Denník N

Lockdown: spotrebitelia minuli o tretinu menej ako obvykle. No zisky Applu, Amazonu, Facebooku sú rekordné.

Včera boli zverejnené najhoršie makroekonomické čísla súkromnej spotreby od 40 rokov minulého storočia. Ľudia šetrili na všetkom okrem produktov Applu a Amazonu. Čo z toho vyplýva pre investorov?

Lockdown má jasných ekonomických výťazov

Včera, po uzavretí obchodovania, zverejnili desiatky firiem svoje výsledky. Výsledky veľkých technologických gigantov, boli super silné a prekonali aj optimistické očakávania analytikov. Je šokujúce, že tieto výsledky dosiahli firmy ako Apple, Google, Amazon či Facebook počas lockdownu, kedy súkromná spotreba klesla o tretinu a HDP viacerých krajín sa prepadlo o 10%?

Až také šokujúce to nie je, iba pozoruhodné. Zaujímavé.

Fakty

Jablká prekonali očakávania o 8 miliárd dolárov obratu, Amazon o sedem. Google a Facebook potešili „len“ o miliardu lepšími výsledkami za druhý kvartál minulého roku.

Zverejnené výsledky firiem vs. predpovede. Zdroj Investing.com
Zverejnené výsledky firiem vs. predpovede. Zdroj Investing.com

Za rovnaké obdobie kleslo HDP v Amerike o vyše 9%, v Nemecku o 11%. Veľkými „lúzrami“ pandémie sú ekomoniky Talianska a Španielska. Podľa dnes zverejnených čísel HDP Španielska kleslo v 2. kvartáli o 22,1%, porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku, HDP Talianska o rovnako tragických 17,3%. Real Consumer Spending, teda spotreba domácností očistená o infláciu klesla podľa včera zverejnených čísel o -34.6%. To sú hrozné čísla, bezprecedentné v časoch iných ako vojnových. No akciové trhy idú hore.

Logické je že …

Svojim spôsobom je to však logické. Čo robili ľudia počas lockdownu? Ak pracovali z domu, potrebovali čo? Notebook. A Zoom alebo Microsoft. Ak ich deti mali školu online, možno kúpili dva. Kde si ho kúpili, na Amazone? Ak práve nepracovali, kukali na Netflix, lebo v telke aj tak nebol žiadny šport a kiná zavreli. Alebo googlili a scrolovali si Facebook či Instagram …

A tak zatiaľ čo centrálne banky liali do ekonomiky a štáty a do vreciek spotrebiteľov peniaze na úkor masívneho zadĺženia, technologické firmy prosperovali.

Ako ďalej na akciových trhoch

Možno predpokladať, že vďaka vynikajúcim výsledkom Apple, Amazon a FB dnes na začiatku obchodovania poskočia o 5-6% nahor. Ale ako ďalej?

Ak som začiatkom apríla napísal, že treba investovať, nakúpiť lacné akcie, bola na to séria odôvodnení. Viď môj článok
Ako investovať a obchodovať cenné papiere či komodity v čase prudkého poklesu. Ak ste príležitosti z apríla, či mája zmeškali … no smola. Dnes už pomer výnosu a rizika nie je taký atraktívny ako bol pred dvoma mesiacmi. Nerobil by som veľké špekulatívne stávky na rast. Naopak je čas vrátiť sa do normálu a dlhodobo, trpezlivo si sporiť a investovať nejaké to zvládnuteľné percento z výplaty.

Ako na to? Napíšem v jednom z najbližších článkov.

Roland Vizner, Ekonomika, dôchodky, investovanie.
Ak si zapnete odoberanie článkov autora, určite Vám neutečie ten ďalší :)
Silnú imunitu a príjemné leto a veľa trpezlivosti pri investovaní prajem.
Roland Vízner

Teraz najčítanejšie

Roland Vizner

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Na finančných trhoch som od roku 1994 strávil väčšiu časť svojho pracovného života. Zažil som na trhoch nielen rok 2008-09 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu roku 2001, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. Dnes som fanúšik dlhodobého dôchodkového investovania, fintechu, e-commerce, digitálneho onboardingu a robo-poradenstva. Čas mimo práce som intenzívne cestoval a podarilo sa mi navštíviť vyše 70 krajín všetkých kontinentov (s výnimkou Antarktídy). Keďže Covid-19 nás pripútal k našim domovom, dovolím si využiť tento čas a podeliť sa o svoje znalosti a skúsenosti v oblasti investovania a zabezpečenia na dôchodok pomocou tohto blogu.