Denník N

Recenzia: Tohle je moře alebo fantasy nemusí mať draky, zloduchov a vojny

Mariana Enríquez, Tohle je moře, preklad Lucie Trägerová, HOST 2019
Mariana Enríquez, Tohle je moře, preklad Lucie Trägerová, HOST 2019

Každý si hľadá svoje miesto. Doba sa mení, čas plynie rýchlejšie. Platí to pre ľudí, i pre bytosti, ktoré ovplyvňujú ľudské osudy. Prečítajte si recenziu na nevšedný román Tohle je moře.

Keď je kniha označená ako fantasy, (ne)nadšenci drakov, mágie, zvláštnych bytostí, tvorov a konfliktov medzi dobrom a zlom neraz pokrčia nosom. Tých, ktorí majú radi fantasy, už nič len tak neprekvapí a tí, ktorí neholdujú tomuto žánru, nerozumejú, čo na ňom vidia ostatní.

Fantastika má však mnoho odtienkov. Mňa fascinujú príbehy o bytostiach, ktoré sa pasujú s každodennými problémami v meniacom sa svete tak, ako ľudia. Argentínska spisovateľka Mariana Enríquezová jeden takýto príbeh napísala a zasadila ho do sveta rockovej hudby.

Mená ako Kurt Cobain, John Lennon, Jimi Hendrix  spája jedno: zomreli ako bohovia hudby a aj dnes ich tak vnímame. Čo by sa však stalo, ak by žili ďalej? Zapadli by prachom? Rozplynula by sa ich sláva? Postupne by stratili fanúšikov a nakoniec by ich volali iba do relácií, ktoré nikto nepozerá a raz za čas by vydali hroznú pieseň, ktorú by kritici chváli iba preto, lebo nechcú uraziť veľkého umelca?

To sa nemôže stať. Bohovia musia umrieť na vrchole slávy, inak nemôžu zostať  bohmi. Úlohou svetlonosiek je vybudovať kult a zabezpečiť, aby sa človek stal legendou, bohom, aby ho na vrchole slávy fanúšikovia uctievali. Ľudia na vrchole slávy sú totiž potravou ich druhu.

„Enriquezová vložila do známého prostředí rockové hudby nadpřirozené motivy, aby dosáhla efektu odcizení. Fantastično a poetický tón proniká do realistické scenerie, ve které nechybějí prvky černého humoru“ (Felipe Fernández, La Nación, obálka).

Helena je bytosť, ktorej úlohou je vytvoriť legendu z hudobníka Jamesa. Robí všetko preto, aby on i jeho kapela uspeli. Cena za slávu je však vopred určená a nemenná a treba ju zaplatiť.

Nikto však Helene nepovedal, že je tak ťažké odpútať sa od človeka, pri ktorom strávi roky. Ak by to bol klasický young-adult román, bežný konflikt medzi ľudskosťou človeka a neľudskosťou  nadprirodzenej bytosti by končil láskou. Stačí sa pozrieť na slávne dvojice v zložení nadprirodzená bytosť + človek (veľmi obľúbené kombinácie hlavne žánru young-adult sú človek + upír, vlkolak, zombie či čokoľvek (polo)mŕtve a (polo)neľudské).

Enríquezová však prináša do fantastického sveta nekompromisné pravidlá reality: to, čo potrebujete na prežitie, nezmeníte. Nezmeníte ani svoju podstatu.

Román Tohle je moře je krátke dielo, ktoré sa číta takmer ako báseň. Autorka lyrickou prózou vykresľuje príbeh, ktorý je krásny a zároveň krutý. Ak čakáte romantický pátos alebo epický fantasy román, budete sklamaní. Tohle je moře sa dá označiť za nevšedný román, v ktorom sa mieša realita a sen. V tejto zmesi si každý, i nezvyčajné bytosti, hľadá svoje miesto.

Moderný svet sa však veľmi rýchlo mení a otázkou je, či sa dokážeme zmeniť s ním. Končí sa totiž éra legiend, pretože žijeme v dobe, keď môže byť legendou každý. Ako sa s tým vyrovnajú bytosti, ktoré žijú zo sĺz, potu a krvi fanúšikov, nevedno.

 „Lidé se mění. […] Doba se zrychluje. Panuje nuda. James je poslední z téhle éry. Éry rocku? Tak nějak tomu říkají.  […] Do tohohle Domu už nikdo bydlet nepůjde, až se zrodí další žánry a Hvězdy. Ty jsi naše poslední sestra” (s. 26).

 

Teraz najčítanejšie