Denník N

Zastavenie financií poľským mestám s LGBT free zónami (a ako ďalej s dodržiavaním požiadaviek právneho štátu a základných hodnôt EÚ)

Európska únia má svoje základy v túžbe európskych krajín žiť v mieri. Táto túžba nevyhnutne zahŕňa vytvorenie takého spoločenského nastavenia, ktoré nikoho nevyčleňuje a každému poskytuje priestor na dôstojný život v bezpečí.

Téma poľských miest s „LGBT free zónami“ už rezonuje pomerne dlho. Napriek tomu problém stále pretrváva a situácia sa nezlepšuje. Vždy keď sa nad týmto smutným stavom v Poľsku zamýšľam, neustále mi beží hlavou, ako je to možné v krajine, kde majú veľmi tragickú skúsenosť s tým, kam môže viesť stigmatizácia jednej časti obyvateľstva. Aj vtedy sa ľudia najprv delili do zón. Všetci vieme ako to skončilo.

Myslím si, že toto je situácia, v ktorej musí jasne konať celé medzinárodné spoločenstvo, ktorému záleží na základných právach všetkých ľudí a ich dôstojnom živote. Konanie poľských miest je potrebné jednoznačne odsúdiť. Rázne. Bez váhania. V mene ľudskosti. Proti hrubosti.

Útoky na LGBTI ľudí v Poľsku nezostávajú bez povšimnutia

Jednou z prvých lastovičiek jasného odmietnutia tejto nenávistnej tendencie v poľských mestách sa pred dvomi týždňami stalo holandské mesto Nieuwegein. Keď sa mesto Nieuwegein dozvedelo, že jeho sesterské poľské mesto Pulawy sa vyhlásilo za „LGBT free zónu“, pokúsilo sa o dialóg a mestská rada poľskému mestu zaslala list. Ten však zostal bez reakcie a tak mesto Nieuwegein vydalo vyhlásenie, v ktorom oznámilo okamžité ukončenie priateľského vzťahu s poľským mestom Pulawy. “Čo je veľa, to je veľa”, uviedlo mesto Nieuwegein vo svojom stanovisku. Členka mestskej rady Marieke Schouten dodala, že “v meste Nieuwegein každý môže byť sám sebou, bez ohľadu na jeho alebo jej sexuálnu orientáciu, rod, náboženstvo, či etnickú príslušnosť”.

V posledných dňoch zarezonovala tiež správa, že šesť poľských miest s LGBT free zónami prišlo o možnosť čerpania financií z dotačnej schémy na podporu sesterských miest. Zamietnutie ich žiadostí bolo odôvodnené obavou hodnotiacej komisie, že tieto mestá nebudú schopné zabezpečiť projekt v súlade s cieľmi tohto programu, a to konkrétne rovný prístup a nediskirmináciu.

Ako ďalej s dodržiavaním požiadaviek právneho štátu a základných hodnôt EÚ?

Ako ukazuje aj tento príklad, je dôležité, aby sa Európska únia so všetkou vážnosťou venovala téme požiadaviek právneho štátu a základných hodnôt EÚ a ich dodržiavania zo strany členských štátov Európskej únie. V našom regióne s nimi žiaľ máme vážne problémy. Európska únia má svoje základy v túžbe európskych krajín žiť v mieri. Táto túžba nevyhnutne zahŕňa vytvorenie takého spoločenského nastavenia, ktoré nikoho nevyčleňuje a každému poskytuje priestor na dôstojný život v bezpečí.

Europoslanec Michal Šimečka ako spravodajca Európskeho parlamentu pre ochranu demokracie a spravodlivosti pripravil správu o vytvorení mechanizmu EÚ pre demokraciu, právny štát a základné práva, v ktorej nielen poukazuje na hrozbu eskalujúcej krízy základných hodnôt v EÚ, ale navrhuje aj nástroj, ktorý ju má adresovať. Ide o mechanizmus monitoringu dodržiavania požiadaviek právneho štátu a základných hodnôt EÚ. Jeho závery by mali slúžiť na spustenie článku 7 Lisabonskej zmluvy (nástrojom EÚ na ochranu zásad právneho štátu v členských krajinách, ktorý môže viesť k sankciám voči členskému štátu, vrátane pozastavenia hlasovacieho práva v Rade), ako aj na zastavenie vyplácania finančných prostriedkov z EÚ zdrojov.

V najbližších dňoch sa pri rokovaniach o dohode o záchrannom pláne EÚ (koronový Plán obnovy) ukáže ako sa s týmito výzvami vysporiadajú jednotlivé členské štáty a aké pozície zaujmú. Jednou z pálčivých otázok bude práve previazanie európskych peňazí na podmienku rešpektovania hodnôt právneho štátu. Držme všetkým rokujúcim stranám palce, aby dospeli k záveru, ktorý pomôže vytvoriť základ pre rešpektovanie práv všetkých občanov a občianky EÚ.

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

 

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.