitúcií a samozrejme prístup k naším slávnym titulom politikov je rovnaká politická kultúra, akú robil 8 rokov Robert Fico.

Začnime balíkom obnovy od EÚ. Európska Únia nám dala veľký balík peňazí na to, aby sme ich využili zmysluplne a hlavne aby nám pomohli rýchlo zažehnať deficit a obnoviť ekonomiku. Nie ju znova zaťažovať rôznymi balíčkami, ktoré v súčasnosti nič nezmenia a nevyriešia. Presnejšie povedané, je tu opäť niečo, čím pomôžeme mnohým ľuďom na pár rokov dopredu a tie budúce generácie nech si rieši budúca vláda. Tie nás nikdy nezaujímali a ani nikdy zaujímať nebudú. A keď už sme pri EÚ, videli ste Matovičov facebook?

V prípade „transparentného“ výberu prednostov okresných úradov to bola jasná facka už v priebehu predstavovaní tohoto excelentného plánu. A mohli sme sa tým presvedčiť mnohými čistkami za tak krátku dobu aj zo strany Oľano už pred tým. Určite stojí za pripomenutie aj výber nového riaditeľu Národného ústavu detských chorôb, ktorý je mimochodom lesník. Z vlády odborníkov sa tak postupne stávala ďalšia vláda totálnych amatérov. Ale tak čo by človek chcel od Igora, ktorý si do vlády zoberie Sme rodina, ktorá si dosadí do rôznych inštitúcií samých kresťanských fanatikov. Aj keď vlastne aj on ich v strane niekoľko má. A naozaj ich nie je málo.

A samozrejme nesmieme zabudnúť ani na tie hory doly, ktoré nám pred voľbami táto vláda na čele s Matovičom nasľubovala. Dovolím si znova pripomenúť práve jeho, keď že on ako zvyčajne najviac kričal a nakoniec vyšiel z toho ako zlodej a podvodník. Samozrejme, že hovorím o diplomovej práci. Už aspoň konečne vieme, prečo sa Igor zastával Kollára v prípade jeho odvolávania. O dosť smutnejšie je, že ani samotný Gröhling si nevie zachovať postoj, lebo veď Igor a Boris tiež neodstúpia, tak prečo by on mal.

Ešte to stále nechápete? Bohužiaľ ani ja. No ľudia pochopia. O 4 roky keď naše zdravotníctvo a školstvo bude v ešte väčších troskách. Problém marginalizácie rómov bude viac biť na poplach a vlastne celý systém bude ešte raz na spadnutie. A viete prečo neverím na zmenu? Lebo tých 100 dní mi úplne stačilo na to, že nemusím byť ani triezvy na to, aby som videl, že žiadna nepríde. Bohužiaľ ľudia málo sledujú prehľad vo svete a preto za Matovičom stoja, no ako hovorím. Nebuďte prekvapení, keď o 4 roky sa nikam neposunieme. Rovnako však ani racionálne zmýšľajúci ľudia však bohužiaľ by nemali byť prekvapení ak Kotleba získa dvojciferné číslo a Fico s Pellegrinim zostavia vládu.

Čo teda od Matoviča chcieť? Reformy. Tie však vláda nevidí a ani sa jej moc nechce vidieť. Chce krátkodobé riešenia, ktoré tu robil  Smer 8 rokov. Čo však môžeme chcieť od človeka, ktorý si robí z rokovania v Bruseli výlet a vôbec nechápe o čom taký summit je.
Pre múdrosráčov (ako Igi zvykne nazývať), ktorí si stále budú stáť za svojim, odporúčam jedine tento rozhovor. Tam to máte krásne vysvetlené. A ak to stále nechápete, tam už nie je zmysel vás presvedčiť, tam zlyhalo jedine naše školstvo, ktoré plagiátor na čele ministerstva školstva asi ťažko zmení…


A aby som nezabudol. Keď už aspoň táto vláda nebude kradnúť a páchať korupčné škandály (aj keď u Kollára neviem neviem), môžeme sa aspoň tešiť na poľsko maďarský model, kedy ženy stratia všetku svoju súdnosť a pre homosexuálov budú konečne lgbt free zóny už aj na Slovensku!

Gratulujeme pán Matovič. Tešíme sa na tú vašu zmenu. „Úprimne, odvážne, pre ľudí.“

Teraz najčítanejšie

Adam Alexanderčík

Zdravím. Volám sa Adam. Som študentom práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Mám 20 rokov. Rád sa zaujímam o verejne spoločenské problémy. O politiku som sa začal zaujímať po vražde J. Kuciaka a M. Kušnírovej. Za tie 2 roky je to už takou súčasťou môjho vnútorného sveta, bez čoho nedokážem žiť. Okrem toho som však nikdy neupustil od fotografovania a cestovania, s ktorými sa bežne delím aj s mojimi politickými myšlienkami na mojom instagrame @adam.alexandercik  :)