Denník N

Európa si svojimi balíčkami zavarila na ešte väčší problém. #blbá nálada

world-303376_1280
world-303376_1280

V Bruseli sa zas raz prijal záchranný balíček. Takmer všetci politici sú spokojní. Bodaj by nie, keď sa rozdeľovalo z cudzieho.

Jednak došlo k transferu v smere sever juh a západ východ a jednak, aby neprotestoval ´´severozápad´´ od budúcich generácií k tej dnešnej.
Hovorilo sa o šetrnej štvorke (Holandsko, Švédsko, Rakúsko, Dánsko), ku ktorej sa na konci pridalo aj Fínsko . Neviem, kde bolo Slovensko. Prečo nebolo v tejto skupine Slovensko?
Odpoveď je jednoduchá. Pretože aj Slovensko bolo v konflikte záujmov.
Pretože jednoduchšie než štekať na karavánu, je čakať na zo stola popadané ohryzené kosti. Takže nie, nie je to geniálna správa pre Slovensko, ako tvrdí premiér, aj keď nejaké kosti budú. A dokonca k dnešného pohľadu je na tých kostiach aj nejaké to mäso.
Trh sa na Slovensku a v Európe zdeformoval ďalšími špinavými miliardami. A ako povedal premiér, miliardy nepôjdu na malé projekty, pôjdu do veľkých projektov. Budú sa zachraňovať banky, veľké medzinárodné korporáty a bude profitovať zas raz horných 10 000. Nie, nebude to priamo, bude to nepriamo. Tak ako sa nezachraňovalo Grécko, ale ako sa zachraňoval kapitál investovaný v Grécku. Tak ako sa už raz zachraňovalo v a po kríze roku 2008.
Nožničky medzi hornými 10 000 a dolnými 10 000 sa zas raz roztiahnu. A v spoločnosti, ktorá je najbohatšia v histórii, bude zas o čosi horšia nálada. #blbá nálada

Až cynicky potom pôsobia správy o záchrane budúcich generácií a dnešnej EÚ: Next generation EU?
To je na smiech. Opak je pravdou. Ďalším generáciám sa akurát zarobilo na problémy, na problémy podmienené sociálnou nerovnosťou. Sociálnou nerovnosťou napriek spoločnosťou a sociálnou nerovnosťou naprieč štátmi a kontinentmi.
Okrem iného sa situácia zhorší tým, že budú nové dane (to je ale ten najmenší problém) a ďalšia umelo nastimulovaná konjuktúra.
Konzumom a peniazmi nastimulovaná konjunktúra.
V situácii, kedy by bolo nielen z ekonomického, ale aj ekologického hľadiska sa zmysluplné uskromniť a až dekadentný konzum redukovať, sa ešte v podpalubí Titanicu prikladá do kotla a na palubu sa pre lepšiu náladu dobookovala nová kapela.
To, že sa ekonomika z krízy ide vykupovať ďalším rastom na steroidoch, nie je dobrá správa.
Asi už v spoločnosti nie je niečo v poriadku, keď si krízový ekonóm Karpiš v strede koronakrízy berie hypotéku na bývanie.

Záchrannými balíčkami sa akurát ešte viac zabetónuje status quo, so všetkými naprieč ekonomikou, politikou a spoločnosťou prepletenými nelogickými nezmyslami (ala dovoz paradajok zo zahraničia do Grécka, neekonomickosť reálnej práce versus ekonomičnosť špekulovania na akciových trhoch, dekadencia horných 10 000 … atď). Už dnes sa vo veľa prípadoch nedá klbko problémov rozpliesť, ale iba rozseknúť. A politici na čele Európy veselo klbko zamotávajú ešte viac.

Ale kto by mohol odporovať Nemecku a Francúzku? Nováčik na medzinárodnej scéne Matovič riešiaci svoje vlastné problémy s diplomovkou? Za konflikt záujmov vyšetrovaný premiér Babiš, alebo pod kritikou právneho štátu stojace Maďarsko a Poľskom? Alebo nebodaj bulharský prezident s pištoľou na nočnom stolíku so šuflíkom plným 500 euroviek?

Blížiaca sa kríza bude mať za následok posilnenie extremistických tendencií na politickom spektre naprieč Európu a posilnenie odstredivých síl v rámci Európy. Extrém bude ten, ktorý dostane (a kľudne to môže byť v demokratických voľbách od voličov) ďalšie poverenie na rozmotávanie klbka. A extrém si tú prácu s rozmotávaním klbka robiť nebude. #gordický uzol

Pre Slovensko by nemalo byť cieľom, dostať nejaké akože miliardy zadarmo, ale to, že bude súčasťou existujúcej a na zdravých základoch fungujúcej EÚ. To, že dostaneme miliardy Eur a za pár rokov nebude existovať ani Euro a možno ani EÚ tak ako ju poznáme dnes, môže byť v konečnom dôsledku na našu škodu. A môžeme sa diviť, tak ako sme sa za koronakrízy divili nad pred očami miznúcim Schengenom.

Ignorovať ekonomické cykly je ako ignorovať existenciu dňa a noci, respektíve fyziologickej potreby spánku. Žiadnej vláde sa nehodí recesia. Iba recesia ale dokáže zreálniť pohľad ľudí na svet okolo nich. Je ale naopak jednoduchšie a príjemnejšie žiť naďalej v bubline.
Je prirodzené, že ekonomika nemôže stúpať bez prestávky a v čase ekonomickej depresie sa prirodzene malo umožniť preskupenie zdrojov a ich efektívnejšie a zmysluplnejšie využitie. Ale neurobilo sa to. Dokonca sa to neurobilo ani v čase koronakrízy, ktorá sa na to sama núkala.

Centrálna banka je ten, kto vyvažuje nestabilný stôl v situácii, kedy politici pília jednu nohu stola za druhou. Takže paradoxne centrálna banka diktuje politiku, resp. umožňuje nezmyselný manažment krízy. Nie koronavírovej krízy, krízy, ktorú tu máme minimálne od roku 2008.

Európa ale nie je uzavretý systém.
Jediným racionálnym odôvodnením tvorenia ďalšieho dlhu a umelého stimulovania rastu ďalším konzumom, v situácii, kedy by bolo zmysluplné a správne konzum čo najrýchlejšie redukovať, ale zároveň redukovať čo najpomalšie, aby to bolo čo najmenej bolestivé, je situácia, kedy aj iné vlády po svete a centrálne banky do systému pumpujú likviditu podľa hesla ´´nech to stojí, čo to stojí´´. No a výška účtu bude tomu zodpovedať. Korone sa svet nepodarilo usmerniť na správnu koľaj od dekadencie k deglobalizácii a obmedzeniu dlhodobo neudržateľného neprirodzeného rastu. Takže budeme potrebovať tvrdší hit na solár, aby sme spomalili.
Trump si tiež nakoniec po nejakej dobe nasadil masku. Každý má hranicu, kedy mení svoje nerozumné konanie na rozumné, niekde inde.
Dnes sme v situácii, kedy nenájdete rodinu, kde by mali všetci jej členovia rovnaký názor na nosenie ochrannej masky proti koronavírusu. Ako potom možno hľadať konsens v spoločnosti na hore uvedené? Otázka je, či vôbec ešte možno, alebo už iba ostáva možnosť prilievať do spoločnosti viac menej neselektívne liquiditu a dúfať, že profitovať bude minimálne nominálne každý a ten, kto bude na tom tratiť, si to nevšimne (u nás typicky povolania ako učiteľ a zdravotná sestra).
Je možné, že na celú expanzívnu finančnú a peňažnú politiku ale nakoniec nedoplatía iba tí, ktorí si to nevedia spočítať, ale na to doplatia tretie štáty, ktoré budú tiež nútené do ekonomických harakiri, akurát im trhy neuveria tak, ako šťastnejšiemu západu, že aj ich peniaze sú niečím kryté. Takže problém západu sa zas raz externalizuje do trietieho sveta. A potom sa budeme čudovať, že odkiaľ sa berie tá imigrácia.
Európa nie je uzavretý systém, svet ale uzavretý systém zatiaľ je. Nedá sa externalizovať do nekonečna.
Ako deti nás učili: To, že niekto iný robí hlúposť, ešte neznamená, že ju máš robiť aj ty.
Európa robí hlúposti. Možno je nútená robiť hlúposti v sebaobrane, ale aj tak je to z dlhodobého hľadiska hlúposť.
Krok správnym smerom nie je automaticky správny krok.
#darwin

Teraz najčítanejšie