Denník N

Relic – Ďalší tohtoročný príspevok k žánru haunted house, tentoraz však prekvapivo kvalitný

Relic (Austrália / USA, 2020, 89 min.)
Réžia: Natalie Erika James. Scenár: Natalie Erika James, Christian White. Hrajú: Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote, Jeremy Stanford

Mladá Sam prichádza so svojou matkou Kay navštíviť starú mamu Ednu. Starý rodinný dom, v ktorom Edna žije, však nájdu prázdny. Keď sa zrazu Edna objaví, obe už tušia, že jej zmiznutie je len jedným z mnohých prejavov stále sa stupňujúcej choroby, ktorú nie je možné vyliečiť.

Mladá režisérka Natalie Erika James už v krátkometrážnom filme Creswick ukázala režijne zvládnuté súčasné žánrové remeslo. Tak, ako aj mnoho iných mladých tvorcov, aj ona použila krátky hororový príbeh k vyjadreniu metafory, konkrétne k téme stareckej demencie a jej vplyvu na okolie. Podľa vlastných slov vychádzala zo skúseností so svojou starou mamou. Tá ju počas jednej zo svojich návštev už nespoznávala. Tejto citlivej téme sa James venovala aj vo svojom vysoko hodnotenom debute Relic. Zároveň sa zaradila k menšine hororových tvorcov, ktorí sa od hudobných videoklipov a reklám prepracovali až k plnohodnotnému celovečernému filmu.

Jednoduchá fabula sa odvíja od klasického haunted house námetu o starom dome s temným tajomstvom. No tentoraz má divák k dispozícií len niekoľko nejasných informácií a tak tomu ostane až do konca filmu. Scenár rýchlo zavedie diváka iným smerom, Sam a Kay musia čeliť oveľa jednoznačnejšiemu problému. Čím viac sa jej postihnutie rozširuje, tým viac otázok pribúda. Hoci to, či sa divák dočká aj odpovedí, je len na ňom samotnom, napätie a klaustrofobická atmosféra ho do deja vtiahnu oveľa skôr, ako priamočiary príbeh. Dobrý horor by mal predsa viac ukazovať, ako vysvetľovať.

Pomalé budovanie atmosféry bolo vždy tou účinnejšou cestou k vytvoreniu napätia. Film ho síce vytvára už mnohokrát videnými režijnými postupmi, no robí to bezchybne. Ľakačkami sa tu šetrí, prednosť dostávajú postavy a ich postupné odhaľovanie desivej skutočnosti. Nie celkom jasné vzťahy medzi trojicou hlavných postáv ukazujú ďalšiu, aj keď len vedľajšiu rovinu príbehu. Tá síce vo filme nie je rozvinutá tak, ako by možno mohla byť (pribudla by minutáž, no atmosféra by tak bola ešte tiesnivejšia a záverečné finále ešte strhujúcejšie), no postavy rozhodne majú psychologickú hĺbku. Aj v načrtnutej línií akejsi rodinnej drámy môžeme vycítiť osobné zainteresovanie režisérky v príbehu.

Film je inteligentný, a na debut aj pomerne zvodne natočený. Dominujú chladné bledé farby, zjavná je prvotriedna práca so svetlom a tieňmi, hudba vždy zaznie presne tam, kde má. Jednotlivé dejové sekvencie pozvoľným tempom gradujú až ku skutočne napínavému záveru (a pointe). Film by fungoval aj bez akýchkoľvek hlbších myšlienok.

Relic určite nie je výnimočným príspevkom k žánru haunted house. Nie je taký zásadný ako The Babadook, presah k ľudským motívom nie je tak emočne silný, ako v A Ghost Story. Napriek tomu ide o prekvapivo vyzretý horor, ktorému po technickej stránke nieto čo vytknúť. Hlavne fanúšikovia subžánru by mu preto rozhodne mali venovať pozornosť.

Hodnotenie: 7/10

Teraz najčítanejšie