Denník N

Referendum???

Igor Matovič sa musí poriadne zamyslieť, či by sa nemal navrátiť do polohy bojovníka proti gaunerom, ktorých tu vyprodukovali predchádzajúce vlády, a znova sa postaviť proti praktikám, ktoré tu predchádzajúci politici cynicky predvádzali. Isto, musí sa riadiť aj tým, že vláda je koaličná, že musí rozmýšľať, čo komu na koberčeku povie a prikáže. Potrebujeme ústavnú väčšinu na presadenie zásadných zmien. Domnievam sa, že Igor Matovič má veľké možnosti buchnúť si po stole. Najmä v súvislosti s niektorými kontroverznými rozhodnutiami jeho kolegov, spolupracovníkov. Lebo ak sa nenavráti do svojej predvolebnej roly, ozaj hrozí návrat politikov, čo potrebujú zakryť to, čo dnes postupne odkrývajú orgány činné v trestných konaniach. Ak aj nemáte radi premiéra, máme vo vláde i parlamente mnoho slušných, odborných a aktívnych politikov, ministrov, čo chcú zvrátiť spomínané špinavosti a sú pripravení vytrvalo pracovať na právnom, slušnom a neboľševickom štáte. Za tých pár dní už svoju životaschopnosť preukázali. A takýmto treba dať šancu. To všetko musí koordinovať bezúhonný premiér, ktorý je ich oporným stĺpom, nie terčom opozície, hejterov či neúspešných politikov.

Mne je úplne jedno, čo si kto píše do svojich statusov na FB, kým neporušuje zákony a etiku. (Osobne sa mi hnusia politici v značkových oblekoch, so vznešeným rečníctvom bez výrazných chýb, no čo slovo, to prázdny marketing, klamstvo, zavádzanie. Potom je status na FB pre mňa prijateľnejší.) Ale premiér by mal byť vždy v strehu, keď sa v jeho zbore opakuje správanie starých vlád. Najmä keď sľuboval očistu politiky. A kým premiér nespraví ráznu sebareflexiu, budú túto vládu  ktorá je naozaj iná, oslabovať gauneri, ktorí nevedia zaujať programom, ktorí potrebujú chrániť svojich ľudí, ktorých túžba po moci je taká, že spravia úplne všetko. A vidíme, že sa im to celkom dobre darí, tlak na novú vládu je od prvého dňa intenzívny. Po takýchto útokoch  volič, ktorý sa málokedy správa analyticky, zabúda na gaunerskú politiku, vletí do prúdu hejtovania a je ochotný sa vrátiť k tým, čo zničili Slovensko, hoci by dôsledky gaunerstva sám pocítil.

Ktoráže to strana chce zbierať podpisy na referendum o predčasných voľbách? A s kým na čele? Aj bez dlhého zamyslenia viem vysypať hoci aj o polnoci niekoľko špinavostí, čo táto strana spôsobila, podnietila, umožnila, a to vynechám problém s plagiátorstvom, ktorý má veľká časť politického spektra. Nemá táto strana dvoch bývalých ministrov vo väzení? Nepučal počas ich vlády jeden z najväčších poľnohospodárskych škandálov, ktorý tiež speje k base zúčastnených? Takíto chcú povaliť vládu! V štáte s uvedomelou voličskou základňou by som sa ich referendovému zámeru zasmial a bol by vnímaný ako fraška. Ale ak Matovič nespraví zmeny v štýle vládnutia, je možné, že si podobnými aktivitami budú politické zoskupenia často úspešne priťahovať voličov. A ktovie, ako môže referendum dopadnúť v štáte, ktorý je silno politicky polarizovaný, ba vypätý. Ak by sa referendum vyhlásilo, môžu sa aktivizovať porazené strany, ktoré sebecky búšia do vlády, neuvedomujúc si, že nemusia prejsť do parlamentu alebo sa nemusia stať súčasťou koalície. Alebo sa spoja so starými politikmi, ktorí nám už ukázali, že ak vyhráš voľby, môžeš všetko? Asi vieme, že vyšetrovacie procesy, ktoré sa namierili proti politickej mafii, by návrat starých politikov opäť výrazne obmedzil. Domnievam sa, že práve o to ide niektorým stranám, čo roky pľundrovali Slovákov. Žiaľ, volič im na to ľahko skočí, lebo viac-menej oprávnená nenávisť k Matovičovi zastiera akékoľvek kritické myslenie. Fascinuje ma, že práve volič na seba volá záhubu volením bánd, ktoré sa stále tešia pomerne slušnej popularite. Hoci, môžeme polemizovať, či máme z čoho vôbec vyberať.

Súčasná vláda, najmä premiér, dáva zámienky na útoky, robia sa až detinské chyby a hlavne sa opakujú praktiky predchádzajúcich papalášov. Nové strany by zase mohli útočiť radšej svojím programom, nie neustálou kritikou vlády, akoby sa chceli vyrovnať tým, ktorých návrat k moci má podozrivú motiváciu. Alebo je to náznak spolupráce práve s politickými gaunermi? Nové strany by sa mali sústrediť na to, aby ich verejnosť vnímala, a aby získali v ďalších voľbách také výsledky, že by mali možnosť priamo odstraňovať to, čo teraz kritizujú. Lebo ak sa povalí vláda, nedá sa vylúčiť, že sa navráti politické zlo, a povalením vlády navrátime dobu temna. Ale to by mal zvážiť najmä volič, ktorý sa neraz riadi emóciami ako racionálnom.

Neviem, či sa na Slovensku dočkáme slušnej, ideálnej, zásadovej vlády. Vraví sa, že do politiky sa slušní ľudia nedostanú. No ja si chcem uchovať aspoň minimálnu vieru, ktorú mi podporujú aj súčasné vyšetrovania politických a iných zločincov. Ale na rade je aj pán premiér, ktorí má možnosť veľa vecí zvrátiť, napraviť a ukázať, že mu ide o tú najlepšiu vládu, proti ktorej sa nebude dať útočiť. A ak, tak jedine formou demagógie, ktorú nám tu takmer denne predvádza bývalý niekoľkonásobný premiér. Ak premiér Matovič nezmení štýl a nevráti sa k vlastným hodnotám, ak nové strany nebudú intenzívne prezentovať svoj program, ale najmä ak sa volič nestane občanom s pamäťou a konštruktívnym prístupom, tak budeme ešte vo veľmi dlhom marazme.

Teraz najčítanejšie

Ján Papuga

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * [email protected] FB: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo učiteľov a priateľov vyučovania slovenčiny * FB skupina: Konštruktívna školoveda - hľadanie strednej cesty * www . janpapuga . sk