Denník N

Prečítané leto 2020: o ostrovoch

„Kiežby som tak mohol / mohla odletieť na neobývaný ostrov a ostať tam, ďaleko od tohto tu (okolnosti si doplňte podľa ľubovôle)!“ Aj pre hrdinov tohto čitateľského týždňa boli ostrovy často vykúpením. Akurát okolnosti boli zrejme diametrálne odlišné a pri niektorých človek od napätia zabudne aj dýchať.

Nezničiteľní 

V dnešnej ponuke literatúry pre deti od 11 rokov mi veľmi chýbajú dobrodružné príbehy podľa skutočných udalostí. Kým my sme vyrástli na knihách ako Na hraniciach zeme, ktorú nájdete už len v antikvariátoch (nechcel by to niekto znova vydať?) a híkali sme nad objavmi dobrodruhov, dnes sa už do takýchto náročných publikácií vydavateľstvá veľmi neženú. No jedna výnimka, ktorá sa k tomu aspoň približuje, tu predsa je. Nezničiteľní je čítanie prispôsobené práve vekovke 11+ a opisuje dvadsaťtri dychberúcich skúseností ľudí v hraničných situáciách. Oceňujem rešerš – väčšina z nich je z nie veľmi vzdialenej minulosti. Šanca, že si ju dnešné deti prečítajú, tým značne stúpa.

príbehoch figurujú aj ostrovy. Tami Oldhamová po búrke príde o snúbenca, ktorého vlna zmetie do mora. Mladá žena ostane v zlom zdravotnom stave a smeruje na Havaj, ktorý má byť podľa jej výpočtov najbližšou pevninou (filmoví fanúšikovia jej príbeh poznajú zo snímky Adrift – Kým prišla búrka). Podobne Ernest Shackleton, dnes svetoznámy kapitán, zachraňuje svoju posádku lode Endurance počas neúspešnej plavby vo vodách Antarktídy na neobývaných ostrovčekoch, kde ich nič dobré nečaká (príbeh preslávil spisovateľ Alfred Lansing, kniha vyšla v češtine pod názvom Endurance –  Neuvěřitelné putování Shackletonové Královské transantarktické expedice, ohromný úspech mal aj dokument Georga Butlera nakrútený v roku 2000). Ale je tam aj neskutočný výkon Číňana Poona Lima, pôvodom ostrovana z Hainanu, ktorý dopodrobna opisuje ako po výbuchu lode počas bojov v druhej svetovej vojne prežil sám na malom záchrannom člne, lovil ryby a namiesto vody pil žraločiu krv.

Nadľudské výkony, z ktorých vznikajú celovečerné filmy a rozsiahle romány sú v knihe Nezničiteľní spracované na niekoľkých stranách. Sprevádzajú ich krásne ilustrácie a je to čítanie, ktoré by som dala do rúk každému prázdninujúcemu staršiemu dieťaťu. Ako rodičia by sme nechceli, aby sa dostali do podobných situácií. No isto budeme radi, keď zažijú to napätie v bruchu zo strhujúceho dobrodružstva a fantázie pracujúcej na plné obrátky, ako to vie poskytnúť len dobre napísaný skutočný príbeh.

Vydal: Albatros

Kapitán Spomienka

Mám rada poviedkové antológie, rada som ich čítala ako tínedžerka a ostalo mi to až dodnes. Rozmanitosť tém a prístupov býva lákavá. Kým vás jeden text stihne otráviť, už sa začína ďalší. Nehovoriac o poézii – píše sa jej pre začínajúcich pubišov tak veľmi, veľmi málo! Zbierka Kapitán Spomienka je sumárom súťažných prác vydavateľstva Perfekt a hoci ich kvalita prirodzene občas kolíše, celkový výsledok ma potešil rovnako ako minulý rok pri zbierke Mirnix Dirnix.

Ostrov sa spomína hneď v prvom príbehu, po ktorom nesie názov celá kniha. Kapitán Spomienka je dedko, ktorého už vnúčatá, žiaľ, nebudú môcť spoznať. No on sa im i tak prihovára z iného sveta, z ktoréhosi ďalekého ostrova, kam jeho loď zablúdila. Bol totiž moreplavec. Deti nesmútia, ale so zaujatím sa s ním svojským spôsobom zhovárajú. Všetky príbehy navyše sprevádzajú ilustrácie slovenských autorov, víťazov Bielnále ilustrácií z rôznych ročníkov, vďaka čomu sa kniha dostáva na omnoho vyššiu úroveň ako jej predchodkyňa, v ktorej boli obrázky „len“ z platenej firemnej banky.

Poviedky sú kratučké, jedna strieda druhú v rýchlom slede, dobre sa čítajú a všetky majú v centre pozornosti toho, komu sú určené – cieľového čitateľa, jeho svet, jeho aktuálne problémy.

Vydal: Perfekt

Katastrofický denník Katy Strofovej

Deťom môže byť názov knihy povedomý a nemýlia sa. Ide o publikáciu, ktorá dopĺňa rovnomenný seriál z obrazoviek RTVS. Kata Strofová je reportérka televízie Tresky Plesky, ktorá sa po hlave vrhá do dobrodružstiev, nech už sa dejú kdekoľvek. Jej skutočným knižným autorom je Juraj Šlauka, režisér a scenárista, ktorý do povedomia širšej verejnosti vošiel ako spolupracovník a autor scenára filmu Cooltúra Mira Rema. Krátke animáky o pojašenej reportérke sú určené predškolákom a mladšiemu školskému veku a kniha Katastrofický denník Katy Strofovej túto vekovku tiež dodržala. Je písaná jednoducho, priamo a kopíruje dej jednotlivých televíznych častí.

Okrem uletených zážitkov Katy Strofovej sú v knihe aj malé pokusy, pretože o to vlastne v seriáli ide – aby deti spoznali ako fungujú niektoré prírodné procesy a skúsili ich vyrobiť a sledovať aj v domácich podmienkach. Ak sa pokus nedá urobiť v domácom prostredí (napríklad vznik blesku), je opísaný tak, že tomu porozumie aj najmladší vedátor. Samozrejme, nechýba ani ostrov, na ktorom Kata uviazne.

Katastrofický denník Katy Strofovej má málo textu, je jednoduchý, dobre graficky rozčlenený, vhodný aj pre toho začínajúceho čitateľa, ktorý sa nerád púšťa do väčších publikácií. Všade sú ilustrácie a pri pokusoch zrozumiteľný obrazový popis.

Vydal: Slovart

Tu si prečítajte, čo je Prečítané leto.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie