Denník N

Covid-19 – druhá vlna tu už je

Vrchol prvej vlny na Slovensku bol v polovici apríla, 15.4. sme zaznamenali denné maximum, 114 prípadov.


Rozumiem snahe vlády a časti odbornej verejnosti, keď pribúdajúci počet pozitívnych testov Covid-19 nepovažujú za alarmujúci. Šírenie paniky v spoločnosti by k ničomu neviedlo a ekonomických škôd sa už narobilo viac, než by sme chceli vzhľadom k situácii akceptovať. Neznamená to však, že je namieste fakt zhoršujúcich sa čísel bagatelizovať a tváriť sa, že máme všetko pod kontrolou. Apropo, ako hovorí minister aj premiér, pod kontrolou to majú epidemiológovia. Ak sa teda niečo pokazí, pokazili to oni, ukázať na vinníka nebude problém.
O tom, že sa nie len v našom regióne predsa len niečo začína kaziť hovoria aj vyjadrenia predstaviteľov okolitých krajín, najmä Česka a Rakúska, kde už otvorene hovoria o opätovnom návrate niektorých ochranných opatrení. Výstrahou by mali byť najmä slová Rakúšanov o potrebe nosenia rúšok, rušení letov a sprísnení kontról na hraniciach. Ak bol ich postoj vlažný počas prvej vlny, prečo tie obavy teraz, keď príchod tej druhej všetci popierajú? Podľa môjho názoru tu druhá vlna už je. Prikláňam sa k tomu počúvajúc môj sedliacky, nie lekársky rozum.

Akceptujem odpor epidemiologických a politických kapacít k môjmu názoru, budem však tak drzý, že si dovolím ho odprezentovať.

 

Vrchol prvej vlny na Slovensku bol v polovici apríla, 15.4. sme zaznamenali denné maximum, 114 prípadov. Ďalej bol evidovaný prudký pokles s ojedinelými výstupmi. Koncom apríla, konkrétne 24., sme klesli pod 20 denných prípadov, bolo ich 13. Od tohto dátumu bol výskyt pozitívnych testov minimálny, dovolím si dokonca tvrdiť, že aj väčšina tých pozitívnych boli len testy opakovane vyšetrovaných, známych prípadov, keďže ich museli testovať viac-krát až po dosiahnutie negatívneho nálezu. Ďalšími boli pravdaže navrátilci z karanténnych zariadení.

Výbornými číslami, keď opakovane dominovala nula či jednotka, sme sa chválili takmer dva mesiace, do polovice júna. V tomto období bola krivka priama, bez výstupov. Posledný počet pozitívnych testov pod 20 bol 23.júna, konkrétne 18, potom sa to začalo zhoršovať. Opätovný nárast priamo súvisí s otvorením hraníc, všetky nové prípady boli importované. Pesimista by povedal, že všetka ta námaha, obmedzenia, zatvorené školy, ekonomické straty boli zbytočné.

Po dvoch mesiacoch relatívneho kľudu tu máme prudký nárast, ktorý nesúvisí len s izolovanými komunitami, infikovaní pribúdajú po celom Slovensku, musíme priznať aj komunitný prenos. Ako inak tento stav nazvať, ak nie druhou vlnou? Aj krivka grafu mi dáva za pravdu.

Tak teda. Nepokazme si to.
Nosme rúška, nie je to hanba. Dbajme na hygienu, učia sa to aj deti v škôlke, pekne o tom spieva aj Miro Jaroš. Nezgrupujme sa. Návštevníci pražského baru Techtlemechtle by vám vedeli povedať prečo. Viac testujme. Vyžadujme izoláciu navrátilcov zo zahraničia do obdržania ich negatívneho testu. Testujme zadarmo, je to investícia, ktorá sa nám vráti. Dovolenkujme na Slovensku, pomôžeme našej ekonomike a konečne sa možno aj niektorí naši do hrudi sa bijúci fašisti naučia, kde je Kriváň.

Spolu to zvládneme…

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein