Denník N

Katarzyna Surmiak-Domańska – Ku-klux-klan. Tady bydlí láska

Kniha o tom ako sa poľská reportérka vybrala na zjazd Ku-klux-klanu v štáte Arkansas.

Ku-klux-klan je tajná a militantná organizácia, ktorá vznikla v USA ešte v roku 1866. Založili ho vojnoví veteráni Armády Konfederácie. Činnosť klanu bola namierená hlavne proti Afroamerickému obyvateľstvu a dopúšťali sa voči nemu fyzického násilia, útokov či vrážd. Medzi jeho členmi boli aj policajti, sudcovia alebo politici. Členov spájal rasizmus, antikatolicizmus, antikomunizmus a antisemitizmus. V 20. rokoch 19. storočia mal asi 4 milióny členov (15 % celkovej populácie USA). Existuje doteraz.

Autorkou knihy je poľská reportérka a spisovateľka Katarzyna Surmiak-Domańska. Autorka na internete našla informácie o zjazde jednej zo stále existujúcich vetiev Ku-klux-klanu v USA a rozhodla sa ho navštíviť. Keďže moderný Ku-klux-klan je organizovaný cez internet, stačilo jej na to pár mailov a jeden telefonát. V knihe sa mi páčilo ako autorka popisuje svoje putovanie naprieč juhom USA. Ide o cestopis, kde spomína množstvo vtipných až bizarných príhod. Zraz sa konal v meste Harrison v štáte Arkansas. Ide o mesto kde žije asi 12000 obyvateľov a nachádza sa tam asi 100 kostolov. 96.2% obyvateľstva sú biely.

Autorka podrobne opisuje okolnosti vzniku Ku-klux-klanu, uvádza známych predstaviteľov z jej členov a tiež množstvo príbehov z jeho histórie. Venuje sa aj aktuálnej situácii v USA, kde existuje viacero organizácií, ktoré sa hlásia ku Ku-klux-klanu. V knihe sa nachádza množstvo rozhovorov a výpovedí členov Ku-klux-klanu. Autorka sa snaží pátrať, prečo títo ľudia vstúpili do Ku-klux-klanu, čo ich k tomu viedlo. Z ich výpovedí často vyplýva, že sa obávajú, že ak nič neurobia, biela rasa vyhynie. Sú presvedčení, že USA je v úpadku a že nám vládnu Židia. Sú tiež presvedčení, že biela rasa je nadradená nad ostatnými a ostatné rasy by bez nás nevedeli fungovať. Paradoxné je, že obrovskú (ak nie najdôležitejšiu) rolu v ich živote hrá náboženstvo a viera v boha. Z tých príbehov ide často strach. Nemôžem si pomôcť, ale vidím tam paralelu s extrémistami na Slovensku a ich názormi na rómsku problematiku na Slovensku.

Teraz najčítanejšie

Daniel Kraic

Na blogu budem uverejňovať články o knihách, ktoré som čítal.