Denník N

Recenzia: Prečo Antiturista funguje v Nórsku, ale aj na Slovensku

Are Kalvo, Antiturista, preklad: Rehák Jánošková, vyd. Ikar
Are Kalvo, Antiturista, preklad: Rehák Jánošková, vyd. Ikar

Ľudia, ktorí majú vlažný vzťah k prírode, sa nájdu v Nórsku i na Slovensku. Prečítajte si recenziu na vtipného Antituristu.

Ak nemiluješ prírodu, akoby si ani nežil.

V prírode zistím, aký som bezvýznamný.

Iba v prírode viem byť sám.

Aj vy sa pri podobných vyhláseniach nemôžete ubrániť úškrnu? Are Kalvo, nórsky stand-up komik a autor Antituristu, to pozná. Jedného dňa zisťuje, že príroda mu ukradla všetkých priateľov.

Každý – a to myslím každý – má na sociálnych sieťach fotku pod vrcholom hory, na vrchole hory, pred horou, za horou, na vrchole hory bez trička, na vrchole hory s rukami zdvihnutými k oblohe, na vrchole hory bez nohavíc… No to by stačilo. Jednoducho povedané, každý z jeho priateľov si časom (alebo vekom) osvojil turistiku ako hobby a každý hovorí, aké je to úžasné.

Autor však turistiku a hory jednoducho nemá rád. Vyrastal síce na dedine a v detstve chodil do prírody (pretože musel), no radšej má mesto plné ľudí, kaviarne, bary, prechádzky (po meste!) a kultúru. Nerozumie, ako mohla príroda učarovať toľkým ľuďom a rozhodne sa, že to zistí, hoci turistov považuje prinajmenšom za zvláštnych.

„Milovníci prírody sú nároční, bohatí ľudia, ktorí zažili prerod a chcú mať pekné zadky. Popritom naťahujú ruky k oblohe a bez štipky irónie píšu #vonkujenaj“  (s. 47).

Ak ste ako Are Kalvo a  máte vlažný vzťah k prírode, túto knihu si užijete. Z pohľadu antituristu sa totiž dokonale vžijete do autorovej nechuti dlho chodiť, dlho chodiť tam, kde nič nevidieť, dlho chodiť v hmle/tme/daždi/zime/snehu (kombinujte ľubovoľne), len preto, lebo príroda. Ako sám povedal – ujde to, ale je to strašná nuda.

Tým, ktorí majú radi prírodu (a vlastné ego), sa táto kniha nebude páčiť. Autor totiž nahlas vyslovil nevysloviteľné a to v krajine, kde turistika je akýmsi novým náboženstvom. Povedať na hory, že ujde to? Na tie krásne, národné, zasnežené, nórske hory, kde zistíte, aký ste bezvýznamný? To môžete rovno Slovákovi povedať, že Tatry ujdú a tiež nie je isté, či sa dožijete rána.

Turistický slovníček

Kniha je napísaná s nadhľadom a milovníci sarkazmu si prídu na svoje. Ak ste sa celý život báli vysloviť, že turistika vás neláka a sedenie na chate so spotenými ľuďmi v spodnej bielizni nie je práve vaša predstava ideálneho využitia voľného času, Kalvo to urobí za vás.

Ak vám pripadajú vtipné fotky ľudí s červenými tvárami stojacich kdesi v ničote s popisom #podvon, #milujemprirodu #neseddoma, nie ste sami.

Ak ste dostávali zamračené pohľady po každej neúčasti na teambuildingu kdesi na chate na lazoch, prípadne ak ste odmietli „romanticko-turistický víkend na chate“ tušiac, že pomer turistiky a romantiky bude rovný pomeru kapusty a mäsa v segedíne zo školskej jedálne (aby bolo jasné, pomer je 100 % kapusty a 100 % turistiky, 0 % mäsa a 0 % romantiky), Kalvo vás chápe.

Žijeme v krajine s krásnou prírodou a pre mnohých z nás je bežné stanovanie, chatovanie, chodenie do hôr, chodenie na hríby či iné aktivity spojené s prírodou. Aj vďaka tomu sa vieme pri Anituristovi pousmiať. V každom kruhu priateľov sa totiž nájde aspoň jeden prírodou menej nadšený človek. A ak ste čiernou ovcou, ktorá do prírody chodí iba z donútenia, práve vy, usmievať sa budete o to viac.

Antiturista je veselým, ľahkým, no inteligentným čítaním pre človeka, ktorý turistiku jednoducho nemá rád. Je skvelé, že funguje aj pre slovenského čitateľa – bezhraničná láska k prírode je totiž niečo, čo často vidíme aj u Slovákov. Božechráň uťahovať si z nej! Čítanie vám spestria aj veselé fotky, slovníček, či preklad turistických značiek do bežnej reči.

A ak chcete otestovať trpezlivosť slovenského nadšenca prírody, skúste sa ho opýtať, či sa na túre niekedy nenudí…


Táto recenzia je mimoriadne subjektívna, lebo ju písala antituristka :)

Teraz najčítanejšie